Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

immunologia_N3-4_2010_block_210x297

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
2.25 Mб
Скачать

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

РЕЗЮМЕ.

SUMMARY

ВЛИЯНИЕ ПОЛІОКСИДОНІЮ НА ДИНАМИКУ

INFLUENCING POLYOXIDONIUM ON DYNAMICS

ПОКАЗАТЕЛЕЙ МИКРОГЕМОЦИРКУЛЯЦИИ

INDICATORS MICROHAEMOCIRCULATION

И ПЕРЕКИСНОГО ОКИСЛЕНИЯ ЛИПИДОВ

AND LIPOPEROXIDATIONS AT PATIENTS WITH

У БОЛЬНЫХ БРОНХИАЛЬНОЙ АСТМОЙ С

BRONCHIAL ASTHMA WITH SYNDROME OF

СИНДРОМОМ ХРОНИЧЕСКОЙ УСТАЛОСТИ

CHRONIC FATIGUE ON PLANT LOUSE OF CHRONIC

НА ФОНЕ ХРОНИЧЕСКОГО БЕСКАМЕННОГО

UNCALCULOSIS CHOLECYSTITIS

ХОЛЕЦИСТИТА

Frolov V.M., Пілецький А.М., Peresadin М.О.,

Фролов В.М., Пилецкий А.М., Пересадин М.О.,

Kuznecova L.V.

Кузнецова Л.В.

 

Изучено влияние комбинации современного иммуноактивного препарата полиоксидония (ПО) на динамику функциональных и морфологических показателей микрогемоциркуляции и перекисного окисления липидов (ПОЛ) у больных бронхиальной астмой (БА)с синдромом хронической усталости (СХУ) на фоне хронического бескаменного холецистита (ХБХ). У больных, которые получали ПО, отмечалось повышение числа функционируюших капилляров и снижение коньюнктивальных индексов и показателей ПОЛ - МДА и ДК, что свидетельствовало про позитивное влияние данного препарата на состояние микрогемоциркуляции и метаболического гомеостаза. Полученные данные позволяют считать патогенетически обоснованным и клинически перспективным включение ПО в программу лечения больных БА с СХУ на фоне ХБХ.

Ключевые слова: бронхиальная астма, синдром хронической усталости, хронический бескаменный холецистит, микрогемоциркуляция, перекисное окисление липидов, полиоксидоний, лечение.

Influence of a combination modern immunoactive preparation polyoxidonium (PO) on dynamics of functional and morphological indicators microhaemocirculation and lipoperoxidations (LP) at patients with a chronic fatigue syndrome (CFS) at background a chronic uncalculosis cholecystitis (CUC) is studied. At patients who received PO, rising of number of functioning capillaries and depression of conjunctival indexes and indicators the LP - MDA and a DC that testified about positive influence of the given preparation on a condition microhaemocirculation and a metabolic homeostasis became perceptible. The obtained data allow to consider pathogenetically proved and clinically perspective including PO in the program of treatment of patients with CFS at background CUC.

Key words: chronic fatigue syndrome, chronic uncalculosis cholecystitis, microhaemocirculation, lipoperoxidation, polyoxidonium, treatment.

СТАН ІМУНІТЕТУ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ НА ФОНІ ХРОНІЧНОГО НЕКАЛЬКУЛЕЗНОГО ХОЛЕЦИСТИТУ

У КОМПЛЕКСНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ.

НАЗАРЕНКО О. П. , БАБАДЖАН В.Д.

Національна медична академія післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика

У статті наведені дані про зміни клініко – імунологічних показ-ників у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом, та розробка комплексного методу імунокорекції, на фоні загальної терапії.

Поєднання ХОЗЛ із патологією жовчного міхура значно посилює, та ускладнює їх перебіг, приводить до більш вагомих порушень у клітинній та гуморальній ланках імунної системи і робить істотний внесок у формування синдрому взаємного обтяження. Зтворення комплексного методу імунокорекції за допомогою цитокінів, як гуморального фактору клітинних сигналів та електромагнітних хвиль міліметрового діапазону, як електромагнітних клітинних сигналів.

Ключові слова: Хронічне обструктивне захворювання легень, хронічний некалькулезний холецистит, імунітет, ронколейкін, цитокіни, імунокорекція.

Вступ. Хронічне обструктивне захворювання легень із супутнім хронічним некалькулезним холециститом є досить частим поєднанням. Це поєднання приводить до клінічно різноманітних і досить тяжких симптомів, які ускладнюють перебіг цих хвороб, та роблять істотний внесок у формування синдрому взаємного обтяження.

Ведуча роль в хронізації запального процесу в бронхо-легеневій системі належить імунологічним порушенням. Формуванню дисфункцій в імунній системі, при хронічному обструктивному захворюванню легень сприяє тривала персистенція бактеріальних та вірусних збудників. Тривала токсична дія цих агентів приводить до падіння функціональної активності імунокомпе-

тентних клітин, порушення імунної відповіді, та хронізації патологічного процесу. У хворих на хронічне обструктивне захворювання легень виявляється зниження функції клітинного імунітету: зниження CD-3, дисфункція CD-8 та CD-4 Т- лімфоцитів. Зниження індексу стимуляції РБТЛ. Продукція цитокінів ІЛ-1 та ІЛ-2 пригнічується, при збереженні рецепції до цих цитокінів. В гуморальному ланцюгу відмічається дисімуноглобулінемія. Недостатність IgA у сироватці крові свідчить про давність хронічного процесу, на початку захворювання рівень IgA у сироватці крові зберігається в межах референтних значень. Підвищення рівня IgA у слині або харкотинні спостерігається з самого початку захворювання. Під-

41

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

вищення вмісту ІgM. спостерігається на початку захворювання, пізніше підвищується рівень IgG.

