Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Після проведення практичної роботи студенти повинні знати:

  1. Платників, об’єкт оподаткування, ставки податку на додану вартість.

  2. Як обчислюють суму ПДВ, сума податку, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню?

  3. Платників, об’єкт оподаткування, ставки, пільги податку з доходів фізичних осіб.

  4. Як обчислюють суму податку з доходів фізичних осіб.

  5. Платників, об’єкт оподаткування, ставки, податку на прибуток підприємств.

  6. Як обчислюють суму податку на прибуток підприємств.

Студенти повинні вміти:

  1. Розраховувати суму податку на додану вартість.

  2. Розраховувати суму податку на прибуток з фізичних осіб.

  3. Розраховувати суму податку на прибуток підприємств.

  4. Заповнювати податкові деклараціі.

Завдання для практичної роботи

на тему: «Розрахунок основних податків, що сплачують фізичні та юридичні особи. Заповнення податкових декларацій»

Завдання 1

ВАТ «Ріта», ідентифікаційний номер 2345677, розташоване в м. Білій Церкві вул. Лазаретна 6, тел. 6-13-46 виготовило продукцію, собівартість якої становить 33 тис. грн.., планований прибуток – 9 тис. грн. На протязі місяця придбало товари на суму 26 тис.грн. (з ПДВ)

Визначити суму ПДВ яку необхідно сплати до бюджету.

Заповнити податкову декларацію з податку на додану вартість.

Завдання 2

Громадянину Петренко О.І. нараховано заробітну плату у розмірі:

Грудень 2007р. - 720 грн.

Січень 2008р. – 840 грн

Розрахувати податок на прибуток з доходів фізичних осіб

Завдання 3

Визначити суму податку на прибуток, яку необхідно сплати ООО «Роксолана», ідентифікаційний номер 1246568, місцезнаходження м. Біла Церква . У звітному році сума скореговано доходу становить 60 000 грн, сума валових витрат – 20 000 грн, сума амортизаційних відрахувань – 10 000 грн.

На основі розрахунків заповнити декларацію з податку на прибуток підприємства.

Тема 4: Державний бюджет України, його доходи та видатки

План

.

  1. Суть та функції бюджету, значення

  2. Бюджетний устрій і бюджетна система

  3. Бюджетний процес

  4. Доходи державного бюджету

  5. Видатки державного бюджету

  6. Бюджетний дефіцит

Основні терміни і поняття

Державний бюджет, функції державного бюджету, бюджетний механізм, роль бюджету, бюджетна система, державний і місцевий бюджет, бюджетний устрій, принципи бюджетної системи, бюджетне регулювання, доходи закріплені і регульовані, бюджетне регулювання, методи бюджетного регулювання, дотація, субвенція, субсидія,, бюджетний процес, казначейська, банківська та змішана система, поточні і капітальні видатки, бюджетний дефіцит, причини виникнення бюджетного дефіциту, методи фінансування бюджетного дефіциту

Література

1 Фінанси: Навч.посіб.В.С.Загорський, О.Д.Вовчак, І.Г.Благун, І.Р.Чуй. – К.: Знання, 2006 С. 92-120

2 Теорія фінансів. За ред. Василика О.Д. – К.2005 – С. 215-248

3 Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія): Навч.посібник – К. 2001 С.78-118

4 Кириленко О.П.Фінанси (теорія та вітчизняна практика) СМП «Астон» Тернопіль – 2002 – С. 106-129.

5 Пшенишнюк О. С., О.Р. Романенко, О.І.Ступницький Фінанси. Мульти-медійний навчальний курс

6 Базилевич В.Д., Л.О. Баластрик . Державні фінанси. Навчальний посібник. За pаг. Ред.. Базилевича В.Д.- К.: Атака, 2002 С. 49-67

Бюджет у сучасному його розумінні сформувався в результаті тривалого історичного процесу еволюції суспільства: трансформації натурального господарства у грошово-мінове, становлення держави, ускладнення економічного і фінансового життя.

Першим роком, коли був сформований бюджет, вважається 1781р. Саме тоді міністр фінансів Франції Жак Неккер представив звіт королю Людовіку ХVІ про стан фінансів нації. Вперше був оприлюднений офіційний документ, який вміщував середні звітні дані за декілька років про доходи і видатки країни. До цього часу на рівні держави складалися окремі кошториси та рахунки, дуже часто неповні, лише за основними параметрами фінансового господарства.

Сам термін «бюджет» набув розповсюдження в офіційних документах лише на початку ХІХст., його буквальний переклад означає «шкіряний мішок», «шкіряний гаманець»

У 1992 р. Україна вперше склала Державний бюджет як незалежна держава.

Державний бюджет - це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцiй держави.

За економічним змістом бюджет держави – система фінансових відносин між державою та підприємствами й громадянами з приводу формування загальнодержавного фонду фінансових ресурсів і його використання на задоволення соціально-економічних потреб суспільства.

Функції державного бюджету:

Завдяки розподiльчій функцiї бюджету - здiйснюється концентрацiя грошових ресурсiв у руках держави, та їх використання з метою задоволення загальнодержавних потреб. Перерозподіл фінансових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва.

Контрольна функцiя бюджету - дозволяє пiзнати наскiльки своєчасно i повно фiнансовi ресурси надходять у розпорядження держави, як фактично складаються пропорцiї при розподiлi бюджетних коштiв, чи ефективно вони використовуються.

Процес дiяльностi людей спрямований на використання бюджету як iнструменту розподiлу i контролю називають - бюджетним механізмом.

