Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Особисті податки:

Подушний податок – один із перших грошових податків, податок на всіх громадян.

Прибутковий податок є одним із головних особистих податків, він встановлює пряму залежність між доходами платника і його платежами в державний бюджет. Залежно від форм доходу податок є: з фізичних осіб, з юридичних осіб.

Податок з фізичних осіб - стягується з особистих доходів громадян: заробітна плата та інші доходів, а також персоніфікованого доходу підприємців.

Податок з юридичних осіб - справляється із загального доходу підприємства, тобто з його прибутку.

Прибутковий податок має свої перевалі і недоліки:

Головною його позитивною якістю є те, що він ставить рівень оподаткування у пряму залежність від доходу

Недоліки прибуткового оподаткування полягають у тому, що є певні трудності пов'язані з обліком об'єкта оподаткування, (приховування доходів та ухилення від сплати податків).

Прибутковий податок відіграє важливу роль у фінансовому регулюванні економіки.

Встановлюючи пільгові ставки для окремих галузей виробництва або для регіонів держава стимулює розвиток даних галузей або регіонів. Регулююча функція податків найбільш притаманна саме прибутковому податку. Тому, незважаючи на всі труднощі у стягнені цього податку, він використовується практично у всіх країнах світу, в тому числі і в Україні

Майновий податок — встановлюється відповідно до майна, яке перебуває у власності того чи іншого платника.

Перелік майна що оподаткування визначається діючим законодавством. На даний час в Україні оподатковуються транспортні засоби та інші самохідні машини та механізми.

Джерелом сплати цього виду податку є доходи юридичних і фізичних осіб, тому майновий податок має застосовуватися як доповнення до

прибуткового податку.

Недоліком майнових податків є: - обмежена регулююча функція.

Перевага - практично відсутня можливість приховати об'єкт оподаткування.

Податок на спадщину і дарування - це різновид майнового оподаткування. Має разовий характер, стягується один раз при переході майна від однієї особи до іншої.

Джерелом сплати податку можуть виступати особисті кошти платника, або за їх відсутності чи недостатності кошти отриманні від реалізації частини майна.

Податок може справлятися через систему державного мита, як це робиться в Україні. Ставки мита диференційовані для прямих і побічних спадкоємців. Цим самим враховується те, що прямі спадкоємці брали певну участь в формуванні майна, що переходить ш у спадщину.

Реальні податки:

Земельний податок - один з найдавніших у світі. Земля з давніх-давен розглядалася як головне джерело багатства, і тому найперше стала об'єктом оподаткування.

Об'єкт оподаткування - площа земельної ділянки.

Податкові ставки диференціюються залежно від родючості ґрунтів і місця знаходження ділянки. Регулююча функція проявляється у тому, що власник землі платить податок в залежності де розміщена ділянка і яка родючість грунтів. Доход, який він одержує від господарювання на цій землі не впливає на величину податку, це стимулює працювати якомога краще. Для регіонів, які потребують додаткового розвитку, встановлюються пільгові понижені ставки або застосовується звільнена від сплети земельного податку.

Промисловий податок - стягується з різних видів промислів, які приносять дохід. Однак на відміну від прибуткового податку він не передбачає поточного обліку доходу, а оподаткування ведеться за зовнішніми ознаками майна, яке пов'язане з одержанням доходів. В Україні стягнення промислового податку збувається у вигляді плати за патент на право разової торгівлі фізичними особами.

Домовий податок - установлюється на житлові будівлі та приміщення для торгівлі та промислів на підставі їх оцінки за зовнішніми ознаками.

Податок на грошовий капітал - розповсюджується на капітали, вкладеш в цінні папери, з урахуванням доходу, який вони приносять.

Непрямі податки поділяються:

- акцизи;

- фіскальні монополії.

Акцизи - це непрямий податок на високорентабельні товари та монопольні товари, які встановлюються у вигляді надбавок до ціни.