Упацієнтів із хронічним некалькулезним холециститом, при дослідженні клітинного імунітету також виявляється зниження абсолютної кількості Т-лімфоцитів в периферичній крові, 0-клітин, підвищення Т-клітинного індексу. Порушення клітинного імунітету супроводжувалися пригніченням показників фагоцитарної активності нейтрофілів, а саме зменшенням коефіцієнта фагоцитарного числа, та фагоцитарного індексу,а також зниженням абсолютного показника фагоцитарної активності, індексу перетравлювання, та зниження резервних можливостей нейтрофілів.

Ухворих на ХНХ, поєднаний з хронічними бронхозапальними захворюваннями, зокрема із хронічним обструктивним захворюванням легень, відмічені порушення з боку клітинної ланки імунітету, а саме: Т-лімфопенія, дисбаланс субпопуляційного складу Т-лімфоцитів, зменшення імунорегуляторного індексу, зниження индексу стимуляції РБТЛ виражені більш значно, ніж

упацієнтів без ознак ХНХ. З боку гуморального імунітету у пацієнтів, хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з наявністю ХНХ, теж відмічалося більш суттєве збільшення загального рівня циркулюючих імунних комплексів за рахунок зростання найбільш токсигенних низькомолекулярних (дрібних) та середньомолекулярних (середніх) фракцій, встановлено достовірне підвищення.

Імунологічні, і особливо імунопатологічні

порушення, підвищують рівень медіаторів, дія яких послаблює -адренорецептори та активує-адренорецептори та м-холінорецептори, розташованих на мембранах клітин. Бронхолітична терапія, викликає порушення холінергічної іннервації жовчного міхура, що сприяє застійним явищам у жовчному міхурі, та посилює запальні явища, тобто обидва синдроми - бронхообструктивний і синдром холестазу спроможні сприяти розвитку, або посиленню один одного. Напади задухи, які притаманні ХОЗЛ, призводять до гіпертензії в малому колі кровообігу, що, у свою чергу, викликає застій крові в гепато-біліарній системі.

Усвою чергу, захворювання органів травлення негативно впливають на перебіг патологічного процесу в легенях. Ушкодження печінки завжди супроводжуються дисфункцією з боку імунної системи з розвитком імунокомплексних реакцій. В їх основі лежить порушення цитокінового статусу, оскільки саме цитокіни беруть безпосередню участь у розвитку запалення, імунної відповіді і регенерації печінки. Патології печінки належить важлива роль у виникненні метаболічних та імунних порушень, які мають суттєве значення у патогенезі ХОЗЛ

Зміни в печінковій гемодинаміці посилюють секрецію реніну, спричиняють порушення регуляції функції гіпофіз-кора наднирниківальдостерон. Відзначаються підвищення рівня альдостерону і антидіуретичного гормону, диспротеїнемія, що призводить до ураження інших органів, зокрема легень. Окрім того, супутні захворювання печінки та жовчних шляхів призводять до змін імунологічної реактивності (сприяють зниженню рівня Ig A, Ig M, Ig G), що негативно впливає на клінічний перебіг захворювань легень, та є несприятливим прогностичним признаком. Важлива роль при формуванні хронічних бронхозапальних захворювань та появи їх ускладнень надається порушенням стану легеневого сурфактанту. Компонентами його синтезу є фосфоліпіди, які безпосередньо беруть участь у побудові клітинних мембран, забезпечують роботу рецепторного апарату гладкомязових клітин. Біотрансформація ліпідів відбувається у гепатоцитах. Порушення функції останніх при захворюваннях печінки призводить до посилення катаболізму фосфоліпідів, пошкодження біологічних мембран, ліпідних і фосфоліпідних структур легеневого сурфактанта і до зниження його синтезу. При цьому створюються умови, в яких утруднюється дифузія кисню в альвеолах, послаблюється протиполютантна і антибактеріальна захисна дія сурфактанта. Тому порушення функції печінки можуть викликати порушення функції дихальної системи. Таким чином, між ХОЗЛ і патологією гепато-біліарною системи існує етіологічний та патогенетичний зв'язок.

Метою нашого дослідження було вивчення змін клініко-імунологічних показників у хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом. Та зтворення комплексного методу імунокорекції за допомогою Ронколейкіну, як гуморального фактору клітинних сигналів, та електромагнітних хвиль міліметрового діапазону, як електромагнітних клітинних сигналів.

ОБ’ЄКТ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ.

Ми спостерігали 78 хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом, та 23 хворих на хронічне обструктивне захворювання легень без супутнього хронічного некалькулезного холециститу, які лікувалися ронколейкіном у комплексі з терапією електромагнітними хвилями міліметрового діапазону, на фоні базисної терапії. Контрольна група 21 чоловік з хронічним обструктивним захворюванням легень, та з супутнім хронічним некалькулезним холециститом, які лікувалися ронколейкіном, на фоні базисної терапії, та 25 чоловік ,які проходили тільки базісну терапію (табл.1, рис.1)

42

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

 

 

 

Таблиця 1.

