Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPG.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
440.33 Кб
Скачать

§4. Методика підготовки і виступу з доповіддю.

Доповідь – це усний виступ, в якому висвітлюються зміст того або іншого керівного документа, дається аналіз стану справ і ставляться конкретні завдання. У зв’язку з цим загальною особливістю підготовки доповіді є глибоке і всебічне вивчення не тільки необхідної літератури, але і стану справ у підрозділі, частині, аналіз фактичного матеріалу.

В практиці виховного і морально – психологічного забезпечення життєдіяльності військ (сил) в залежності від цілей і складу аудиторій доповіді робляться:

  • на зборах особового складу підрозділів, нарадах офіцерів і прапорщиків, сержантів (старшин). Тут командири, офіцери – вихователі, активісти ставлять практичні, ділові питання, об’єднанні в загальну тему, аналізують підсумки роботи воїнів за певний період бойового вишколу та служби, узагальнюють передовий досвід окремих військовослужбовців і в цілому колективів, розглядають недоліки та розкривають їх причини, ставлять конкретні завдання по їх усуненню;

  • на урочистих зборах, присвячених певній знаменній даті, або всенародному святу. В цьому випадку доповідь носить політично – закликовий характер, в ньому дається оцінка урочистій даті, робиться короткий історичний огляд, характеристика сучасного міжнародного і внутрішнього становища країни, популяризуються досягнення військових колективів і відмінників навчання, коротко говориться про основні недоліки у вишколі і службі. В заключній частині ставляться конкретні завдання;

  • інструктивні доповіді мають за мету не тільки поставити задачі офіцерам, прапорщикам, сержантам, керівникам груп гуманітарної підготовки й активу, але і навчити їх методиці виконання цих задач;

  • доповіді на теоретичній, методичній, науково-технічній конференції мають за мету зробити науково (теоретично) і практично обгрунтоване повідомлення по визначеній темі та внести конкретні пропозиції;

  • інколи доповіді застосовуються як одна із форм самостійного виступу, який не зв'язаний із зборами або конференціями, наприклад, доповідь що поточний момент і завданнях, які витікають з нього.

Методика підготовки і виступу з доповіддю в основному та ж, що і методика підготовки і читання лекції. Одначе замість питань в доповіді частіше за все стоять розділи або напрямки, які складають структуру і план доповіді.

При підготовці доповіді ще більше значення набуває глибоке, всебічне, добросовісне вивчення фактичного матеріалу, відбір найбільш важливих і достовірних прикладів як бази для узагальнень і висновків. Доповідачу потрібно визначити, що воїнам може бути відомо, а про що вони почують вперше. Це нове, а також узагальнення і висновки по відомим фактам і представляють для них найбільший інтерес.

Серйозну шкоду справі приносить використання недостатньо достовірних фактів, а також необгрунтованих прогнозів. Не маючи під собою наукового підгрунтя, такі “віщування” заводять людей в оману, викликають заперечення, плутанину в їх думках, породжують недовіру до слів доповідача. Ось чому, наприклад, з метою недопущення можливих помилок і неточностей звітні доповіді заздалегідь обговорюються і затверджуються на засіданнях, скажімо, ради офіцерів, прапорщиків, сержантів тощо.

По часу тривалість доповіді значно менше, чим лекції і складає, як правило, від 30 до 50 хвилин. Доповідачу у всіх випадках необхідно слідкувати за особистим регламентом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]