Залежно від методу встановлення надбавок розрізняють : фіксовані й пропорційні ставки акцизів.

- Фіксовані встановлюються в грошовому виразі на одиницю товарів, незалежно від ціни, від якості і сорту товару (фіксований акциз на одну пачку цигарок). Такі акцизи створюють досить стабільну доходну базу бюджету

- Пропорційні встановлюються в процентах до обсягу реалізації. Коли ціни піднімаються - держава одержує більше надходжень.

Фіскальна монополія суть в тому, що держава сама встановлює таку ціну, яка забезпечує їй певні надходження.

Це відноситься до товарів, на виробництво яких держава має монополію. В даний час даний вид оподаткування не використовується. Був в необмеженому вигляді поширений за часів СРСР.

Переваги непрямих податків:

  • швидке надходження;

  • стабільність надходження в бюджет, оскільки непрямі податки встановлюються на товари споживання і послуги. Процес споживання не зупиняється, а наприклад прибуток (прямий податок) підприємство може і не отримати.

Основним недоліком непрямих податків є те, що їх сплата не залежить від розміру доходів платників.

Для непрямих податків більш значною є фіскальна функція, ніж регулююча.

Податкова системасукупність податків, які встановлені законодавчою владою й стягуються виконавчими органами.

Встановлює і скасовує податки і збори, а також пільг їх платникам – Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцевих рад у відповідності до законів України про оподаткування.

Систему оподаткування України складають:

  • загальнодержавні податки і збори;

  • місцеві податки і збори.

Система оподаткування базується на таких принципах:

- стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності з допомогою введення пільг щодо оподаткування прибутку, спрямованого на розвиток виробництва;

- обов’язковості через впровадження норм щодо сплати податків і зборів та встановлення відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства;

- рівнозначності і пропорційності сплата рівних податків при однакових розмірах прибутку, більших податків – з більших прибутків;

- компетенції встановлення і скасування відповідними органами;

- соціальної справедливості підтримка малозабезпечених верств населення;

- стабільності шляхом забезпечення незмінності податків, зборів, їх ставок, пільг протягом бюджетного року;

- єдиного підходу в розробці податкових законів з чітким визначенням платників податку, ставок, строків, підстав для пільг;

- доступності – забезпечення дохідливості норм податкового законодавства для платників податків і зборів.

6.1 Податок на додану вартість (ПДВ) – це непрямий податок, що є частиною новоствореної вартості, утворюваної на кожному етапі виробництва або обігу, який входить до ціни продажу товарів, робіт, послуг, яку сплачує кінцевий споживач.

Платником податку є:

будь-яка особа, яка:

1) здійснює або планує здійснювати господарську діяльність та реєструється за своїм добровільним рішенням як платник цього податку;

2) підлягає обов'язковій реєстрації як платник цього податку;

3) імпортує товари (супутні послуги) в обсягах, що підлягають оподаткуванню.

Cтавки податку на додану вартість за всіма операціями платників становить 20%.

Об’єктом оподаткування ПДВ є додана вартість.

БО = С + П + ВМ + АЗ

де СВ- собівартість; П – прибуток; ВМ – ввізне мито; АЗ – акцизний збір.

Обчислюємо суму ПДВ за товарами за товари, що підлягають продажу:

ПДВ =

Формуємо вільну або регульовану ціну (Цр):

Цр = БО+ПДВ

Суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету (відшкодування з бюджету):

Податкове зобов’язання – Податковий кредит

Податкове зобов’язання – це загальна сума податку, одержана (нарахована) платником податкове зобов’язання звітного періоду.

Податкове кредит – це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду.

Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту та кого звітного податкового періоду.

Податковим періодом є один календарний місяць, а якщо обсяг оподатковуваних операцій якого за минулі дванадцять місячних податкових періодів не перевищував 300 тис.грн. може вибрати квартальний податковий період.

