Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКСТ.docx
Скачиваний:
603
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.87 Mб
Скачать

11.5 Коренезбиральні машини кс-6 та ркс-6

Керування коренезбиральними машинами без включення робочих органів майже не відрізняється від описаного вище. Методика засвоєння навичок керування ними під час руху по прямій вперед і заднім ходом, виконання поворотів залишається така ж, як і для інших комбайнів. При підготовці до виконання цієї вправи на коренезбиральній машині КС-6 необхідно виконати операції ЩТО, перевірити і при потребі відрегулювати варіатор та зчеплення ходової частини, гальма, міст керованих коліс. Перед рушанням з місця потрібно підняти в транспортне положення і зафіксувати копачі, а також встановити в транспортне положення завантажувальний конвейєр.

Регулювання. Зазор (75-85 мм) між кромкою дисків та першим шнеком очисника регулюють за допомогою підкладок під кронштейни копачів. Зазор між кромками викопувальних дисків встановлюють у межах 30-46 мм переміщенням регулювальних прокладок з внутрішнього на зовнішній бік диска або навпаки.

Глибину ходу дисків (60-100 мм) регулюють переміщенням пальців в отворах кронштейнів передньої балки.

Керування коренезбиральними машинами з включенням робочих органів повинно проводитися тільки після встановлення в робоче положення завантажувального конвейєра і підкопувальних пристроїв.

Глибину ходу підкопувальних вилок відрегулювати кронштейнами копіювальних коліс або регулювальною тягою. Також потрібно перевірити регулювання всіх запобіжних муфт, особливо редукторів привода вилок.

Перед рушанням машини з місця треба прокрутити робочі органи при малій частоті обертання колінчастого вала двигуна. При відсутності сторонніх шумів, протягом 15 - 20 хв довести частоту обертання вала двигуна до максимальної.

Керування машиною потрібно проводити на раніше визначеному маршруті.

Під час руху потрібно слідкувати за маршрутом і показаннями контрольно-вимірювальних приладів, прислухатися до роботи машини.

Агротехнічні вимоги до механізованого збирання цукрових буряків такі:

  • до роботи можна допускати тільки машини, добре відрегульовані згідно з агротехнічним фоном даного поля;

  • після проходу машини в грунті повинно залишитися не більше 1 % коренеплодів;

  • втрати коренеплодів, загублених на полі, не повинні перевищувати

6 %;

  • кількість їх з косим і низьким зрізом допускається до 10-15 %, а високо обрізаних і з необрізаною гичкою 5 %, загальна забрудненість коренеплодів не повинна перевищувати 12 %, в тому числі забрудненість гичкою - 3 %;

  • втрати гички мають бути не більше 18 %, а забруднення землею –

0,5 %.

Підготовка поля до збирання коренеплодів полягає в тому, що перед початком роботи його потрібно оглянути, підготувати поворотні смуги шириною 15—20 м, засипати ловильні канавки, визначити способи руху агрегатів. Ширина кожної загінки повинна бути кратна кількості рядків, які машина збирає за один прохід, а загінка починатися із стикового міжряддя.

Робота машини контролюється універсальною системою автоматичного контролю УСАК-13.

Перед заїздом у загінку машину за допомогою керма потрібно вирівняти так, щоб передні колеса стали посередині міжрядь на початку рядків. Підкопувальні органи, копіри-водії і завантажувальний гвинтовий конвейєр встановити в робоче положення. Вирівняти паралельно з машиною транспортні засоби під завантажувальним конвейєром. Транспортний засіб для збирання гички повинен бути приєднаний до машини.

Перед рушанням з місця машиніст подає звуковий сигнал, включає робочі органи і систему автоматичного контролю та сигналізації. Починають рух з копачами, встановленими на мінімальну глибину.

Через 15-20 м зупиняються, перевіряють якість роботи машини і при потребі збільшують глибину ходу копачів. Якщо автомат ведення відрегульований правильно, при дальшому руху машини по рядках машиніст може не користуватись кермом. Під час роботи він повинен уважно слідкувати за якістю роботи машини і точністю спрямування копачів по рядках.

Якщо кузов транспортного засобу заповнився, потрібно включити планетарний редуктор. При цьому протягом 20 - З0 с, які потрібні для заміни транспортного засобу, буряки будуть надходити в бункер, оскільки привод поперечного і завантажувального конвейєрів відключився. Після заміни транспортного засобу планетарний редуктор треба виключити.

Перед виїздом із загінки на поворотну смугу копачі і копір-водії слід підняти в транспортне положення і перейти на ручне керування рухом. При роботі коренезбиральних машин на грунтах з підвищеною вологістю потрібно слідкувати, щоб у КС-6 не залипали диски копачів.

У РКС-6 в цьому випадку копіювальні колеса можна зняти, встановивши замість розвантажувальних пружин регулювальні тяги.

Глибина ходу вилок при цьому регулюється зміною довжини тяги і переміщенням ланцюга по кронштейну з пазами. Якщо площа дуже забур'янена (при нормальній густоті коренеплодів), середній копір разом з паралелограмною підвіскою можна зняти, щоб не нагромаджувались залишки гички і бур'яни. При роботі машини КС-6 на вологому грунті і збиранні великих коренеплодів потрібно зняти додаткові пальці із дисків копачів.

Контроль якості роботи бурякозбиральних комбайнів проводиться в процесі збирання. При збільшенні зони нечутливості (понад 20 мм) і наявності повітря в циліндрі коригувальника буде спостерігатися періодичне підрізання коренеплодів з обох боків. Щоб виправити положення, потрібно видалити повітря з циліндра коригувальника і усунути люфт в паралелограмній підвісці та механізмі зворотного зв'язку.

Причиною підрізання рядків з одного боку може бути невірно відрегульоване поперечне положення рухомої рами відносно рами шасі.

Якщо коренеплоди обриваються (неповне витягування з грунту), потрібно збільшити глибину підкопування або зазор між дисками копачів. При неповному викопуванні дрібних коренеплодів зазор між дисками копачів слід зменшити.

Втрати на поверхні грунту можуть бути з таких причин: велика відстань між дисками копачів і барабаном першого гвинтового конвейєра; поламані або погнуті прутки між копачами; великий зазор між другим гвинтовим конвейєром і вальцем; великий зазор між передавальним бітером і другим вальцем гвинтового очисника; іноді сильне пошкодження коренеплодів викликається великою висотою розміщення завантажувального елеватора.

При роботі машини РСК-6 неповне викопування і пошкодження коренеплодів зумовлюється малою глибиною ходу вилок і неточним веденням по рядках. Втрати на поверхні спостерігаються при великому зазорі між кронштейном вилки і диском коренезбірника, великому вільному ході копірів автомата, поламаних лапах забірників тощо.