Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPG.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
440.33 Кб
Скачать

§3. Методика підготовки та проведення вшанування кращих військовослужбовців.

Великий емоційний та виховний вплив на особовий склад підрозділу мають заходи по ушануванню кращих військовослужбовців. Дана форма виховної роботи при­значена для популяризації досвіду передовиків навчан­ня, служби, розповсюдження їх моралі, етики, культури поведінки, впровадження їх досвіду щодо вмілого вико­ристання та грамотної експлуатації бойової техніки, підвищення класної кваліфікації, оволодіння сумісними бойовими спеціальностями.

Організатором проведення вшанування кращих військовослужбовців в підрозділі виступає його коман­дир. Даний захід проводиться, як правило, наприкінці літнього чи зимового періоду навчання, а також за ре­зультатами навчального року. Цей захід за часом співпадає з прибуттям до підрозділу солдат з нового по­повнення та звільненням в запас військовослужбовців, що відслужили встановлений термін служби.

Безпосередньо вшанування кращих воїнів проводить­ся поетапно. На підготовчому етапі вшанування коман­дир підрозділу разом із своїм заступником визначає пер­сони військовослужбовців гідних вшанування. Критерії відбору повинні бути досить високими. Відбираються, як правило, відмінники, висококваліфіковані фахівці, воїни, що оволоділи суміжними спеціальностями, протя­гом служби не мали стягнень, дотримувалися морально-етичних норм поведінки, мали в колективі високий авто­ритет, брали активну участь у суспільному житті підроз­ділу.

На етапі підготовки до вшанування кращих військо­вослужбовців слід узагальнити їх досвід навчальної та службової діяльності, а підсумки узагальнення наочно відобразити в народознавчій світлиці. На відібраного кандидата готуються соціально-демографічні дані, ви­тяг з його картки обліку заохочень і стягнень, його авто­біографія. Протягом підготовки, командирові слід при­ділити особливу увагу зовнішньому вигляду та формі одягу відібраного для вшанування військовослужбовця. Крім того, командир або його заступник надає допомогу військовослужбовцю в підготовці його виступу на вшануванні Напередодні вшанування командир підроз­ділу повинен зробити необхідні витяги з підсумкових та святкових наказів про заохочення військовослужбовців підпорядкованого йому підрозділу, отримати грамоти, цінні подарунки та інші відзнаки для їх вручення військовослужбовцям в день ушанування кращих.

Основний етап ушанування проводиться в при­міщенні народознавчої світлиці, клубу. В приміщенні організовується виставка раціоналізаторсько-винахід­ницької роботи підрозділу. До експонатів додаються описи тактико-технічних характеристик винаходів або ж раціоналізаторських пропозицій. Вшанування розпочи­нається з виконання Державного гімну України.

На свято вшанування кращих військовослужбовців запрошуються передові офіцери частини, спеціалісти підвищеної класності, ветерани частини, Збройних Сил, учасники Великої Вітчизняної війни, інших збройних конфліктів, представники шефських виробничих колек­тивів.

Після вступного слова ведучого про вшанування кра­щих воїнів, командир підрозділу проголошує витяг з на­казу командира частини про заохочення передових воїнів та кращих спеціалістів. Їм вручаються винагоро­ди та інші знаки пошани. Після промови командира слово для привітання надається гостям зустрічі. Доціль­но виступи запрошених супроводжувати своєрідними прес-конференціями, в ході яких воїни б знайомилися з славними традиціями набування майстерності в ратній праці, гідного виконання службового та професійного обов'язку перед Батьківщиною та народом тощо.

Далі слід провести презентацію кращих воїнів за такою схемою:

 прізвище, ім'я та по батькові військовослужбовця;

 вид занять до призову до лав Збройних Сил;

 час призову та отриману до призову спеціальність;

 особливості його професійного становлення як вої­на;

 характеристика етапів оволодіння ним військовою спеціальністю;

 характеристика періоду його адаптації у військо­вому колективі,

 характеристика його участі в соціальному та сусп­ільному житті колективу,

 характеристика рівня оволодіння ним суміжними спеціальностями;

 характеристика його внеску до раціоналізаторсь­ко-винахідницької роботи.

Презентацію мусить проводити безпосередній начальник кожного воїна, що вшановується. Після виступу кожного начальника слово слід надавати самому воїну.

В своєму виступі йому слід приділяти увагу таким питан­ням:

_ назвати свої основні автобіографічні дані;

_ зазначити основні проблеми, з якими він зіткнувся в початковому періоді військового навчання;

_ поділитися "таємницями майстерності", що допо­могли воїнові скоріше опанувати військовою спеціальні­стю;

_ розповісти про свої проблеми адаптації у даному колективі і до військової служби взагалі,

_ розповісти про товаришів по службі, що надали йому допомогу в процесі становлення.

Під час проведення даного заходу за пропозицією ко­мандира відбувається закріплення прибулих воїнів за досвідченими фахівцями для прискорення їх адаптації до військової служби та військової спеціальності.

Після закінчення урочистої частини вшанування кра­щих військовослужбовців слушно організувати показове виконання групових нормативів силами найдосвідченіших військовослужбовців на бойовій або ж учбовій техніці. Цей захід викликає прагнення у молодих фахівців до якісного оволодіння технікою та озброєн­ням, до якомога швидшого професійного зростання.

Вагоме місце у проведенні вшанування кращих воїнів належить заключному етапу - підведенню підсумків, протягом якого командир підрозділу узагальнює дії воїнів-учасників показових вправ та заохочує тих, хто визначився. "Арсенал" заохочень визначається творчі­стю командира підрозділу та його заступника.

Доцільно до проведення вшанування приурочити вручення посвідчень класного спеціаліста, перехідних вимпелів “Краще відділення”, “Кращий екіпаж”, “Краща обслуга”, “Кращий номер обслуги”, знаків військової доблесті, грамот, пам'ятних фотокар­ток тощо.

Слід відзначити, що методично грамотно підготовле­ний захід, до того ж проведений на високому рівні, зали­шає незабутнє враження у всього особового складу підрозділу, значно сприяє згуртованості військового ко­лективу, підвищенню рівня бойової та гуманітарної підготовки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]