 

Групи обстежуємих хворих

 

 

 

 

Кількість

Діагноз

Лікування

хворих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХОЗЛ з супутнім

На фоні базисної

1

78

хронічним

терапії

некалькулезним

РОНКОЛЕЙКіН

 

 

 

 

холециститом

+ НВЧ

 

 

ХОЗЛ без супут-

На фоні базисної

2

23

нього хронічного

терапії

некалькулезного

РОНКОЛЕЙКіН

 

 

 

 

холециститу

+ НВЧ

 

 

ХОЗЛ з супутнім

На фоні базисної

 

 

хронічним

3

21

терапії

некалькулезним

 

 

РОНКОЛЕЙКіН

 

 

холециститом

 

 

 

 

 

ХОЗЛ з супутнім

 

4

25

хронічним

На фоні базисної

некалькулезним

терапії

 

 

 

 

холециститом

 

Верифікацію діагнозу здійснювали на підставі даних анамнезу, клінічного, інструментального та лабораторного обстеження. Формулювання діагнозу проводили згідно матеріалів наказу МОЗ України № 128 від 19.03.2007р. « Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Пульмонологія». Встановлення діагнозу базується на вивченні анамнезу, основних скарг, рентгенологічних ознак та, головне, дослідження функції зовнішнього дихання. Найбільш доступними, інформативними показниками для

4

группа

3 группа

2

1

группа

группа

 

Рис.1. Діаграма груп обстежуємих

оцінки вираженості обструкції дихальних шляхів, ступеня важкості і прогресування ХОЗЛ є об’єм форсованого видиху за першу секунду (ОФВ1), форсована життєва ємність легень (ФЖЕЛ), та співвідношення ОФВ1/ФЖЕЛ. Діагностичним критерієм ХОЗЛ є зменшення ОФВ1<80% від належних в поєднанні з ОФВ1/ ФЖЕЛ<70%, що вказує на неповністю зворотню бронхообструкцію. Показник ОФВ1/ФЖЕЛ є більш чутливим на ранній стадії ХОЗЛ. При пізніх стадіях захворювання зростає залишковий об’єм легень (ЗОЛ). Дивись (табл.2).

Таблиця 2.

Ознаки стадії (ступеня тяжкості перебігу) ХОЗЛ

Стадія та ступінь перебігу

Характеристика ХОЗЛ

 

 

 

ОФВ1 = 80% від належних

І Легкий

ОФВ1/ФЖЕЛ < 70%

 

Хронічний кашель, виділення харкотиння

 

 

 

50% & ОФВ1 < 80% від належних

ІІ Помірний

ОФВ1/ФЖЕЛ < 70%

Симптоми прогресують, з’являється задишка при фізичному

 

 

навантаженні та під час загострень

 

 

 

30% & ОФВ1 < 50% від належних

ІІІ Важкий

ОФВ1/ФЖЕЛ < 70%

Збільшення задишки, повторні загострення, що погіршує якість

 

 

життя хворих

 

 

 

ОФВ1 < 30% від належних

 

ОФВ1/ФЖЕЛ < 70%, або хронічна дихальна недостатність,

IV Дуже важкий

правошлуночкова серцева недостатність

 

Подальше прогресування симптомів, якість життя значно погіршена,

 

загострення можуть загрожувати життю.

 

 

43

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

Хворих на хронічне обструктивне захворювання легень брали з І легкою, ІІ помірною та ІІІ

важкою ступіню перебігу тяжкості. Встановлення діагнозу хронічний некаль-

кулезного холециститу базується на вивченні анамнезу, основних скарг, ультразвукового дослідження жовчного міхура, печінки, біохімічнмх та загально-клінічних обстежень. Хворі з хронічним некалькулезним холециститом поділяються в залежності від ступеня важкості: 1) легка, 2) середньої важкості 3) важка, а також по стадії розвитку:

1-а стадія - при рентгенкотрастному та УЗД реєструється непостійне і незначне порушення евакуації жовчі з міхура. Форма і розміри міхура при цьому не відрізняються від нормальних, патологічні зміни виражені лише в ділянці шийки ЖМ (потовщення стінок).

2-а стадія - порушення евакуації жовчі виражені чітко і постійно. Жовчевий міхур має кулевидну форму, збільшений в розмі¬рах. Також добре виражені зміни в ділянці шийки міхура.

3-я стадія - виявляється постійне і значне порушення евакуації жовчі. Міхур значно збільшений в розмірах, стінки розміром 4 і більше мм, а зміни в ділянці шийки стійкі і виражені.

Матеріалом для імунологічного дослідження були сироватка крові та слина. Досліджували: СD-3, CD-4, CD-8, CD-20, рецептор до інтерлейкіну-2 CD-25, інтерлейкін-2, CD-56, та IgА, IgG, IgM в сиворотці крові, IgА в слині, ЦІК низькомолекулярни, середньо-молекулярни та високомолекулярні циркулюючи імунні комплекси, фагоцитарну активність нейтрофілів та моноцитів, це є коефіцієнт фагоцитарного числа, індексу фагоцитарна активність та індекс перетравлювання, а також резервні можливості.

Після проведеного обстеження проводилась імунокорекція.

В першій та другій групі хворим на фоні загальної терапії, вводили Ронколейкін \ Ronkoleukinum\, (інтерлейкін-2 людини рекомбінантний), виробник ЗАТ «Біофарма» в\в крапельно в 400мл 0,9% розчину натрію хлорида

0,25 млн.МЕ с інтервалами між введеннями 3 доби, 3 ін`єкції.

