Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

immunologia_N3-4_2010_block_210x297

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
2.25 Mб
Скачать

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

запалення передміхурової залози при активації на локальному рівні. Стимуляція TLR екзогеннми (інфекційним) та ендогенніми (білки теплового шоку, ДНК, фібронектин, фібриноген та інш) лігандами може призводити до продукції прозапальних цитокінів, які стимулюють Тh2 та Treg, а TLR, які стимулюють секрецію трансформуючого фактору росту - 1 (TGF- ), IL-6, IL-23 активують IL-17 - продукуючи Тh17 [2].

Неконтрольована активація TLR може призводити до імунопатології за участю цих клітин.

За данними G.Kramer et. Al. (2007) хронічне запалення простати супроводжується інфільтрацією стромальних та епідермальних клітин передміхурової залози CD8, Тh1, Тh2, Тh17, В-клітинами та макрофагами.

В цьому зв’язку дуже важливими є дослідження потенційних зв’язків Treg і Тh клітин як важливихскладовихімунопатологічногопроцесу при хронічному простатиті.

Відомо, що кожний з трьох ефекторних Тh та Тreg клітин має свій специфічний транскрипційний фактор, активація якого призводить до експресії генів, що детермінірують продукцію характерних для кожного Т хелпера цитокинів.

Встановлено, що дія активованих (адаптивних) Treg клітин опосередкована через секрецію TGFчи ІL-10 (на відміну від природних Treg клітин, які діють при прямих контактах CD80/CD86 CTLA-4 на Treg клітинах) [3]. Концентрація антигену для активації супресорної функції Treg клітин менша за ту, що необхідна для проліферації Т-лімфоцитів [4].

Вважається, що Treg клітини контролюють праймінг CD8 Т-лімфоцитів на рівні експансії Т-лімфоцитів та запобігають виникненню аутоімунної відповіді за рахунок блокади аутореактивних Т-лімфоцитів [5].

Останнім часом показано, що завдяки TGF-1 Treg клітини не тільки контролюють імунологічну толерантність до власних антигенів, но і регулюють імунну відповідь до чужорідних, насамперед, інфекційних, у тому числі втручаються у функціонування Тh17. Механізм такої регуляції остаточно не визначений.

Встановлено, що диференціація Тh17 з наївних CD4+ Т-лімфоцитів потребує декілько етапів. На першому, під впливом TGF , IL-6 та IL-1 наЇвні CD4+ Т-лімфоцити починають експресировати транскрипційний ROR (чи RORc) та перетворюються на клітини-попередники Т-хелперів 17. Далі під впливом IL-21 i, особливо, IL-23, вони дозрівають в Тh17, які продукують IL-17 та інші прозапальні цитокіни: TNF , IL-6, IL-8, IL-23, МСР-1, MIP-2. Встановлено, що IL-17 стимулюває експресію mRNA та продукцію IL-6 (~ 13 разів), IL-8 (~ 26 разів), IL-1 та -1 . Важливо, що стимулюючий ефект IL-17 на продукцію прозапальних цитокінів в простаті у де-

кілька разів більший, ніж під впливом LPS. Проте, іn situ кількість mRNA IL-17 не корелювала їз кількістю mRNA IL-6 та IL-8 [6].

Важливу роль IL-17 виграє в залученні, активації та міграції нейтрофилів в захисті від грам-негтивних бактерій (Klebsiella pneumonia, Bacteroides fragilis, Borrelia burgdoferi, Mycobacterium tuberculosis) та грибів (Candida). На думку Arjen van den Berg (2005) за участю IL-17 імунна система понукає епітеліальні клітини к більш енергійної відповіді на інфекцію у відповідь на вторинний стимул - TNF- [7]. Зауважимо, що активація кожного з 13 TLR, відомих на сьогодні, призводить, поперед за все, до Тh1запальної відповіді та продукції TNF- [8].

Увага до вивчення Тh17 і IL–17 як показника іх функціонального стану пов’язана також з їх участю в процесах неоваскуляризації. За даними імуногістохімічного аналізу у 79% хворих з гіперплазією передміхурової залози та у 58% хворих на карциному простати збільшена експресія mRNA IL-17 активованими T-клітинами та епітеліальними клітинами зони гіперплазії; проте продукція IL-17 здійснюється здебільше активованими T-клітинами [9].