Як iнструмент впливу на розвиток економiки i соцiальної сфери, бюджет завжди використовується державою i був:

- фiнансовою базою для виконання покладених на неї функцiй по впливу на економiку, по управлiнню i оборонi країни;

- найважливiшим джерелом фiнансування невиробничої сфери;

- iнструментом для вирiшення соцiальних i нацiональних проблем, джерело виплат по соцiальному забезпеченню населення;

- iнструментом мiжтериторiального i мiжгалузевого перерозподiлу коштiв;

-за допомогою бюджету здiйснюсться вплив на розвиток продуктивних сил, науково-технiчний прогрес;

- з бюджету значною мiрото фiнансуються затрати по охоронi навколишнього середовища, по зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi.

При переходi до ринкової економiки змiнюсться роль бюджету, характер бюджетних вiдносин, що проявлясться у складi i структурi доходiв та видаткiв. Формування доходної частини вiдбувасться на податковiй основi, все бiльшого значення набувають платежi вiд суб’сктiв господарювання, в т.ч. вiд фiзичних осiб. Змiнюсться спiввiдношення мiж прямими i непрямими податками в напрямку эростання поступлень вiд прямих податкiв.

Використання бюджетних коштiв проходить шляхом фiнансування життєвоважливих i прогресивних галузей економiки, створення необхiдної iнфраструктури, вирiшення потреб, пов’язаних з добробутом, зайнятiстю населення, соцiальним забезпеченням. В умовах ринку бюджетні відносини повинні будуватися таким, чином, щоб здійснювати активний вплив на господарську діяльність, сприяти розвитку ділової активності підприємців.

В умовах сьогодення суттєво зростає роль бюджету як фінансового важеля. Бюджетна політика має забезпечувати вирішення таких важливих завдань:

- забезпечення фінансової стабілізації;

- стимулювання інвестиційної активності;

- скорочення непродуктивних виплат з бюджету;

- зміцнення доходної частини бюджету за рахунок удосконалення системи оподаткування;

- створення системи дієвого фінансового контролю за ефективним використанням державних видатків;

- посилення контролю за величиною державного бюджету.

Бюджетна системаце сукупність бюджетів усіх рівнів, які врегульовані правовими нормами, і формуються на єдиних принципах під впливом державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни.

Як правило в унiтарних державах бюджетна система складасться з двох рiвнiв:

- державного бюджету;

- мiсцевого бюджету.

У федеральних державах бюджетна система складасться з трьох рiвнiв:

- федерального бюджету;

- бюджетiв членiв федерацiї (адміністративних одиниць);

- місцевих бюджетів.

Складовими бюджетної системи України є державний бюджет та місцеві бюджети. Відповідно до Бюджетного кодексу України, ухваленого Верховною Радою України 22.03.2001р. місцевими бюджетами визначаються бюджет Автономної Республіки Крим, області, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань).

Для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави складається Зведений бюджет України, що включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення. Зведений бюджет області містить показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області. Зведений бюджет району охоплює показники районних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району. Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковується інші міста, селища чи села, то зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Бюджетний устрiй — це органiзацiя i принципи побудови бюджетно системи, її структура, взаємозв’язок.

Принципи побудови бюджетної системи України визначені Бюджетним кодексом

Між бюджетами різних рівнів існує певне розмежування як по доходах, так і по видатках. Це пов’язано з різною масштабністю і характером завдань, які вирішуються на державному, регіональному, місцевому рівнях. Крім того, враховується розмежування функцій між центральними і місцевими органами державної влади і місцевим самоврядуванням, підпорядкованість підприємств, організацій і установ, що фінансуються з бюджетів.

Розмежування доходів кожної з ланок бюджетної системи здійснюється на основі статей 63-68 Бюджетного кодексу України. Доходи закріплені за кожним бюджетом у повній сумі чи за твердо фіксованими нормативами в умовах автономності кожного бюджету, а також встановлення системи бюджетного регулювання в умовах єдності бюджету, тобто проведення відрахувань до бюджетів нижчих рівнів, виходячи з їх потреб.

Бюджетне регулюванняце щорічний перерозподіл загальнодержавних централізованих фінансових ресурсів між різними ланками бюджетної системи з метою збалансування бюджетів на рівні, необхідному для виконання місцевими органами їх функцій.

Здійснюється відповідно кожним представницьким органом щодо бюджетів нижчого рівня, з урахуванням економічного, соціального, демографічного, екологічного, природного стану відповідних адміністративних територій з метою подолання нерівностей між ними.

Доходи поділяються на закріплені та регульовані. Фактичний склад затверджується при прийняті Закону «Про державний бюджет на поточний рік».

Закріплені – це ті, які за постійно діючими нормативними актами віднесені до бюджетів певного рівня на невизначений у часі строк, у розмірі територіального надходження повністю або у твердо фіксованому розмірі (нормативі).

Регульовані доходи – це доходи, передбачені в Законі про Державний бюджет на поточний рік, які перерозподіляються між ланками бюджетної системи.

Дотація (dotatio – (лат.) – дар) – це певна сума грошових коштів, яка виділяється на безповоротній основі з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня з метою покриття бюджетного дефіциту.

Субвенція – це сума грошових коштів, яка виділяється з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня і має цільове призначення для здійснення сумісного фінансування певного заходу і підлягає поверненню у випадку порушень її цільового призначення.

Субсидія (subsidium (лат) – допомога, підтримка) – сума грошей, яка виділяється з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня, має цільове призначення, підлягає поверненню у випадку порушень її цільового призначення.

Бюджетний процес – це регламентований законодавством порядок:

• складання, розгляду на затвердження бюджетiв усiх рiвнiв;

• виконання та контроль за виконанням бюджетiв;

• затвердження звiтiв про виконання бюджетiв

Етапи бюджетного процесу:

- складання проектiв бюджетiв;

- розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України, рiшення про мiсцевi бюджети;

- виконання бюджету;

- складання, розгляд та затвердження звіту про виконання бюджету.