Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКСТ.docx
Скачиваний:
603
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.87 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Які показники тиску масла в системах мащення і температури рідини в системах охолодження тракторних двигунів?

2. Як здійснити контроль рівня масла в піддоні картера двигуна трактора?

3. Як контролюють рівень масла в баці гідросистеми рульового керування трактора Т-150К?

4. Чому антифриз потрібно заливати в систему охолодження в меншій кількості порівняно з водою?

5. Чому небажано часто міняти воду в системі охолодження двигуна?

6. Для чого передбачена зміна ширини колії колісних тракторів?

7. Які основні правила гігієни потрібно виконувати, працюючи з нафтопродуктами?

8. Які основні правила пожежної безпеки під час заправки систем і агрегатів тракторів?

Модуль 1

Практичне заняття №3

Тема: Підготовка до запуску, запуск і зупинка двигунів

Розрахунки показали, що внаслідок втрат часу на запуск тракторних двигунів щорічно недовиконується обсяг механізованих робіт на 18 %, а з урахуванням пускових спрацювань деталей при низьких температурах (інтенсивність спрацювання деталей шатунно-поршневої групи при пусках в зимовий період в 50-100 раз перевищує літню.

Отже, значимість запуску двигунів, що займає порівняно мало часу в процесі виконання тракторних робіт, достатньо висока, це вимагає правильності і певної послідовності дій.

3.1. Підготовка до запуску

Перед пуском двигуна потрібно необхідно:

провести ЩТО (див. розділ 2.1), прибрати інструмент та заправний інвентар;

впевнитися, що витратний кран паливного бака основного двигуна відкритий (кран закривається тільки у випадках крайньої потреби);

перевірити, чи відсутнє повітря в паливних вузлах системи живлення основного двигуна. Необхідність цієї операції обумовлюється: часом до попереднього пуску двигуна (якщо тривалий, то вона потрібна); виконанням робіт, пов'язаних із зніманням паливопроводів, фільтрувальних елементів тощо (якщо знімалися, то вона обов'язкова). При наявності повітря його треба вилучити так.

Відкрутити продувний вентиль на корпусі фільтра тонкої очистки палива (у тракторах Т-40М і Т-40АМ відкрутити передній верхній гвинт зліва на головці корпуса паливного насоса високого тиску); відкрутити рукоятку насоса ручного підкачування палива; прокачувати систему, поки із трубки продувного вентиля не почне витікати суцільний струмінь палива, після чого закрити вентиль і закрутити рукоятку насоса ручного підкачування. Так само заповнюють паливом систему після того, як воно було повністю витрачене з бака.

Поставити важіль декомпресійного механізму (якщо він передбачений конструкцією) у включене положення. На прогрітому двигуні, а також у випадках запуску при достатньо високих температурах навколишнього середовища декомпресійним механізмом можна не користуватися.

Переконатися, що важіль керування ВВП зафіксований у виключеному положенні. Підняти шторку радіатора.

Встановити важіль керування паливним насосом і регулятором у положення, при якому повністю припиняється подача палива в циліндри двигуна.

Впевнитися, що важелі керування гідророзподільником начіпної системи знаходяться в нейтральному положенні. Переконатися, що важіль переключення передач (у тракторах Т-150 і Т-150К важіль переключення рядів) знаходиться в нейтральному положенні.

Якщо трактор тривалий час не використовувався, а його основний двигун запускається від пускового, додатково потрібно злити паливо з бачка пускового двигуна в чистий посуд, змішати до стану однорідної суміші і знову залити.