Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біохімія фізіологічних функцій .rtf
Скачиваний:
153
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
459.07 Кб
Скачать

189. Психотропні засоби

ПЗ – фарм. препарати – при порушеннях псих. діяльності. Впливають на такі ланки синаптичної передачі: синтез і розщеплення нейромедіатора, депонування медіатора у везикулах, вивільнення медіатора в синаптичну щілину, взаємодія медіатора з рецептором, зворотний захват та деградація медіатора.

Нейролептики – для лікування шизофренії, важких псих. розладів (марення, галюцинації, збудження). Патогенез шизофренії: генетично детермінована гіперактивність дофамінових систем, тіла нейронів яких розташовані в substantia nigra та pasr ventralis tegmenti. Препарати – антагоністи дофаміну – похідні фенотіазіну і бутирофенолу.

Антидепресанти – для лікування депресій. покращення настрою. Зумовлюють ↑синаптичної концентрації норадреналіну, дофаміну і серотоніну за рахунок зменшення зворотного захвату медіаторів або інгібірування Ė моноамінооксидази (що каталізує окислювальне дезамінування медіаторів у мітохондріях нейронів).

Анксіолітики (транквіліатори) – діють заспокійливо, запобігають стресу. Найбільш поширені – бензодіазепіни. Мех. дії – агоністи ГАМК – гіперполяризація мембрани.