Параллельно проводилась мікрохвильова НВЧ-терапія, на пристрої «Электроніка НВЧмедикор 3», с несущими коливаннями 59,1 гГц, с модуляціонними коливаннями: 1,7; 8,1; 9,4; 11,5; 19,5; 26; 58 Гц, потужність випромінювання не більше 2 мВТ\см2.Терапія проводилась не інвазивним методом, на внутрішні зони колінного, локтевого суглобів, 7 процедур по 30 хвилин. Також проводилась мікрохвильова НВЧ-терапія, на пристрої «Электроніка НВЧ-медикор 3», с несущими коливаннями 53,5 гГц, с модуляціонними коливаннями: від 0-200 Гц, потужність випромінювання не більше 2 мВТ\см2. Терапія проводилась не інвазивним методом, безпосередньо на розчин Ронколейкіну в 0,9% натрія хлорида, протікающий через крапельницю. Вплив проводився 3 процедури, по 2 години.

Втретій групі хворим на фоні загальної терапії, вводили Ронколейкін \Ronkoleukinum\, (інтерлейкін-2 людини рекомбінантний), виробник ЗАТ «Біофарма» в\в крапельно в 400мл 0,9% розчину натрію хлорида 0,25 млн.МЕ с інтервалами між введеннями 3 доби, 3 ін’єкції.

Вчетвертій групі проводилась тільки загальна терапія.

РЕЗУЛЬТАТИ ТА ОБГОВОРЕННЯ

Для вивчення імунологічних порушень зрівнювали показники клітинного та гуморального ланок імунітету хворих на хронічне обструктивне захворюван-ня легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом та без нього.

В першій та другій групі зниження CD-3, CD-56, дисфункція CD-8, та CD-4 Т- лімфоцитів, зменшення імунорегуляторного індексу, зниження індексу стимуляції РБТЛ. В першій групі CD-4 зменшено, а CD-8 підвищено, то в другій групі CD-4 зменшено, а CD-8 в нормі, або підвищено, зменшення імунорегуляторного індексу в першій групі було більш ніж в 2 рази. В обох групах було підвищення ЦІК (низькомолекулярних та середньо-молекулярних), але в першій групі ці показники були більші в 2-3 рази дивись (таб.3).

Таблиця 3.

Показники клітинного та гуморального імунітету у хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом

до та після лікування.

 

Кіль-

 

 

Імунологічні показники

 

 

 

Групи обстежуємих

 

 

 

 

 

 

 

 

кість

CD-3

CD-4

CD-8

CD-25

CD-20

CD-56

РБТЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

*

71,5±0,4

41,0±0,35

28,5±0,5

14,0±0,24

14,0±0,3

12,5±0,9

сп. до 10%

Норма

64,0-

33,0-

22,0-

10,0-

9,0-

6,0-19,0

ин. 50-70%

 

79,0%

49,0%

35,0%

20,0%

19,0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

 

 

 

 

 

 

 

Продовження таблиці 3

1-а група ХОЗЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

4,2±1,3

з супутнім ХНХ.

 

53,1±1,2

26,5±0,8

33,9±1,63

12,4±0,3

8,7±0,6

 

4,1±0,6

 

 

 

26,4±2,5

До лікування

78

 

 

 

 

 

 

 

 

обсте-

 

 

 

 

 

 

 

 

1-а група

 

 

 

 

 

 

 

8,2±1,3

жуємих

 

 

 

 

 

 

 

Після лікування

 

 

 

 

 

 

 

71,5±1,9

34.1±1,2

27,4±1,3

*

10,4±1,1

 

9,64±1,1

 

 

 

 

Ронколейкін+НВЧ

 

 

42,4±2,4

 

 

 

 

 

 

 

 

та базисна терапія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-а група ХОЗЛ

23

 

 

 

 

 

 

 

8,1±0,9

без супутнього

обсте-

58,4±1,4

29,9±1,3

27,8±1,7

12,6±0,41

12,6±1,3

 

5,4±0,7

 

 

47,7±3,3

ХНК

жуємих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-а група ХОЗЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

4,3±1,2

з супутнім ХНХ.

 

53,5±1,4

26,4±0,6

33,2±0,66

12,5±0,4

8,2±0,5

 

4,32±0,5

 

 

 

26,6±2,4

До лікування

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-а група

 

 

 

 

 

 

 

 

обсте-

 

 

 

 

 

 

 

8,0±0,9

Після лікування

жуємих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ронколейкін та

 

65,1±0,3

33,1±0,51

29,1±1,1

*

11,3±0,7

 

6,6±0,9

38,4±2,1

базисна терапія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-а група ХОЗЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

4,2±1,3

з супутнім ХНХ.

 

53,3±1,25

26,2±0,9

33,5±0,66

12,4±0,3

8,4±0,7

 

4,31±1,1

 

 

 

26,7±2,0

До лікування

25

 

 

 

 

 

 

 

 

обсте-

 

 

 

 

 

 

 

 

4-а група

 

 

 

 

 

 

 

4,9±1,4

жуємих

 

 

 

 

 

 

 

Після лікування

 

 

 

 

 

 

 

58,2±0,9

29,4±0,36

29,6±2,1

*

9,9±2,1

 

4,91±1,6

 

 

 

 

Тільки базисна

 

 

30,1±3,1

 

 

 

 

 

 

 

 

терапія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Характерним для обох груп є збереження рецепції до інтерлейкіну-2 (CD-25) або незначне його зниження, та зниження інтерлейкіну- 2(IL-2).