6.2 Акцизний збір - непрямий податок на окремі товари, визнані законом як підакцизні, який включається в ціну цих товарів.

Платниками акцизного збору є всі суб'єкти підприємницької діяльності, які виробляють, імпортують або продають підакцизні товари.

Об'єктом оподаткування акцизним збором є повна вартість товарів

Існують два види ставок по акцизному збору: - у фіксованому виразі (твердих ставках) на одиницю товару в кількісному виразі;

- у відсотках до оборотів з реалізації товарів.

Для визначення оподаткованого обороту по вітчизняних товарах будемо користуватись формулою:

ОО = (С+П) / 100-А

де ОО - оподаткований оборот, що включає в себе суму акцизного збору;

С - собівартість виробництва

П - прибуток

А - ставка акцизного збору у %

По імпортних товарах оподаткований оборот визначається, виходячи з митної вартості цих товарів з урахуванням фактично сплаченої суми мита.

ОО = МВ + М

де МВ- митна вартість; М- мито.

Сума акцизного збору: СА = ОО∙А/100

Строки оплати акцизного збору залежать як від групи підакцизного товару

6.3 Мито - вид митного платежу, стягнутий з товарів, переміщуваних через митний кордон держави (що возяться, що вивозяться чи переміщуються транзитом).

Платниками мита є особи, що ввозять чи переміщають товари через митний кордон держави.

Об'єкт мита є митною вартістю переміщуваних товарів, щодо яких має нараховуватися мито.

Ставки мита єдині на всій території.

6.4. Податок на прибуток є найвагомішим із групи прямих податків у податковій системі України.

Платниками податку є:

числа резидентів: суб'єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами;

з числа нерезидентів: фізичні чи юридичні особи створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом.

Оподаткований прибуток = Скоригований валовий дохід – Валові витрати – Амортизаційні відрахування

Валовий доход (витрати) - загальна сума доходу(витрат) платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періодів у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так за її межами.

Амортизація - поступове віднесення витрат на придбання, виготовлення або поліпшення основних фондів на зменшення скоригованого прибутку в межах норм амортизаційних відрахувань.

Ставка податку становить – 25%

Платники податку за звітні квартал, півріччя та три квартали подають спрощену декларацію, а за результатами звітного року – повну.

6.5 Платники податку з доходів фізичних осіб є:

  • резиденти, що одержують доходи з джерелом походження на території України;

  • нерезиденти, що одержують доходи з джерелом походження на території України.

Об’єктом оподаткування резидента є:

  • загальний місячний оподатковуваний дохід;

  • чистий річний оподатковуваний дохід, що визначається шляхом зменшення загального річного оподатковуваного доходу на суму податкового кредиту такого звітного року;

  • доходи з джерелом походження в Україні, що підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті;

  • іноземні доходи.

Об’єктом оподаткування нерезидента є:

  • загальний місячний оподатковуваний дохід із джерелом походження в Україні.

  • загальний річний оподатковуваний дохід із джерелом походження в Україні;

  • доходи з джерелом походження в Україні, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті.

Чистий річний оподатковуваний дохід = загальний річний оподатко-вуваний доход - суму податкового кредиту такого звітного року

Загальний річний оподатковуваний дохід складається з суми загальних місячних оподатковуваних доходів звітного року, а також іноземних доходів , одержаних протягом такого звітного року.

Ставка податку становить – 15%

Платники мають право на податковий кредит. Підставою для нарахування податкового кредиту є суми, зазначені платником у річній податковій декларації, документально оформлені.

Платники податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги. Соціальна пільга застосовується за умови, якщо дохід платника становить менше як прожитковий мінімум помножить на 1,4 (2011р. – 1320 грн).

.

