Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Тема 8 Фінансовий ринок План

  1. Сутність фінансового ринку, роль

  2. Класифікація фінансового ринку

  3. Види цінних паперів та їх характеристика

  4. Фондова біржа

Фінансовий ринок вважається невід’ємним атрибутом сучасної ринкової економіки.

Це ринок, на якому визначається попит і пропозиція на різноманітні фінансові ресурси. Кошти можуть бути в наявності в одних власників, а інвестиційні потреби виникають в інших.

Функціональне призначення фінансового ринку – посередництво в русі грошових коштів від інвесторів до емітентів, від кредиторів до позичальників і назад.

Фінансовий ринокце сукупність економічних відносин, пов’язаних з розподілом фінансових ресурсів, купівлею-продажем тимчасово вільних коштів і цінних паперів.

Сутність цього ринку полягає в тому, що суб’єкти, які мають надлишок коштів надають їх у розпорядження іншим суб’єктам, які тимчасово потребують їх і можуть ефективніше ними розпоряджатись.

Товаром на фінансовому ринку є гроші надані в тимчасове або постійне користування.

Ціноює зиск, який отримає власник тимчасово вільних коштів наданих ним в користування або в розпорядження їх покупцеві.

Об’єктами відносин на фінансовому ринку є грошово-кредитні ресурси, цінні папери та фінансові послуги.

Суб’єкти – держава, підприємства різних форм власності, громадяни.

Функції фінансового ринку:

  • мобілізація тимчасово вільних фінансових ресурсів;

  • розподіл акумульованих вільних коштів між багаточисельними кінцевими споживачами;

  • прискорення обороту капіталу, що активізації економічних у державі;

  • забезпечення умов для мінімізації фінансових ризиків.

Фондова біржа

По видах фінансових активів, що обертаються

- Кредитний ринок (ринок позикових капіталів)

- Ринок цінних паперів(фондовий ринок)

- Валютний ринок

- Страховий ринок

- Ринок золота

- Ринок фінансових послуг

По періоду обертання фінансових активів

- Ринок грошей

- Ринок капіталу

За організаційними формами функціонування

- Організований (біржовий) ринок

- Неорганізований (позабіржовий) ринок

По регіональній ознаці

- Місцевий ринок

- Регіональний ринок

- Національний ринок

- Світовий ринок

По терміновості реалізації операцій

- Ринок з негайною реалізацією умов операцій

- Ринок з реалізацією умов операцій в майбутньому періоді

За стадіями торгівлі

- Первинний ринок

- Вторинний ринок

За видами фінансових активів фінансовий ринок подiляється на:

- кредитний ринок (ринок банкiвських позик, позикового капіталу), тобто ринок, на якому об’єктом купiвлi-продажу є вiльнi кредитнi ресурси, обiг яких здійснюється на умовах поверненостi, строковостi, платностi і забезпеченостi;

- ринок цiнних паперiв (фондовий ринок), на якому об’єктом купiвлi-продажу виступають усi види цiнних паперiв (фондових iнструментiв), емiтованих пщприємствами, рiзними фiнансовими iнститутами, державою;

- валютний ринок, на якому об’єктом купiвлi-продажу виступають іноземна валюта i фiнансовi iмструменти, що обслуговують операцii з нею;

- страховий ринок, на якому об’єктом купiвлi-продажу виступає страховий захист у формi рiзноманiтних страхових продуктiв;

- ринок золота (та iнших дорогоцiнних металiв: срiбла, платини), на якому об’єктом купiвлi-продажу виступають дорогоцiннi метали. В Українi ринок золота с найменш розвинутим сегментом фінансового ринку через відсутнiсть його правового регламентування;

- ринок фiнансових послуг як складова фінансового ринку являє собою сферу різноманітних послуг, що надаються суб'єктам фінансових відносин - підприємницьким структурам, державі і громадянам у процесі їх фінансової діяльності.

Фінансові послуги за своєю структурою дуже різні, вони можуть мати риси кредитних операцій, операцій оренди, страхування тощо, проте всі вони раціонально доповнюють мобілізацію й використання фінансових ресурсів в інших підсистемах фінансової системи держави.

До найхарактерніших видів фінансових послуг належить лізинг, факторинг, страхування, консалтингові (консультації), аудиторські (незалежна перевірка), інформаційні послуги.

За перiодом обертання фінансових активів фiнансовий ринок подiлясться на:

- ринок грошей, на якому здійснюються операцiї з купiвлi-продажу ринкових фінансових iнструментiв i фiнансових послуг iз терміном обертання до одного року. Фiнансовi активи, що обертаються на ринку грошей, є найлiквiднiшими, притаманний найменший рiвень фiнансового ризику;

- ринок капiталiв, на якому здiйснюються операцiї купiвлi-продажу ринкових фiнансових iнструментiв i фiнансових послуг з термiном обертання бiльше одного року. Фiнансовi активи, як обертаються на ринку капiталiв, як правило, менш лiквіднi, притаманний найбiльший рiвень фiнансового ризику i вiдносно високий рiвень доходностi.

За організаційними формами функціонування:

  • організований (біржовий) ринок

  • неорганізований (неорганізований або «вуличному» ринку) укладаються поза біржею. Цей ринок характеризується більш високим рівнем фінансового ризику (не проходить процедури перевірки), більш низьким рівнем юридичної захищеності покупців, торгівлею цінними паперами нижчої якості тощо.

За регiональною ознакою фiнансовий ринок подiлясться на:

- мiсцевий фiнансовий ринок, представлений, в основному, операцiями комерційних банкiв, страхових компанiй, неорганiзованих торговцiв цiнними паперами, місцевими господарюючими суб’єктами i населенням.