Для вивчення та розробки комплексної імунотерапії хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом проводили оцінку стану імунної системи в 1 та 2 групах. Контрольні дослідження проводили на 2-3 день після закінчення 10-денного курсу імунотерапії.

Впершій та другій групах спостерігається достовірне підвищення головних субпопуляцій Т-лімфоцитів (CD-3; CD-4; CD-56), як наслідок підвищувався імунорегуляторний індекс,та кількість інтерлейкіну-2 (IL-2). Кількість ЦІК залишалась незмінною, або незначно зменшувалась. В першій та другій групах у 71% хворих спостерігалась корекція показників імунної системи.

Втретій групі спостерігається достовірне підвищення головних субпопуля-цій Т-лімфоцитів (CD-3; CD-4; CD-56), та кількість інтерлейкіну-2 (IL-2).

Втретій групі у 67% хворих спостерігалась корекція показників імунної системи.

Вчетвертій групі в більшості випадків при повторному імунологічному дослідженні спостерігається відсутність динаміки ( у 54% хворих), або подальше погіршення показників імунної системи (у 46% хворих).

ВИСНОВКИ

1.Протікання хронічного обструктивного захворювання легень з супутнім хронічним некалькулезним холециститом веде до більш вагомих порушень імунної системи, ніж у цих хвороб поодинці.

2.Це поєднання ХОЗЛ та ХНХ ускладнює перебіг обох хвороб, та разом роблять істотний внесок у формування синдрому взаємного обтяження.

3.Імунокорегуючий ефект ронколейкіну більш виражений у комплексному застосуванні з мікрохвильовою НВЧ-терапією.

4.Комплексне застосування цитокінів (гуморальних клітинних сигналів) та біофізичних (електро-магнітних клітинних сигналів) володіють потенцуючою дією на імуннокомпетентні клітини.

ЛІТЕРАТУРА

1.Гусєва С.А. Курищук К.В. Клініко-імунологічні аспекти застосування Ронколейкіну (інтерлейкіну-2) у клінічній практиці.// Київ Логос - 2002

2.Никулин Б.А. Оценка и коррекция иммунного статуса// Москва 2007 «ГЭОТАРМедиа»

45

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

3.

Грищенко

І.І.,Коссинська

С.В.,Залєвський

6. Фещенко Ю. И., Яшина Л. А. Диагностика и

 

В.І. Хронічні хвороби жовчо-вивідної сис-

лечение инфекционных обострений хрони-

 

темипроблеми діагностики.\\ Сучасна га-

ческого обструктивного бронхита// Укр. хі-

 

строентерологія - -2001.-№3 (5).- с. 37-42.

міотерапевт. журнал. — 2000. — № 1.

4.

Никитин А.В. Низкоинтенсивная широко-

7. Височин М.В., Іванова Л.М. Показники фа-

 

полостная

акупунктурная

КВЧ-терапия у

гоцитарної активності моноцитів при ліку-

 

больных хроническим обструктивным брон-

ванні комбінацією екстра ербісолу та альфа-

 

хитом\\ Журнал теоретической и практичес-

токоферолу (вітаміну Е) у хворих з хронічним

 

кой медицины.-2004.- Т.2,№ 2.-с 113 - 118.

обструктивним захворюванням легенів в

5.

Драник Г.Н. Клиническая иммунология и ал-

сполученні з пептичною виразкою дванадця-

 

лергология\\ Пособие для врачей \\ Киев,

типалої кишки // Український медичний аль-

манах. – 2008. – Т. 11, № 5. – С 32-

2006, - 480 c.

 

РЕЗЮМЕ

СОСТОЯНИЕ ИММУНИТЕТА У БОЛЬНЫХ С ХРОНИЧЕСКИМ ОБСТРУКТИВНЫМ ЗАБОЛЕВАНИЕМ ЛЕГКИХ НА ФОНЕ ХРОНИЧЕСКОГО НЕКАЛЬКУЛЕЗНОГО ХОЛЕЦИСТИТА В КОМПЛЕКСНОЙ ТЕРАПИИ БОЛЬНЫХ.

Назаренко А. П. , Бабаджан В.Д.

В статье приведены данные о изменениях клинико – иммунологи-ческих показателей у больных с хроническим обструктивным заболеванием легких с сопутствующим хроническим некалькулезным холециститом и разработка комплексного метода иммунокорекции, на фоне общей терапии.

Сочетание ХОЗЛ с патологией желчного пузыря значительно усиливает и осложняет их протекание, что приводит к более выраженным нарушениям в клеточном и гуморальном звеньях иммунной системы и делает весомый вклад в формирование синдрома взаємного утяжеле-ния. Создание нового, комплексного метода иммунокорекции при помощи цитокинов, как гуморального фактора клеточных сигналов и електро-магнитных волн милиметрового диапазона, как електромагнитных клеточных сигналов.