Тh17 одного походження із Treg – клітинами і можуть діяти синергічно з Treg клітинами.

Головним індуктором дозрівання Treg клітин являється TGF- , а головним супресором – ІL-6. З іншого боку, головним індуктором дозрівання Тh17 є TGF- , ІL-6 та ІL-23, а головним супресором – TGF- . Встановлено, що епітеліальні клітини простати секретують IL-6 [10].

Отже, в контексті хронічного запалення передміхурової залози ці цитокіни являються ключовими посередниками, що впливають на формування імунної відповіді: протективної в випадках дозрівання Treg, чи імуно-патологічної (у тому числі із формуванням аутоімунного реагування) при дозріванні Тh17. Даних про комплексне дослідження зазначених цитокінів в еякуляті хворих на хронічний простатит практично не існує.

В зв’язку з цим, метою роботи поставлено визначити в еякуляті хворих на хронічний простатит, ускладнений екскреторно-токсичним непліддям, взаємозв»язок між концентаціями IL-6, IL-17, IL-23 та TGF- .

МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Проаналізовано результати імунологічного та сперматологічного обстеження 42 чоловіків репродуктивного віку (25 - 47 років), які проходили обстеження та лікування у відділенні сексопатології ДУ «Інститут урології АМН України» (зав. відділом д. мед. н., професор І. І. Горпинченко).

На підставі клініко-лабораторного дослідження хворим поставлено діагноз хронічний абактеріальний простатит (ХАП), ускладнений екскреторно-токсичним безпліддям.

141

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

Мікроскопічне дослідження еякуляту проводили за рекомендаціями ВООЗ [11].

Концентрацію цитокінів в сім’яній плазмі визначали на напівавтоматичному імуноферментному аналізаторі STAT-Fax 303 Plus (США) з використанням тест-систем виробництва “DRG”, “Укрмедсервіс”, “Diaclone”, “Immundiagnostik” у відповідності з інструкціями виробників.

Отримані результати досліджень оброблені за допомогою програмного продукту “MedStat” (Україна) з використанням описових статистик та кореляційного аналізу [12]. Достовірною вважали різницю при р < 0. 05.

РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

В зв’язку з тим, що локальна продукція кожного з зазначених цитокінів може бути пов’язана з лейкоцитоспермією – основного показника латентного інфекційного запалення ПЗ [13] навіть за відсутністю бактеріальної флори в секреті ПЗ та еякуляті, порівняльний аналіз цих показників проведений в групах пацієнтів, що були поділені за кількістю лейкоцитів.

На рис. 1 та 2 наведено графічне та інтервальне зображення концентрації IL–6 у хворих на ХАП, кількість лейкоцитів в еякуляті яких була меншою чи дорівнювала 1 х 106 / мл(нормолейкоцитоспермія) та з лейкоцитоспермією (більшою за 1 х 106 /мл).

Рис. 1 - Графічне зображення концентрації IL–6 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

Встановлно, що концентрація IL-6 у хворих з лейкоцитоспермією більша, ніж у хворих, кількість лейкоцитів в еякуляті яких була меншою чи дорівнювала 1 х 106 / мл (p=0,010).

Проте перевірка даних на корелляційний зв’язок між показниками кількості лейкоцитів з концентрацією IL-6 показала відсутність лінейної (rР =0; p=0.413) та рангової (rК =0, p>0.05)

у хворих з лейкоцитоспермією та нормолейкоцитоспермією, відповідно, rР=0 (p=0.434) і rК=0 (p>0.05).

На рис. 3 та 4 наведено графічне та інтервальне зображення концентрації IL–17 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією.

Рис. 3 - Графічне зображення концентрації IL–17 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

142

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

Рис. 4 - Інтервальне зображення концентрації IL–17 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

Порівняльний аналіз показників IL–17 в еяку-

цитоспермією, так і у хворих з нормолейкоци-

ляті показав, що в групах пацієнтів з лейкоцитос-

тоспермією (p>0,05).

пермією та нормолейкоцитоспермією різниця

Наступним було проаналізовано показники

не являється статистично значущою (p=0,860).

ТФР- 1 в еякуляті хворих на ХАП.

