Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 10. Світовий ринок праці та міжнародна міграція робочої сили План семінарського заняття

  1. Світовий ринок праці: сутність, структура та основні риси.

  2. Суть, види та форми міжнародної трудової міграції.

  3. Економічні ефекти від міграції робочої сили.

  4. Багаторівневі механізми регулювання економічної міграції.

  5. Сучасний світовий ринок праці.

Контрольні запитання та завдання

  1. Дайте визначення світового ринку праці. Охарактеризуйте структуру світового ринку робочої сили.

  2. Дайте визначення понять «еміграція» та «імміграція».

  3. Назвіть показники, які характеризують міжнародну трудову міграцію. Чому важко визначити обсяги міжнародної міграції робочої сили?

  4. Які категорії трудових іммігрантів вважають найбільш бажаними?

  5. Які наслідки міжнародної трудової міграції можна спостерігати для країн-донорів та країн-реципієнтів?

  6. Чи правильне твердження, що країна, яка приймає робочу силу, отримує більший виграш від міжнародної трудової міграції?

  7. Назвіть і охарактеризуйте напрямки регулювання міжнародної міграції. Яке місце займає міжнародна міграція робочої сили?

  8. Наведіть приклади регулювання еміграції та імміграції у практиці розвинених країн та України.

  9. Які країни світу є донорами, а які реципієнтами робочої сили? Чи змінювалась їх роль на світовому ринку праці і чому?

  10. Яке місце посідає Україна на світовому ринку праці?

  11. Як на міжнародному рівні регулюють міжнародну трудову міграцію? Яка роль МОП у регулюванні міграційних процесів?

Проблеми, задачі, ситуації

  1. У чому специфіка робочої сили як товару та фактора виробництва з позицій міжнародної економіки? У чому подібність та різниця міжнародної торгівлі та міжнародної трудової міграції?

  2. Робітники-іммігранти мають більш низькі доходи порівняно з місцевими робітниками. У результаті імміграції рівень середнього доходу на душу населення скорочується, що суперечить твердженню про більший виграш країни, яка приймає трудових мігрантів. Поясніть цей парадокс.

  3. Як буде змінюватися добробут великої країни, якщо місцеві галузі, які конкурують з імпортом, почнуть активно використовувати дешеву іноземну робочу силу, доходи якої не враховують у складі національного продукту?

  4. Згідно з оцінками спеціалістів, сучасна імміграційна політика розвинених країн являє собою симбіоз обмежувальних заходів та заходів із залучення іммігрантів до економічного життя країни-реципієнта. Поясніть цей феномен. Які аргументи на користь такої політики найчастіше наводять розвинені країни?

  5. Згідно з оцінками у 70-80 роках південно-європейські країни (Іспанія, Італія, Греція, Португалія) з країн-донорів робочої сили перетворились на країни-реципієнти. Поясніть причини змін напрямів міжнародної трудової міграції у цих країнах.

  6. Міжнародна статистика за 2007 рік свідчить, що 3 % жителів планети (або 213 млн осіб) є міжнародними мігрантами, причому кожен третій – трудовий мігрант. Працевлаштування за кордоном дозволяє країнам-донорам розраховувати на зростання добробуту щонайменше за рахунок грошових переказів сім’ям заробітчан.

  1. Проаналізуйте статистичні дані табл.3 та сформулюйте щонайменше три тенденції міжнародної трудової міграції.

  2. Які країни «заробляють» на мігрантах (робочій силі)? Чи існує залежність між рівнем економічного розвитку країн та мобільністю робочої сили?

  3. За оцінками ООН існує певна залежність між міграційними потоками та індексом людського розвитку країн (ІЛР). За наведеними статистичними даними (табл.3) сформулюйте цю залежність для окремих країн (групи країн) і назвіть основні мотиви міжнародної трудової міграції.

Таблиця 3.