SUMMARY

IMMUNE COMPETENCE IN PATIENTS WITH CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE SECONDARY TO CHRONIC NON-CALCULOUS CHOLECYSTITIS IN COMPLEX THERAPY

A.P. Nazarenko, V. D. Babadz

P.L. Shupik National Medical Academy of Post-graduate

Education

Clinical, Laboratory Immunology and Allergology

Subdepartment

The article presents data about changes in clinical immunological parameters in patients with chronic obstructive pulmonary disease secondary to chronic non-calculous cholecystitis. The article tells about the development of immunocorrection integral method against general therapy. Combination of COPD with gallbladder pathology significantly aggravates and complicates their clinical picture resulting in more evident changes in cellular and humoral components of immune system and makes a significant contribution to forming a syndrome of mutual aggravation. The article tells about formation of a new integral method of immunocorrection using cytokines as a humoral factor of cell signals and millimeter electromagnetic waves as electromagnetic cell signals.

46

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

ВЛИЯНИЕ ДОЛГОСРОЧНОЙ МИКРОМЕРКУРИАЛИЗАЦИИ НА ГУМОРАЛЬНЫЙ ОТВЕТ К ЛПС Е.COLI, СОДЕРЖАНИЕ ЦИК

И КЛЕТОЧНЫЙ СОСТАВ КРОВИ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНЫХ ЖИВОТНЫХ.

ЛИТУС В.И.

НМАПО имени П.Л. Шупика МЗ Украины

Ранее было показано, что введение соединения ртути (Hg Cl2) продолжительностью от 2 до 6 недель приводило к угнетению антителообразования на тимусзависимые антигены - протеин А золотистого стафилококка и эритроциты барана (В.И. Литус ,2009). При этом наблюдались существенные изменения со стороны не только специфического гуморального иммунитета, но количественной и качественной характеристики клеток крови, вилочковой железы и селезенки, как ключевых параметров иммунитета. При последующем введении соли ртути наступала адаптация и наблюдалось восстановление некоторых параметров иммунитета и без влияния фармпрепаратов с выраженными цитопротективными свойствами. Представлялось целесообразным определить степень влияния препарата ртути на иммунный ответ к тимуснезависимому антигену в аналогичные сроки исследования для формирования представлений о влиянии ртути на антителогенез и клеточные параметры иммунитета , что и явилось целью настоящего раздела работы.

МАТЕРИАЛ И МЕТОДЫ

Исследования проведены на 45 крысах Вистер, массой по 150-180 г, которым в течение десяти недель вводили раствор сулемы внутрибрюшинно ежедневно 1 раз в дозе 1/100 ЛД50 в 0,85% растворе NaCl. На 2, 6 и 10 неделях отбирали по 10 животных, которых иммунизировали дважды ЛПС E.coli внутрибрюшинно с интервалом между инъекциями в 3 дня. Общее количество вводимого ЛПС составило 1 мг на животное. После повторной иммунизации на 8-е сутки получали кровь животных, в которой определяли титр антител к суммарным антигенам E.coli методом пассивной агглютинации частиц латекса, сорбированных антигеном (ЛАТЕСТ, РФ, Москва ). Группа контроля была представлена 15 интактными животными по 5 крыс в группе в каждый срок исследования, которых иммунизировали аналогичным образом. Дополнительно в сыворотке крови изучали содержание циркулирующих иммунных комплексов (ЦИК), применяя метод осаждения сыворотки 3,75% раствором полиэтиленгликоля ( Ю.А. Гриневич , А.Н. Алферов ,1981) а также исследовали число больших гранулярных лимфоцитов (БГЛ) и других форменных элементов в мазках крови согласно рекомендаций К.П. Зака и соавт.

(1992). Результаты исследований статистически обработаны с использованием параметрического критерия “t» Стъюдента и специальной обработки титров антител (В.И. Левенсон ,1968; Е.В. Гублер ,1978).

РЕЗУЛЬТАТЫ ИССЛЕДОВАНИЙ

Было установлено, что введение хлорида ртути не сопровождалось существенными отличиями в уровне антител к ЛПС выявляемом как у опытных, так и у контрольных животных (рис.1.) ни в одном сроке наблюдений. Не было отмечено изменений в уровне ЦИК в сыворотке крови (рис.2.) и общего числа лейкоцитов ( табл.1.). В то же время количество БГЛ при сроках введения ртути 6 недель было достоверно более низким , чем у животных контрольной группы и у животных, которым препарат вводили в течение 10 недель. При анализе содержания форменных элементов крови обращает на себя внимание достоверное снижение числа сегментоядерных лейкоцитов, эозинофилов и моноцитов в сроки от 6 до 10 недель ( таблица 2 ), тогда как количество палочкоядерных лейкоцитов и лимфоцитов в сроки 6 и 10 недель достоверно увеличивалось.

Полученные результаты свидетельствуют о том, что ответ на ЛПС как тимуснезависимый антиген мало зависел от введения препарата ртути даже в сроки, когда токсическое действие солей этого металла проявляется совершенно отчетливо, в сроки от 2 до 6 недель. Об этом свидетельствуют данные, полученные нами при изучении ответа на тимусзависимый антиген - эритроциты барана ( В.И. Литус, 2009), а также данные о снижении ключевых клеточных параметров иммунитета ( сегментоядерных эозинофильных лейкоцитов и моноцитов). В то же время в сроки с 6 недель, от начала введения хлорида ртути, отмечаются выраженные реактивные процессы, о чем свидетельствует увеличение числа палочкоядерных лейкоцитов и лимфоцитов, что в последующем приводит к некоторому восстановлению отдельных параметров иммунитета, что позволяет предполагать о возможности развития адаптационных процессов в организме животных к токсическому влиянию хлорида ртути.