Аналіз даних на корелляційний зв’язок кіль-

Проведене порівняння показників TGF- 1 у

кості лейкоцитів з концентрацією IL-17 показав

хворих з лейкоцитоспермією та нормолейкоци-

відсутність лінейної (rР =0) та рангової (rК =0)

тоспермією показало, що різниця між ними не

залежності цих показників як у хворих з лейко-

достовірна (p=0,669), рис. 5 і 6.

Рис. 5 - Графічне зображення концентрації TGF- 1 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

Рис. 6 – Інтервальне зображення концентрації TGF- 1 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

143

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

Проте перевірка даних на корелляційний зв’язок між показниками кількості лейкоцитів з концентрацією TGF- 1 показало, що за відсутністю лінейного кореляційного зв’язку (rР =0; p=0.068) у хворих на ХАП з лейкоцитоспермією існує рангова (rК = -0.545, p=0.03) зворотня кореляція між цими показниками.

У хворих з нормальною кількістю лейкоцитів в еякуляті взаємного кореляційного зв’язку між кількістю лейкоцитів в еякуляті та концентрацією TGF- 1 не встановлено.

Наступним було проаналізовано показники ІL23 в еякуляті хворих на ХАП. На рис. 7 та 8 наведено графічне та інтервальне зображення медіани рівня IL–23 у хворих на ХАП.

Аналіз отриманих даних показав, що концентрація IL-23 у хворих з лейкоцитоспермією та нормолейкоцитоспермією статистично не відрізняється (p=0.516).

Рис. 7 - Графічне зображення концентрації IL-23 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

Рис. 8 - Інтервальне зображення концентрації IL-23 у хворих на ХАП з нормолейкоцитоспермією та з лейкоцитоспермією

Аналіз результатів на корелляційний зв’язок кількості лейкоцитів з концентрацією IL-23 в еякуляті показав відсутність лінійної (rР =0) та рангової (rК =0) залежності цих показників як у хворих з лейкоцитоспермією, так і у хворих з нормолейкоцитоспермією (p>0.05).

Далі наведені результати дослідження потенційних зв’язків між цитокінами, що вивчалися, як складових імунопатологічного процесу при хронічному простатиті за участю Treg і Тh17 клітин.

Встановлено, що нема статистично вірогідної кореляційної залежності між концентраціями ІL–6, IL–17 і TGF- 1 еякуляті (Ro=0, p>0.05).

Проте існує пряма лінейна кореляційна за-

Таким чином, аналіз отриманих даних по-

лежность між концентраціями IL–17 та IL–23 в

казав, що у безплідних хворих на хронічний

еякуляті хрорих на ХАП (rР = 0.740) на рівні зна-

абактеріальний локальна продукція прозапаль-

чущості p<0,001).

них ІL-6, ІL-17, ІL-23 корелятивно не пов’язана з

144

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

лейкоцитоспермією як головного показника латентного (недіагностованого) інфекційного запалення ПЗ. Проте, існування міцної (rР = 0.740 наближений до 1) прямої лінійної кореляційної залежності концентрацій ІL-17 і ІL-23 та зворотньої рангової кореляційної залежності між TGF- 1 і лейкоцитами дозволяє стверджувати, що субпопуляцій Тh17 та Treg є учасниками імунопатологічного процесу в простаті.

Співставлення отриманих нами результатів з даними наукової літератури щодо взаємозв’язку біологічних ефектів ІL-6, ІL-17, ІL-23 та TGF- 1 за участю клітин, що їх продукують дає підставу вважати, що активовані Тh17 можуть включатися в імунопатогенез хронічного абактеріального запалення передміхурової залози, у тому числі за участю Treg клітин контролювати імунологічну толерантність до власних антигенів.

Подяка. Висловлюємо щиру подяку лабораторії “Укрмедсервіс”, особисто доктору медичних наук професору Олександру Сергійовичу Прилуцькому за проведене ними визначення концентрації інтерлейкіну – 17 та інтерлейкіну

– 23 в еякуляті.

ЛІТЕРАТУРА

1.Harrington L.E. Interleukin 17 – producing CD4+ effector T-cells develop via a lineage distinct from the T-helper 1 & 2 lineages / L.E arrington., R.D. Hatton, P.R. Mangan [et al.] // Nat. Immunol. – 2005. - V. 6. – Р.1123 - 1132.

