Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Тема 5: Фонди фінансових ресурсів

План

  1. Необхідність створення фондів

  2. Порядок формування та використання

Основні терміни і поняття

Державні цільові фонди, постійні і тимчасові фонди, бюджетні і позабюджетні фонди, соціальні і економічні фонди, Пенсійний фонд України, Фонд загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, фонд для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, Державний фонд охорони навколишнього середовища, фонди підприємств, оборотні фонди, основні фонди, амортизаційні відрахування, резервний фонд, бюджетні інвестиції, бюджетні кредити, державні дотації, державні субсидії, кредити, прибуток.

Література

1 Загорський В.С., Вовчак О.Д., Благун І.Г., Чуй І.Р Фінанси: Навч.посіб.– К.: Знання, 2006 С. 146-159

2 Теорія фінансів. За ред. Василика О.Д. – К.2005 – С. 145-183, - С. 411-432

3 Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія): Навч.посібник – К. 2001 С.78-118

4 Пшенишнюк О. С., Романенко О.Р., Ступницький О.І.Фінанси. Мульти-медійний навчальний курс

5 Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Державні фінанси. Навчальний посібник. За гаг. Ред. Базилевича В.Д.- К.: Атака, 2002 С. 122- 157.

6 Захарова С.Є. Костіна О.В. Фінанси НМЦ,2003 –С 68-78.

Кошти бюджету знеособлені і забезпечують реалізацію функцій держави. Разом з тим у держави можуть бути певні потреби, які мають особливе значення і потребують гарантованого фінансового забезпечення. До таких потреб належать: надання певних соціальних гарантій населенню у разі досягнення непрацездатного віку, втрати працездатності, годувальника, роботи, настання інших непередбачуваних подій. Це і є причиною формування фондів цільового призначення.

Державні цільові фонди - це форма перерозподілу і використання фінансових ресурсів, що залучаються державою для фінансування деяких суспільних потреб.

За допомогою цільових державних фондів можливо:

- впливати на процес виробництва через фінансування, субсидування і кредитування підприємств;

- забезпечувати природоохоронні заходи;

- надавати соціальні послуги населенню через виплату пенсій, соціальну допомогу, субсидування соціальної інфраструктури в цілому.

Необхiднiсть функцiонування цiльових державних фондiв обумовлюється такими причинами:

1. Бюджет, через незакрiплепiсть бiльшості частини доходiв, зумовлює дефiцитне фiнансування окремих статей видаткiв. Цiльовi фонди забезпечують цiльове спрямування та використання коштiв.

2. Швидкi змини в економiчному життi зумовлюють необхiднiсть прийняття оперативних рiшень у сферi перерозподiлу фiнансових ресурсiв. Таку оперативнiсть забезпечити через бюджет досить важко, оскiльки останнiй приймасться у формi Закону i пiдлягає парламентському контролю. Цiльовi фонди формуються виконанчими органами i є бiльш прийнятними для виконання завдань.

3. Наявнiсть дефiциту бюджету. За умови активного сальдо кошти того чи iншого цiльового фонду можуть використовуватися на фiнансування бюджетного дефiциту.

4. Багатограннiсть форм власностi й господарювання, що передбачас використання в суспiлъствi не лише бюджетного механiзму розподiлу Нацiонального доходу, а й iнших його форм.

Цільові державні фонди класифікуються за різними ознаками:

До найважливіших соціальних фондів в Україні належать: Пенсійний фонд України, Фонд загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, фонд для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

До економічних фондів належать: Державний дорожній фонд України, Державний фонд охорони навколишнього природного середовища.

Створення постійних фондів пов'язане з виділенням окремих функцій держави. У процесі створення системи самостійних соціальних фондів ставилося завдання "розвантажити" бюджет від значної частки соціальних видатків і забезпечити їх автономне гарантоване фінансування. Особливу увагу приділяють соціальному страхуванню, гарантоване забезпечення. Тимчасові фонди формуються з метою прискореного вирішення актуальних проблем і припиняють своє функціонування після виконання покладених на них завдань.

Бюджетніфонди, що входять до складу державного бюджету, фінансування видатків здійснюється за рахунок коштів держбюджету. До бюджетних фондів України відносять: фонд для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, Державний інноваційний фонд, Фонд України соціального захисту інвалідів, Державний фонд охорони здоров’я та ін.

Позабюджетні – не включаються до складу державного бюджету, мають самостійні джерела надходження і здійснюють видатки незалежно від держбюджету. До позабюджетних державних цільових фондів відносять: Пенсійний фонд України, Фонд загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ін.

