Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.4. Специфічний характер вартості грошей

На етапі встановлення ринкової економіки гроші є таким товаром, який має внутрішню вартість. Вартість грошей визначається їх купівельною спроможністю, а ціною тієї або іншої одиниці завжди є її валютний курс. Цінність грошей завжди порівнюється з вартістю товарів і послуг, які можна на них купити. Сучасні готівкові гроші являються грішми декларованими державою, тому функціонують в обігу як законний платіжний засіб, а їх вартість формується під впливом ринкових сил.

Відносна вартість грошей складається взаємодією на монетарному ринку їх попиту і пропозиції.

Грошітовар мають власну внутрішню вартість. На етапі зародження гроші втілювали в собі певну частку суспільно необхідної праці й через те виконували у світі товарів роль загального вартісного еквівалента. Коли в обігу функціонували розмінні на золото паперові гроші, вони розглядалися як знаки вартості монетарного товару. На відміну від грошей – товару, сучасні готівкові гроші – банкноти або чекові депозити мають відносну вартість. Вартість сучасних грошей формується під впливом ринкових сил стихійно. Держава може здійснити відносно цих сил лише заходи регулювання. Користь грошей не лише відносна, а й абсолютна. Тобто користь грошей завжди вища від корисності тих товарів і послуг, що можна на них отримати. Відносна вартість грошей, або їх корисність, пов’язана із рідкісністю. Вартість грошей є відносною не лише стосовно їх рідкісності та наявності в певний момент часу, а й щодо їх конкретного функціонального застосування. Відомо, що вартість певного товару не відповідає його ціні.

Цінагрошове вираження вартості на відміну від вартості

грошей яка визначається їх купівельною проможністю, показником ціни тієї чи іншої грошової одиниці є її валютний курс. Вартість і ціна грошей – нерозривні економічні категорії.

Динаміка вартості грошей визначається динамікою цін. Ці величини знаходяться в обернено пропорційній залежності. Коли йдеться про підвищення вартості грошей, то мається на увазі підвищення їх купівельної спроможності, тобто зниження загального рівня цін, а зниження вартості грошей означає зниження через інфляційне зростання цін іншої купівельної спроможності.

Історії грошового обігу відомий такий приклад: у грудні 1991р. в Німеччині знаходилося в обігу близько 50 млрд. марок. Рівно через 4 роки, у грудні 1923р. ця цифра виросла до496 млрд. Відповідно знецінилась і купівельна спроможність грошей. Сталася фактична нуліфікація їх відносної вартості. Такою була плата Німеччини за участь у першій світовій війні.

Різке падіння купівельної спроможності грошової одиниці відбулося в 1992-93рр., і в Україні. Якщо в 1991р. буханець хліба сорту «Український» коштував 16 коп., то у вересні 1993р. – 1500 укр. крб. Зіставлення цих величин вказує на падіння купівельної спроможності грошової одиниці більш як у 9,3 тис. разів.

Аналіз механізму формування відносно вартості грошей у функцій нагромадження пов’язані із з’ясуванням специфіки співвідношення між часткою касових залишків, яка використовується із транс акційною метою, і часткою що реалізується у формі фінансових активів.

Теорія відносної вартості грошей щодо цього базується на теорії переваг ліквідності. В системі аналізу відносної вартості грошей, разом із показником цінової динаміки вводиться висота відсоткових ставок. Вартість грошей у формі фінансових активів визначається через величину нагороди у вигляді відсотка. Норма відсотка є показником вартості банківських грошей.

Коли очікується підвищення норми банківського відсотка, попит акції облігації підприємства знижуватиметься, а на гроші – зростатиме, і навпаки, очікування зниження відсоткових ставок стимулюватиме купівлю на фінансовому ринку цінних паперів, підвищуючи на них попит і водночас скорочуючи попит на ліквідність.

Капітал є похідним чинником, економічне застосування якого – результат процесу виробництва.

Капіталом вважається накопичене багатство, що утворюється перевищенням виробництва над споживанням і використовується з метою одержання прибутку. Тому вважається, що капітал являє собою вартість, яка забезпечує отримання додаткової вартості, що це вартість, яка дає прибуток.

Капітал – це є форма закону багатства на майбутнє. Грошовий капітал має дві форми: лихварський та позичковий.

Грошовий капітал – це вартісна форма всього дійсного капіталу. Поділяється на дві складові: матеріальна –уречевлену та вартісну грані. Грошовий капітал має важливе значення для аналізу специфіки кредиту. Позичковий та лихварський капітали, з одного боку пов’язані з нагромадженням кредитних ресурсів, а з іншого – застосовуються з метою отримання відсотка.

Позичковий капітал пов’язаний з банківським капіталом, а лихварський – з торговельним. Лихварство сформувалося завдяки реалізації функції грошей як засобу платежу та розвиткові кредитних відносин.

Лихварський капітал – найпростіша, елементарна форма грошового капіталу.

Позичковий капіталнадається його власникам з метою отримання прибутку у вигляді позичкового відсотка на тимчасове користування підприємству. Він не інвестується його власником у розвиток процесу продукування-виробництва, торгівлю, комерцію. Це здійснює підприємець. Позичковий капітал – це капітал, що реалізує себе як товар. Обєктом купівлі-продажу є гроші, гроші як капітал.

Особливістю позичкового капіталу, котрий функціонує як товар, є те що на відміну від продажу звичайного товару він здається в позику – тобто відчужується від свого власника лише на певний час і за умови повернення з позичковим відсотком. Гроші даються в позику як грошовий капітал у потенції. Позичковий відсоток розглядається як ціна капіталу, взятого у кредит. Підприємець виступає покупцем капіталу – товару, той відсоток, виплачуваний ним кредитодавцем, представляє ціну цього капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]