2.Raimondi G. Natulatory T cells: recent insights in health and disease / Raimondi G., Turner M.S., Thomson A.W., Morel P.A. // Crit. Rev. Immunol. – 2007. – V. 27 (1). – P. 61 – 95.

3.Фрейдлин И.С. Регуляторные Т-клетки: происхождение и функции // Мед. иммунология.

– 2005. – Т. 7, № 4. – С. 347 – 354

4.Setiady Y.Y. Physiologic self antigens rapidly capacitate autoimmune disease-specific polyclonal CD4+ CD25+ regulatory T cells / Y.Y. Setiady // Blood. - 2006. – V. 107. – Р. 1056 – 1062.

5.Chappert P. Antigen-specific Tregs impair CD8 T cell priming by blocking early T cell expansion / P. Chappert, М. Leboeuf, Р. Rameau [et al.] // Eur. J. Immunol. – 2009. Epub ahead of print.

6.Steiner G. E. Expression and function of

pro-inflammatory interleukin IL-17 and IL17 receptor in normal, benign hyperplastic and malignant prostate / G. E. Steiner, M. E. Newman, D. Paikl [et al.] // Prostate. – 2003. -

V. 56. – Р. 171 – 182.

7.Van den Berg A. Interleukin-17 Induces HyperresponsiveInterleukin-8andInterleukin-6 Production to Tumor Necrosis Factor- in

Structural Lung Cells / A. van den Berg, M. Kuiper, M. Snoek [et al.] // American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology.

2005. - V. 33. – Р. 97 – 104.

8.Чикилева И.О. Двойственная роль толлподобных рецепторов в регуляции противоопухолевого иммунитета / И.О. Чикилева, А.В. Караулов, Н.Ю. Анисимова, М.В. Киселевский // Иммунолология. – 2010. - №1. – С. 52 – 55.

9.Deshpande P. Cutting edge: CNS CL 11 c+ cells from mice with encephalomyelitis polarise Th17 cells and support CD25+CD4+ T cell-mediated immunosuppression suggesting dual roles in the disease process // J. Immunol. – 2007. – V. 178 (11). – P. 6695 – 6699.

10.Hobisch A. Interleukin-6 regulates prostatespecific protein expression in prostate carcinoma cells by activation of the androgen receptor // А. Hobisch, І. Е Eder, Т. Putz [et al.] // Cancer Res. - 1998. – V. 58. - Р. 4640 – 4645.

11.Миронова И. И. Общеклинические исследования (моча, кал, ликвор, эякулят) / И. И. Миронрва, А. А. Романова, В. В. Долгов. – М.: Кафедра КЛД, 2005. – 196 с.

12.Лях Ю.М. Основы компьютерной биостатистики: анализ информации в биологии, медицине и фармации статистическим пакетом MedStat / Ю.М. Лях, В.Г.Гурьянов, В.Н. Хоменко, О.А. Панченко / Донецк: 2006, 211с.

13.World Health Organization. WHO laboratory manual for the examination of human sperm and semen-cervical mucus interaction. 4-th ed. New York, NY: Cambridge University Press 1999; 128.

РЕЗЮМЕ

ОСОБЕННОСТИ ЛОКАЛЬНОЙ ПРОДУКЦИИ ИНТЕРЛЕЙКИНОВ-6, -17, -23 И ТРАНСФОРМУЮЩЕГО ФАКТОРА РОСТА - TGF- 1

У БОЛЬНЫХ С ХРОНИЧЕСКИМ АБАКТЕРИАЛЬНИМ ПРОСТАТИТОМ, ОСЛОЖНЕННЫМ БЕСПЛОДИЕМ

Дранник Г.Н., Порошина Т.В.

Ключевые слова: хронический абактериальный простатит, трансформирующий фактор роста- 1, интерлейкин – 6, - 17, - 23, эякулят.

Обобщены результаты исследования ELISA – методом на STAT-FAX 303 Plus концентраций IL–6, IL–17 IL–23 и TGF- 1 в семенной плазме эякулята 42 пациентов с хроническим абактериальным простатитом, осложненным бесплодием. Обнаружено, что изменения концентраций IL–6, IL–17 и TGF- 1 у больных с ХАП не имели корреляционной зависимости. Установлена сильная прямая линейная корреляционная связь (rР = 0.740) между уровнями IL–17 и IL–23 (p<0,001).

