Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPG.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
440.33 Кб
Скачать

Розділ 14. Методика планування виховної роботи в підрозділі як компонент проектування виховного процесу у Збройних Силах України

Як було зазначено у розділах, в яких мова йшла про теоретико-методологічні засади виховної роботи, психолого-педагогічне проектування виховного процесу – це цілеспрямоване, творче попереднє визначення і конструювання цього процесу, програми діяльності його суб’єктів. Основний зміст проектування полягає у викреслені таксономії цілей виховного процесу, у оптимальному визначенні змісту виховання, сукупності методів, прийомів, форм і засобів, що дозволяють ефективно розв’язувати актуальні виховні завдання і проблеми, досягти визначених цілей. Результатом психолого-педагогічного проектування має бути грамотно складений проект. На рівні тактичних підрозділів цей проект має вигляд плану виховної роботи на місяць.

В підрозділі здійснюється поточне планування виховної роботи. Воно оформляється планами на місяць і окремо - планами на період виконання підрозділом конкретних завдань. Виховні заходи, які сплановані в ротах і їм рівних підрозділах, включаються в розклад занять. Це в повній мірі дисциплінує організацію виховної роботи та забезпечує її плановий характер.

§1.Основний зміст і порядок відпрацювання плану виховної роботи в підрозділі на місяць.

Головним змістом плану на місяць повинна бути його спрямованість на виконання найбільш відповідальних завдань підрозділу, таких як тактичні, тактико-спеціальні заняття, стрільби, практичні заняття по підготовці несення вартової служби, вивчення військової техніки та озброєння.

План повинен по своєму змісту забезпечити виконання завдань виховання особового складу, бойового вишколу та зміцнення військової дисципліни.

Враховуючи, що виховання підлеглих здійснюється постійно і безперервно, а його кінцеві результати залежать не тільки від виховної роботи основний зміст плану виховної роботи підрозділу складають:

  1. Інформаційно-виховні заходи по роз’ясненню державної політики в області оборони, рішень і вимог вищих державних органів і поставлених Міністром оборони України задач, воєнно-політичної обстановки і т.д.

  2. Заходи по мобілізації особового складу на опанування озброєння, військової техніки та підтримання постійної бойової готовності (роз’яснення завдань вишколу, вимог програми бойової підготовки, настанов і курсів стрільб, наказів Міністра оборони України, пропаганда військово-технічних знань).

  3. Заходи по зміцненню військової дисципліни, профілактиці правопорушень і згуртуванню військового колективу.

  4. Заходи по організації гуманітарної підготовки (контроль за рівнем і регулярністю занять, надання допомоги керівникам груп, заходи по розширенню і зміцненню знань слухачів по черговій темі, робота з невстигаючими та тими, що пропустили заняття і т.п.).

  5. Заходи по психологічному забезпеченню (організація всебічного вивчення психологічних якостей військовослужбовців, в першу чергу молодого поповнення, виявлення осіб, схильних до суїцидальних проявів, проведення заходів щодо соціально-психологічної адаптації та реабілітації особового складу і т.д.).

  6. Заходи військово-соціальної роботи (організація доведення та роз’яснення особовому складу нормативних актів, забезпечення виконання соціальних пільг і гарантій військовослужбовців і т.д.).

  7. Заходи культурно-виховної і просвітницької роботи (організація відпочинку особового складу, в тому числі у вихідні та передвихідні дні, організація художньої самодіяльності, наочно-художнє оформлення народознавчої світлиці та розташування підрозділу, випуск стінного друку і т.д.).

В плані передбачаються бесіди, збори особового складу, пропаганда бойових традицій, проведення вечорів запитань та відповідей, тематичних вечорів і т.п.

При складанні плану слід керуватися статутами, наказами і директивами Міністра оборони України, програмою бойової підготовки, вказівками вищестоящих командирів і начальників з врахуванням конкретного виконання плану бойової підготовки, рівня дисципліни та морально-психологічного стану підрозділу, а також недоліків, які мали місце у минулому місяці.

Приступаючи до відпрацювання плану необхідно:

  • врахувати вимоги керівних документів по організації бойової підготовки та виховної роботи, задачі, поставлені старшими начальниками, і заходи, які проводяться в масштабі батальйону і полку;

  • уяснити задачі підрозділу на місяць;

  • проаналізувати підсумки виконання плану за минулий місяць і стан справ у підрозділі;

  • врахувати думку командирів взводів і активу;

  • врахувати запити і побажання воїнів.

З врахування вищевикладеного продумати і спланувати заходи (у відповідності з основним змістом плану виховної роботи), визначити строки їх виконання та виконавців.

Дані заходи, строки їх проведення потрібно узгодити із старшим начальником, штабом батальйону. Після затвердження плану необхідно своєчасно ознайомити з ним усіх командирів підрозділів та безпосередніх виконавців.

Таким чином, план представляє собою комплекс заходів, які проводяться посадовими особами і активом підрозділу по формуванню та підтриманню в особового складу морально-психологічного стану необхідного для виконання навчально-бойових завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]