Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКСТ.docx
Скачиваний:
603
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.87 Mб
Скачать

3.7. Запуск двигунів з буксиру

Загальні правила буксирування тракторів викладені в розділі 6.6. їх потрібно обов'язково дотримуватись, виконуючи буксирування з метою запуску двигуна, що допускається лише у виняткових випадках. Послідовність операцій запуску двигуна з буксиру така.

Увімкнути масу.

На тракторі Т-150К потрібно перевести важіль переключення привода гідронасосів коробки передач, рульового керування та начіпної системи в крайнє переднє положення, тобто забезпечити привод гідронасосів від ходових коліс. У трактора Т-150 насоси гідросистеми коробки передач не приводяться в дію від ведучих зірочок. Для створення тиску масла в гідросистемі коробки передач, що необхідно для пуску двигуна з буксиру, використовують поршневий насос з ручним керуванням. Він підключений до гідросистеми лівого борта і розміщений під люком полика кабіни. Під час буксирування трактора насосом роблять 7-8 нагнітань.

Виключити подачу палива.

Включити одну з вищих передач (транспортний ряд передач у тракторах Т-150К, прискорений робочий у тракторах Т-150).

Почати буксирування. При досягненні рівномірного руху з швидкістю 2,5-3,0 м/с включити подачу палива в циліндри двигуна. У тракторах Т-150 і Т-150К це треба робити після підвищення тиску масла в системах мащення двигунів до 0,1-0,14 МПа.

Одразу після пуску двигуна виключити головне зчеплення, перевести важіль переключення передач (рядів) у нейтральне положення.

Зупинити трактор, не виключаючи двигун.

Зменшити частоту обертання колінчастого вала двигуна і прогріти його. У трактора Т-150К потрібно зменшити частоту обертання колінчастого вала до мінімальної і перевести важіль переключення привода гідронасосів у середнє положення (привод від двигуна).

3.8. Зупинка двигунів

Для зупинки двигуна трактора потрібно зробити таке.

Плавно зменшити частоту обертання колінчастого вала двигуна до середньої, а через 3-5 хв до мінімальної.

Тривалість роботи двигуна без навантаження з середньою частотою обертання колінчастого вала залежить від його температурного стану перед зупинкою: чим вища температура, тим більше часу необхідно для її зниження до величин, при яких можна зупиняти двигун (85-90 °С за покажчиком температури рідини в системі охолодження).

Негайна зупинка двигунів тракторів Т-150 і Т-150К призводить до перегрівання і передчасного виходу з ладу гумових ущільнювальних кілець турбокомпресора і може бути причиною заклинювання ротора в підшипниках та короблення корпусних деталей.

Виключити подачу палива в циліндри двигуна, для чого перемістити важіль керування паливним насосом і регулятором у відповідне положення.

Вимкнути масу.

Перевірити на слух роботу центрифуги (при її наявності). Рівномірний шум протягом 40 с свідчить про справність центрифуги.

Не можна зупиняти двигун:

закриванням витратного крана паливного бака, оскільки при цьому в паливну систему засмоктується повітря, що утруднює наступний пуск двигуна;

включенням декомпресійного механізму або перекриванням впускного тракту заслінкою.

Раптова зупинка двигуна допускається в аварійних ситуаціях (наприклад, тоді коли надмірно зростає частота обертання колінчастого вала двигуна, що може стати причиною його поломки і поранення тракториста).

Для раптової зупинки двигуна потрібно: перекрити подачу палива і включити декомпресійний механізм або припинити подачу палива і потягнути за ручку аварійної зупинки двигуна (трактори МТЗ).

У першому випадку двигун негайно зупиняється, тому що в циліндрах його припиняється стискування повітря, у другому - завдяки припиненню подачі повітря в циліндри двигуна.

Методичні вказівки

Запуск дизельного двигуна є складним процесом, до якого входять роботи щодо підготовки трактора до запуску, дії з численними органами керування. Всі дії повинні виконуватись обов'язково послідовно, з суворим дотриманням правил техніки безпеки.

Рекомендується така організація навчання.

Спочатку інструктор показує всі прийоми в робочому темпі без пояснень, щоб не відвертати увагу слухачів від спостерігання за його діями, а також, щоб дати їм уяву про час, необхідний для запуску двигуна і ознайомлення з процесом.

Наступний етап супроводжується необхідними поясненнями, щоб слухачі навчалися виконувати дії свідомо, з дотриманням правил техніки безпеки. Необхідно звернути увагу на види палива і масла, які використовуються для роботи пускових двигунів.

Самостійний запуск двигунів може бути дозволений слухачам лише після того, якщо є впевненість у освоєнні змісту потрібних операцій і їх послідовності.

Характерними помилками при цьому бувають: утримування стартера у ввімкнутому стані понад 15-20 с; багаторазові спроби пуску без виявлення несправності; недотримання послідовності операцій запуску; передчасне включення подачі палива; зупинка двигуна різким виключенням подачі палива.