47

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

3,4

3,3

3,2 Логарифмы 3,1

титров

3

2,9

2,8

к

HgL2

 

недели

 

HgL6

 

 

 

 

 

HgL10

 

КLконтроль

 

 

Рис.1 . Титры антител к ЛПС Е.coli в различные сроки от начала введения хлорида ртути.

Ед. оптич. плотности ( усл.)

70

60

50

40

30

20

10

0

к

HgL2

HgL6

HgL10

Рис.2. Содержание ЦИК в сыворотке крови животных в различные сроки от начала введения препаратов ртути. К- интактные животные.

Таблица 1

Относительное количество лейкоцитов и БГЛ в периферической крови животных в различные сроки после введения хлорида ртути.

Группы

Лейкоциты, n x 109

 

БГЛ, %

 

 

 

 

 

 

 

6 недель

10 недель

6 недель

 

10 недель

 

 

 

 

 

 

КОНТРОЛЬ

9,65

12,15

0,11

 

0,085

 

 

 

 

 

 

Ртуть

11,85

11,55

0,05*

 

0,78

 

 

 

 

 

 

Прим. * - достоверно по отношению к контролю ( р <0,05)/

Таблица 2

48

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

Содержание форменных элементов периферической крови у животных, получавших хлорид ртути в течение 6 и 10 недель.

Клетки:

 

Содержание клеток ,%

 

 

 

 

6 недель

10 недель

Контроль

 

 

 

 

 

Палочкоядерные

0,18*

0,21*

0,09

 

 

 

 

Сегментоядерные

2,40

1,60*

3,75

 

 

 

 

Эозинофилы

0,60*

0,55*

1,50

 

 

 

 

Моноциты

0,12*

0,11*

0,25

 

 

 

 

Лимфоциты

8,4

9,2*

6,50

 

 

 

 

Прим. * - достоверно по отношению к контролю ( р <0,05)/

 

ЛИТЕРАТУРА

5. Литус В.И. Влияние микромеркуриализмы

1.

Гублер Е.В. Математические методы анали-

на формирование специфического гумо-

рального

иммунитета и факторы неспе-

 

за и распознавания патологических процес-

 

цифической резистентности у животных//

 

сов .-Л.: Медицина,1978.-294с.

 

Імунологія

та алергологія.-2009.-№1.-

2.

Гриневич Ю.А, Алферов А.Н. Определение

С. 101-103.

 

иммунных комплексов в крови онкологичес-

 

 

 

ких больных//Лаб. дело.- 1981.-N8. –С.493-

 

 

 

496.

 

РЕЗЮМЕ

3.

Зак К.П., Киндзедьский Л.П., Бутенко А.К.

 

Авторами в эксперименте исследовано влияния дли-

 

Большие гранулосодержащие лимфоциты

тельного введения хлорида ртути на антительный систем-

 

в патологии .- К.: Наукова думка .- 1992.-

ный ответ к ЛПС, уровень ЦИК и содержание в крови раз-

 

164 с.

личных форменных элементов. Проведенные исследования

 

свидетельствуют, что хлорид ртути не оказывал выраженно-

 

 

4.

Левенсон В.Т. Способ статистической об-

го влияния на формирование антител к ЛПС и уровень ЦИК,

 

работки результатов титрования антител.-

тогда как длительное (6 и 10 недель) введение хлорида рту-

 

 

 

Труды Московского НИИ эпидемиологии.-

ти сопровождается снижением числа фагоцитирующих лей-

коцитов и БГЛ,

М.-1968-1969.-т.12.-С.72-74.

 

УДК 616.36-002.35.14:578.16.32

КОНЦЕНТРАЦІЯ ПРОЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ (IL-1 , TNF )

У СИРОВАТЦІ КРОВІ ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНИЙ СТЕАТОГЕПАТИТ

ЄЛІЗАРОВА Т.О., КУЗНЄЦОВА Л.В.

Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (Київ)

Згідно з результатами сучасних клініко-

біопсію печінки у зв’язку з підвищеним рівнем

епідеміологічних досліджень, неалкогольний

амінотрансфераз сироватки крові [18]. В той же

стеатогепатит (НАСГ) є вельми поширеною

час реальна поширеність НАСГ може бути ще

хронічною хворобою печінки, яка за ступенем

вище за рахунок осіб без клінічної маніфестації

розповсюдженості в світі поступається лише

патології печінки [8]. В теперішній час встанов-

хронічним вірусним ураженням гепатобіліарної

лена суттєва захворюваність на НАСГ в Україні,

системи (ГБС), викликаних вірусами гепатитів

причому має місце тенденція до подальшого

В (HBV) та С (HCV) [1, 3, 5, 18]. За даними су-

збільшення кількості хворих з даною хронічною

часної медичної статистики, поширеність НАСГ

патологією печінки [8, 15].

в загальній популяції дорослого населення в

ПредіктораминесприятливогоперебігуНАСГ

різних країнах світу вагається від 3 до 58% [7,

вважають вік старше 45 років, наявність у хво-

17, 19]. У країнах Західної Європи НАСГ діагнос-

рого цукрового діабету 2-го типа, патологічного

тують близько у 11% пацієнтів, яким проводять

ожиріння, жіноча стать, а також генетичну обу-

49

ІМУНОЛОГІЯ ТА АЛЕРГОЛОГІЯ: НАУКА І ПРАКТИКА. 3-4’2010

мовленість хронічної патології печінки (несприятливий родинний анамнез) [14, 19]. Підвищення частоти виникнення НАСГ серед населення, розвиток тяжких ускладнень при прогресуванні хвороби, що приводять до ранньої інвалідизації та навіть летальних наслідків, робить дану проблему дуже актуальною для клінічної практики. Відомо, що в чверті пацієнтів с прогресуючим перебігом НАСГ протягом 9 років розвивається фіброз, в кожного п’ятого – цироз печінки [17, 18]. При більш тривалих строках спостереження прогресування фіброзу виявляється в 50% хворих з НАСГ, причому нерідко цей процес тривало перебігає без клінічної маніфестації [5, 11].