145

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

АВТОРАМ ЖУРНАЛЬНИХ ПУБЛІКАЦІЙ

Редакція журналу «Імунологія та алергологія» закликає авторів до активної творчої співпраці.

Ми просимо уважно вивчити всі наведені нижче типові положення. Ретельне дотримання цих вимог значно скоротить правку авторського тексту у всіх його елементах, полегшить Вашу і нашу роботу, прискорить публікацію Ваших матеріалів. Наші вимоги поступово будуть наближатись до міжнародних відповідних рекомендацій.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Всі статті повинні бути оригінальними, а рукописи узгоджені з усіма авторами. Попередня публікація наданих матеріалів в будь-якому виданні, як в цілому, так і частково, за виключенням оформлення у вигляді тез, не допускається. Також ці матеріали не повинні подаватися до друку в інші видання і передруковуватися в цілому або частково без письмового дозволу видавництва.

Якщо в роботі викори стовуються ілюстрації, таблиці та інші матеріали, що були опуб ліковані іншими дослідниками, автору необхідно подати дозвіл на їх публікацію.

Матеріал надісланий для публікації повинен мати експертне заключення. Мова статей українська, російська.

Рукописи будуть прийматись на розгляд рецензентами та видавниками. Рукописи, які мають потребу в значних змінах в процесі рецензування, будуть повернені авторам для доробки.

Редакція не несе відповідальності за допущені авторами помилки.

Статті членів редакційної ради журналу, його розповсюд жувачів вміщуються безкоштовно. Якщо редакція вважає, що у статті є прихована реклама, вона залишає за собою право скласти з автором угоду на додаткову оплату.Обсяг статей необмежений, але редакція залишає за собою право на скорочення матеріалу при обсязі більше 20 сторінок машинопису чи його вміщення в кількох номерах журналу.

ПРАВИЛА ДЛЯ АВТОРІВ

Стаття до редакції подається у 2-х примірниках з 2 наборами ілюстрацій, з текстом надрукованим через 2 інтервали на одно му боці стандартного листа А4 (210х 197 мм) з полями по 3 см з усіх боків. Нумерувати всі сторінки рукопису необхідно послідовно, починаючи з титульного аркуша.

1. Титульний аркуш.

Назва (великими літерами), повне ім’я (імена) авторів, назва установи, де виконана робота, та її точна поштова адреса, повна адреса автора, якому буде надсилатись кореспонденція. При бажанні — телефон/факс для спілкування.

Якщо Ви готуєте матеріал на комп’ютері, просимо робити це на CD-диску, вказавши назву та версію текстового редактора (бажано Win Word 2000 та XP). Ілюстрації, розроблені на комп’ютері, приймаються в ТІFF форматі з роздільною здатністю 300 dpi. Додатково до CD-диску повинено обов’язково надсилатись друкований матеріал статті.

2.УДК

3.Резюме. Кожна стаття повинна мати реферат (резюме) не більше як з 20 рядків, де відображається основний зміст статті. Рукописи, що надані українською мовою, супроводжуються резюме російською мовою та навпаки. Всі статті повинні мати резюме англійською мовою з обов’язковими перекладом назви чи статті, прізвища автора (авторів), назви установи (міста).

4.Текст статті, враховуючи міжнародні вимоги оформ-лен ня. (для коротких повідомлень (менше 5 стор.) - необов’яз ково) повинен мати наступну схему викладення:

Вступ, Матеріали та методи, Результати, Обговорення, Література.

Вступ — повинен відображати суть дослідження і пояс нювати його актуальність.

Матеріали та методи — містять суттєві деталі, в тому числі описання проведеного експериментального дослідження, мето ди статистичного обчислювання результатів.

Результати — в них треба відобразити основні дані, що були отримані в результаті проведеного дослідження. Результати не повинні містити обговорення отриманих даних.

Обговорення та висновки — не повинно бути повторення розділу Результати, а представити отримані дані в більш широ кому вигляді з використанням робіт інших авторів на цю тему.

Література — всі джерела літератури, на які робляться по силання в тексті статті (повинні бути надруковані в [ ] дужках), мають бути надані в списку літератури послідовно, як вони зустрічаються в тексті статті. Приклади оформлення списку літератури наводимо нижче згідно вимог ВАКу (див. Бюлетень ВАК України. 2008. №3).