Пенсійний фонд

У 1992 році було створено Пенсійний фонд України як самостійну фінансову структуру. Це найбільший цільовий фонд. Має надзвичайно важливе соціальне значення, оскільки близько 20% усього населення пенсіонери, близько 2,5 млн.осіб, які є інвалідами.

Правові відносини у сфері пенсiйного страхування базуються на Конституції України i регулюються:

- Кодексом законів про працю України;

- Законом України «Про пенсійне забезпечення» вiд 5.11.91р.

- Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, якi постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вiд 28.02.1991 року №796-ХII;

- Законом України «Про збiр на обов’язкове державне пенсiйне страхування» вiд 26.06.1997 р. (400/97-нР);

- Указом Президента України «Про невiдкладнi заходи щодо погашення заборгованості з виплати пенсiй» вiд 31.08.1998 року та іншими законодавчими актами.

Система пенсійного забезпечення має два рівні: державне (обов'язкове) і недержавне (добровільне, додаткове) пенсійне забезпечення.

Державне пенсійне забезпечення включає виплати трудових та соціальних пенсій.

До недержавного пенсійного забезпечення відносять:

  • недержавні пенсійні фонди;

  • страхування пенсій у страхових компаніях;

  • пенсійні фонди (каси) підприємств;

  • особисті пенсійні рахунки в банках;

  • інші форми недержавного пенсійного забезпечення.

Основними завданнями Пенсійного фонду України є:

- забезпечення фінансування витрат на виплату пенсій відповідно до законів України;

  • збирання і акумуляція внесків, призначених для пенсійного забезпечення і виплати допомоги;

  • розширене відтворення коштів Пенсійного фонду України на основі принципів самофінансування;

  • участь у фінансуванні програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів та інших категорій населення та у страхуванні здоров'я пенсіонерів через страхові компанії;

  • організація міжнародного співробітництва у сфері пенсійного забезпечення;

  • контроль за своєчасним надходженням страхових внесків до цього фонду, правильним витрачанням коштів фонду;

  • участь у підготовці пропозицій до державних програм соціального розвитку;

  • участь у підготовці нормативних актів, спрямованих на удосконалення системи пенсійного забезпечення та порядку підвищення розміру пенсій у зв'язку зі зміною індексу споживчих цін тощо.

Платниками такого збору є:

- суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форми власності, їх об'єднання, бюджетні і громадські установи й організації, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників;

- фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників, адвокати, приватні нотаріуси;

- фізичні особи, що працюють за трудовим договором (контрактом), виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами;

- філії, відділення й інші відособлені підрозділи платників збору.

Джерела доходів

Напрямки видатків

1 внески роботодавців у розмірі 4%; 33,2% до фонду заробітної плати.

2 страхові платежі найманих працівників у розмірі 0,5; 2% із заробітної плати та інших доходів.

3 цільові надходження з боргу на виплату пенсій військово-службовцям, працівникам органам внутрішніх справ, інвалідам з дитинства.

4 доходи від розміщення тимчасово вільних коштів фонду.

5 добровільні внески та

пожертвування

6 інші доходи.

1 виплати пенсій:

- за віком

- за інвалідністю

- за вислугу років

- за втрату годувальника

інших видів

2 виплати допомоги на догляд за

дитиною

3 реалізація державних,

регіональних і обласних програм

соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших категорій громадян, що потребують допомоги

4 утримання органів Пенсійного фонду

5 організація і проведення масово-

роз'яснювальної роботи

Управління коштами фонду здійснює спеціальний орган - Пенсійний фонд України. Кошти Пенсійного фонду зберігаються на розрахункових рахунках в установах банків і вилученню не підлягають.

Згідно із діючим законодавством забороняється використовувати кошти Пенсійного фонду не за цільовим призначенням, в тому числі на кредитні операції, надання позик. У разі відсутності заборгованості по виплатах пенсій тимчасово вільні кошти можуть бути використані на придбання державних цінних паперів.

Реформування пенсійного забезпечення в Україні проводиться у двох напрямках:

  • удосконалення державного пенсійного забезпечення шляхом наближення середньої пенсії до рівня середньої заробітної плати та її прямої залежності від рівня заробітної плати;

  • розвиток недержавного добровільного пенсійного забезпечення.

Створюється трирівнева пенсійна система, на першому рівні якої за принципом солідарності поколінь та загальнообов'язкового соціального страхування встановлюється пряма залежність майбутнього розміру пенсій від страхового стажу та розміру сплачених внесків; на другому - накопичення пенсійних внесків на особистих рахунках громадян; на третьому - добровільне недержавне пенсійне страхування. Таким чином система пенсійного забезпечення має стати системою соціального страхування, самодостатньою і фінансово-стабільною.