Податкова соціальна пільга 100 % - 470,50 грн

150 % - 705,75 грн

200% - 941 грн

На застосування 150% - соціальної пільги мають право такі особи:

- самотні матір або батько(опікун, піклувальник) у яких перебувають на утриманні діти до 18 років;

- батьки, що утримують дитину-інваліда 1-ї чи 2-ї групи віком до 18 років;

- вдова чи вдівець;

- особи, що постраждали після Чорнобильської катастрофи і віднесені до І-ї чи ІІ-ї категорії, включаючи осіб нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

- особи, що є студентами, аспірантами, ординаторами, ад’юнктом;

- інваліди І-ї і ІІ-ї групи, у тому числі з дитинства;

- має троє чи більше дітей віком до 18 років;

- особи, яким присвоєна довічна стипендія, як громадянину, що переслідувався за правозахисну діяльність, включаючи журналістів.

На застосування 200% - соціальної пільги мають право такі особи:

- особи, що є Героями України, Героями Радянського Союзу або повними кавалерами ордена Слави чи ордена Трудової Слави;

- учасники бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу і має відповідні державні відзнаки;

- колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною Другої світової вікниною репресованою чи реабілітованою;

- особи, які були насильно вивезені з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

- особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграду у період з 8.09.1941 року по 27.01.1944 року.

У разі якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав то податкова пільга застосовується один раз з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Податкова пільга застосовується виключно за одним місцем його нарахування.

6.6 Державне мито є платою, яка стягуються за здійснення юридичне значимих дій уповноваженими на це компетентними органами в інтересах юридичних та фізичних осіб та за видачу їм відповідних документів, які мають правове значення.

Платниками державного мита на території України є:

  • фізичні,

  • юридичні особи,

за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на це органами.

Державне мито є платою, яка стягуються за здійснення юридичне значимих

Ставки державного мита визначаються у:

- відсотках (до ціни, угоди, вартості майна, позову тощо);

- фіксованих сумах (абсолютних, обчислених у відповідних долях до офіційно встановлених показників – мінімальної заробітної плати, неоподатковуваного мінімуму доходів).

Державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів за відповідними ставками.

6.7 Ефективність суспільного виробництва залежить від ефективного, раціонального використання природних, виробничих і трудових ресурсів.

Історія та практика оподаткування свідчать про використання різних податків та платежів за ресурси, з допомогою яких виконуються такі завдання:

- мобілізація коштів для забезпечення фінансування витрат на відтворення та ефективне використання ресурсів;

- створення умов для ефективного, раціонального використання ресурсів підприємством.

Податкове законодавство України для суб’єктів господарювання передбачає низку платежів за ресурси:

  • плату за землю;

- податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів;

  • податок на нерухоме майно;

- збір за спеціальне використання природних ресурсів ( лісовий податок, плата за воду, плата за корисні копалини),

  • збір за забруднення навколишнього природного середовища.

6.8 Місцеві ради (сільські, селищні, міські) відповідно до переліку мі­сцевих податків і зборів, передбаченого Законом України «Про сис­тему оподаткування» запроваджують на своїй території місцеві пода­тки, визначають механізм їх справляння та порядок сплати. Виклю­чення становить збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласни­ми радами.

Питання для самоперевірки та корекції знань студентів:

  1. Яка суть та значення «податків»?

  1. Які ознаки податків?

  1. Які функції виконують податки?

  2. Як класифікуються податки за економічною змістом, ознакою, формою стягнення?

5 В чому полягає суть прямого оподаткування?

6 Яка різниця між особистими і реальними податками?

7 Які види особистих податків? 8 Які види реальних податків?

9 В чому полягає суть непрямих податків? Назвіть види непрямих податків

10 Які переваги і недоліки непрямих податків ви можете назвати?

11 Які особливості податку на додану вартість?

12 Які особливості акцизного збору?

13 Які особливості мита?

14 Які особливості податку на прибуток підприємств?

15 Які особливості прибуткового податку з громадян?

16 Які особливості плати за ресурси?

17 Які особливості державного мита?

18 Які особливості місцевих податків і зборів?