- регiональний фiнансовий ринок, який функціонує в межах області (республіки) і поряд з мiсцевими неорганiзованими ринками включає систему регiональних фондових i валютних бiрж;

- нацiональний фiнансовий ринок, який включає всю систему фiнансових ринків держави, їх видів i органiзацiйних форм;

- свiтовий фiнансовий ринок як складову частину свiтової фiнансової системи, в якiй iнтегрованi нацiональнi фiнансовi ринки держав з вiдкритою економiкою.

За швидкiстю реалізації угод на фiнансовому ринку розрiзняють:

- ринок з негайною (термiновою) реалiзацiею угод (ринок «спот”), на якому угоди здійснюються в короткотерміновий (як правило, до трьох днiв) перiод часу;

- ринок з реалiзацiєю угод в майбутньому (строковi ринки, форвардний, ф’ючерсний, опцiонний i ринок свопiв).

За стадіями торгівлі:

Первинний ринок являє собою впуск цінних паперів в обіг, який здійснюється на основі оголошення про емісію (випуск).

Вторинний ринок – характеризується операціями перепродажу цінних паперів, які здійснюються між окремими інвесторами, інвесторами і фінансовими посередниками та між фінансовими посередниками.

Акумуляцiя тимчасово вiльних фiнансових ресурсiв та їх iнвестування здiйснюється за допомогою цiнних паперiв.

Цiннi папери — документи, що свідчать про майновi права власника при його пред’явленнi.

В червні 1991р: Верховною Радою України було прийнято закон «Про цінні папери і фондову біржу», який визначає умови і порядок випуску цінних паперів, а також регулює посередницьку діяльність в організації обігу цінних паперів в Україні. Відповідно до цього закону можуть випускатися в обіг такі види цінних паперів:

- акція;

- облігація;

- казначейські зобов’язання;

- ощадні сертифікати;

- векселі.

Акцiя — цiнний папір, що засвiдчує право на певну частину власності акціонерного товариства, на участь в управлiннi товариством, право на отримання частини прибутку у вигляді дивіденду, на участь у розподiлi майна при лiквiдацiї акціонерного товариства.

Основнi види акцій:

Облігація - цiнний папiр, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цiнного паперу у передбачений термiн з виплатою фіксованого вiдсотка. Облiгацiї можуть випускатися:

1) державою;

2) місцевими органами влади;

З) підприємствами.

Розмiр облiгацiйної позики акціонерного товариства не може перевищувати 25 % статутного фонду. Облiгацiї мають обмежений термiн обiгу i не дають права на участь в управлiннi товариством.

Ощадний сертифiкат — письмове свiдоцтво банку, яке засвiдчує право вкладника на отримання пiсля закiнчення встановленого термiну суми депозиту i вiдсоткiв на нього. Види ощадних сертифiкатiв:

1) iменнi;

2) на пред’явника;

З) строковi;

4) до запитання.

Казначейськi зобов’язання рiзновид боргових цiнних паперiв, що розміщується на добровільних засадах серед населення; засвідчує внесення його власником грошових коштiв до бюджету; дає право на отримання фінансового доходу. Вiдмiнностi мiж облiгацiями і казначейськими зобов’язаннями полягають у тому що:

1) казначейськi зобов’язання розповсюджуються винятково серед населення;

2) виплата доходу за облiгацiями може проводитись у формi фіксованих чи плаваючих вiдсоткiв або ж шляхом проведення тиражів виграшів; за казначейськими зобов’язаннями — лише у виглядi фiнансового вiдсотка;

3) мета випуску казначейських зобов’язань — фінансування бюджетного дефіциту, тодi як облiгацiї мають значно ширший спектр дiї.

Вексель – це письмове зобов’язання позичальника сплатити після настання строку визначену суму грошей власникові векселя.

Вексель поділяється на два види:

1) простий — просте зобов’язання боржника (векселедавця) сплатити власнику векселя у вказаний строк визначену суму;

2) переказний (тратта) — письмовий наказ векселедержателя (трасанта), адресований платнику (трасату) сплатити третій особі (ремітенту) певну суму грошей у певний термін.

Фондова бiржа — ринок, який регулярно функціонує i на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Функції фондової бiржи:

1. Посередницька — створення достатніх і всебічних умов для торгiвлi цінними паперами емітентам, інвесторам, фінансовим посередникам. Торговi угоди на бiржi укладають брокери, якi дiють вiд iменi своїх клiєнтiв. Дохiд брокера формується у вигляді комiсiйних. Крiм того, на бiржах дiють дилери, вони купують через брокерiв цiннi папери з метою подальшого перепродажу. Дохід дилера — різниця в цінах продажу і покупки.

2. Індикативна — оцiнка вартості й привабливості цінних паперів. Така оцiнка проводиться через систему котирування.

З. Регулююча — органiзацiя торгiвлi цiнними паперами.

Види операцiй на фондовiй бiржi:

1. Касовi — купiвля-продаж цiнних паперiв з негайною оплатою.

2. Строковi — укладання угоди (фiксацiя курсу цiнних паперiв) відбувається на даний час, а її виконання через заздалегідь передбачений вiдлiк часу.

З. Арбiтражнi — рiзновид спекулятивних операцiй, пов’язаних iз рiзницею в курсах цiнних паперiв на рiзних фондових бiржах.

На біржі є фінансові організації, які надають посередницькі послуги. Серед посередницьких послуг виділяють брокерські, дилерські.

Брокерська діяльність – здійснення операцій з цінними паперами на підставі угоди брокера з його клієнтом за рахунок коштів клієнта. Основу доходів фінансових брокерів складають комісійні виплати від суми укладених ними угод.

Дилерська діяльність передбачає перепродаж цінних паперів третім особам або формування власного резерву цінних паперів.