Список літератури:

Приклад оформлення Монографії (один, два або три автори)

Суберляк О. В. Технологія переробки композиційних матеріалів : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Суберляк,

П.І. Баштан. - Львів : Растр-7, 2007. - 375 с.

П’ять та більше авторів

Формування здорового способу життя: навч.-метод. посіб.для працівників соц.служб/ [Т. В. Бондар, О. Г. Карпенко, та ін.].- К. : Укр. ін-т соц. дослідж., 2005.- 115 с. - (Серія “Здоровий спосіб життя ”: у 14 кн., кн. 13).

Колективний автор

Проблеми типологічної та квантитативної лексикології : [зб.наук.праць / наук. ред. Каліущенко В. та ін.]. - Чернівці : Рута, 2007. - 310 с.

Багатотомні видання

Кучерявенко Н.П.Курс налогового права:Особенная часть:в 6 Т./Н.П.Кучерявенко.-Х.Право,2002-Т.4:Косвенные налоги.-2007.-534с.

Перекладні видання

Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование/ Акофф Р.Л.,; пер.с англ. Ф.П.Тарасенко. - Днепропетровск : Баланс Бизнес Букс, 2007. — XLIII, 265 с.

Стандарти

Якість води.Словник термінів:ДСТУ ISO 6107- 1:2004-ДСТУ ISO 6107-9:2004.- [Чинний від 2005-04- 01].-К.:Держспоживстандарт України,2006.-IV,231 с.- (Національний стандарт України).

Збірки наукових праць

Социологическое исследование малых групп населения / В. И. Иванов [и др.] ; М-во образования Рос. Федерации, Финансовая академия. – М., 2002. – 110 с. – Деп. в ВИНИТИ 13.06.02, № 145432.

Складові частини книги

Козіна Ж. Л. Теоретичні основи практичного застосування системного аналізу в наукових дослідженнях в області спортивних ігор / Ж. Л. Козіна // Теорія та методика фізичного виховання. - 2007. - № 6. - С.15-18.

Тези доповідей

Оцінка ресурсу елементів конструкцій : праці конф., 6-9 черв. 2000 р., Київ. Т. 2 / відп. Ред. В. Т. Трощенко. — К. : НАН України, Ін-т пробл. міцності, 2000. - С. 559-956, ХІІІ, [2] с. - (Ресурс 2000).

Таблиці та ілюстрації

Нумеруються арабськими цифрами і виконуються на окремих листках. Таблиці повинні мати заголовок, а графіки, малюнки і мікрофотокартки — підписи, виконані на окремому аркуші (аркушах), які чітко відображують суть ілюстрації. Якщо в тексті приведено збільшення об’єкта, то його необхідно приводити в дужках, наприклад (х500), а в кінці надпису -«...волокна х 46000». Для передрукування мікрофотокарток необхідні оригінальні, хорошої якості фотокартки; негативи та фотокопії на використовуються. На звороті кожної ілюстрації вкажіть її номер, імена авторів і верхній та нижній краї. Графіки та малюнки повинні бути надані у вигляді чітких глянцевих фотокарток або виконані на окремому аркуші. Розміщення в тексті відповідної ілюстрації вкажіть на лівому полі в квадраті з номером ілюстрації.

Хімічні формули

Всі хімічні формули та схеми з них вписують від руки пастою чорного кольору. Хімічні формули публікації (крім найпро стіших, типу НСІ, Н2504) і схеми реакцій нумерують арабськими цифрами в дужках і подають після кінця абзацу з посиланням на них. Порядкові номери одиничних формул проставляють під формулою, номери схем — на правому краї формату.

Статті, оформлення яких не відповідає вказаним правилам, повертатимуться авторам без розгляду редакції.

СТАТТІ НАДСИЛАТИ ЗА АДРЕСОЮ:

04053, м. Київ, вул. Ю. Коцюбинського, 94, Інститут урології АМН України проф. Дранніку Г. М.

Підписано до друку 15.04.2010. Формат 60х841/8. Папір офсетний. Друк офсетний. Ум. арк. 22,25,. Наклад 300. Замовл. № 10/04L1.

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]