Враховуючи значну актуальність проблеми НАСГ для сучасної медицини, детальне вивчення імунопатогенезу цієї патології представляє не лише науковий інтерес, але має і конкретне практичне використання. В той же час конкретні імунологічні порушення при данній хронічній патології печінки залишаються недостатньо відомими. Виходячи з сучасних положень клінічної імунології, можна вважати, що саме цитокіновий профіль крові (ЦПК) має суттєве значення для загальної характеристики імунопатогенезу більшості хронічних хвороб [2, 4, 6, 16]. Тому ми вважали доцільним проаналізувати рівень прозапальних цитокінів (ЦК) у хворих на НАСГ.

Зв'язок роботи з науковими програмами, темами:роботавиконуваласьвідповіднозосновним планом науково-дослідних робіт (НДР) Національной медичной академії післядипломной освіти ім. Шупіка і являє собою фрагмент теми НДР «Іммунопатогенез неалкогольного стеатогепатиту, імунокорекція та імунореабілітація хворих» (№ держреєстрації 0110U005265).

Метою роботи було вивчення концентрація прозапальних ЦК (TNF , IL-1 ) у сироватці крові хворих на НАСГ при проведенні загальноприйнятого лікування.

МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Під спостереженням знаходилось 32 хворих на НАСГ, з них 16 чоловіків (43,4%) та 18 жінок (56,3%) віком від 30 до 55 років. Діагноз НАСГ був встановлений у відповідності до стандартизованих протоколів діагностики та лікування хвороб органів травлення (Наказ МОЗ України № 271 від 2005 р.) [10] на підставі даних анамнезу, клінічного та інструментального (УЗД органів черевної порожнини) обстеження, з обов’язковим урахуванням даних загальноприйнятих біохімічних показників, які характеризують функціональний стан печінки [13]. Більшість обстежених до початку лікування в клінічному плані мали помірне загострення хронічного патологічного процесу у печінці. Усім хворим, що знаходилися під наглядом, було проведено аналіз вмісту у сироватці крові маркерів вірусних гепатитів (ВГ)

- ВГВ, ВГС та ВГD за допомогою методу імуноферментного аналізу (ІФА); при позитивних результатах ІФА на наявність маркерів ВГ, ці хворі були виключені з подальшого дослідження. З дослідження також виключалися хворі з цукровим діабетом, підвищеними цифрами артеріального тиску (більш 140/90 мм рт. ст.) та при наявності в анамнезі зловживання алкогольними напоями.

Обстежені хворі з діагнозом НАСГ отримували загальноприйняте лікування, яке включало відповідну дієту, препарати есенціальних фосфоліпідів (есенціале форте Н), гепатопротектори рослинного походження (сілібор, карсіл), а також антиоксиданти (аскорбінова кислота, токоферолу ацетат) [10, 11].

Для реалізації мети роботи обстеженим проводили визначення рівня ЦК у крові методом ІФА на лабораторному обладнанні виробництва фірми Sanofi Diagnostics Pasteur (Франція), в тому числі на імуноферментному аналізаторі РR 2100. Концентрацію прозапальних ЦК (ІЛ-1 , TNF ) у сироватці крові визначали за допомогою сертифікованих в Україні тест-систем виробництва ТОВ „Протеиновый контур” (ProCon) (РФ – СПб) [12].

Статистичну обробку одержаних результатів досліджень здійснювали на персональному комп'ютері Intel Pentium III 800 за допомогою дисперсійного аналізу з використанням пакетів ліцензійних програм Microsoft Office 2007, Microsoft Excel Stadia 6.1 / prof і Statistica [9].

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

На момент початку лікування більшість обстежених хворих на НАСГ скаржилися на загальну слабкість, нездужання, підвищену стомлюваність, зниження апетиту та працездатності, низький емоційний тонус. Із суб’єктивної симптоматики, яка характерна для помірного загострення хронічної патології гепатобіліарної системи, відмічалася наявність тяжкості у правому підребер’ї, досить часто (майже у третини хворих), скаржилися також на гіркоту у роті. Пацієнти, що були під наглядом, відімчали також нестійкість настрою, підвищену емоційну лабільність, нерідко неадекватну емоційну реакцію на оточуюче у вигляді експлозивності, що обтяжувало їхні взаємовідносини із членами сім’ї та колегами по роботі. При об’єктивному обстеженні у пацієнтів з НАСГ відмічалася наявність субіктеричності або блакитного відтінку склер (ознака Високовича), помірна гепатомегалія (печінка виступала на 3–4 см з-під реберного краю, була підвищеної щільності), нерідко чутливість печінкового краю при пальпації. За даними сонографічного дослідження органів черевної порожнини встановлена наявність збільшення розмірів печінки, зміни її ехощільності та інші зміни, які в цілому були характерні для наявності стеатозу цього органу.

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]