Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 7. Попит на товари та послуги в міжнародній торгівлі. Формування світових ринкових цін

Криві байдужості як інструмент аналізу в міжнародній торгівлі. Надлишок споживачів та виробників.

Сукупний попит та сукупна пропозиція. Формування світової ринкової ціни. Моделі загальної та часткової рівноваги в міжнародній економіці.

Виграш від міжнародної торгівлі та його розподіл. Вплив міжнародної торгівлі на рівень добробуту торгових партнерів. Принцип рівноцінності грошей.

Умови торгівлі. Бартерні, дохідні та факторні умови торгівлі. Покращання та погіршення умов торгівлі. Зв’язок між експорторозширювальним, імпортзаміщувальним, нейтральним економічним зростанням та умовами торгівлі. Теорія Е. Енгеля.

Сучасні світові ринки товарів та послуг. Динаміка цін на світових ринках.

Тема 8. Регулювання зовнішньої торгівлі та міжнародна торговельна політика

Необхідність державного регулювання зовнішньої торгівлі. Методи та інструменти регулювання торгівлі та їх класифікація.

Зовнішньоторговельна політика та її види. Протекціонізм: суть, види та форми. Особливості сучасного протекціонізму.

Мито та митний тариф. Мито – інструмент тарифного регулювання торгівлі. Основні види та функції мита. Економічні наслідки введення імпортного мита для малої та великої країни. Теорія оптимального тарифу. Ступінь захисту національного ринку від конкуренції. Тарифна ескалація.

Нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі. Квоти, ліцензії, субсидії, експортні кредити, демпінг, національні стандарти. Особливості використання митних та нетарифних інструментів.

Діяльність ГАТТ/СОТ щодо лібералізації міжнародної торгівлі. Принципи діяльності організації. Раунди переговорів та їх наслідки. ГАТС, ТРІПС. Сучасні прояви протекціонізму та лібералізації. Переваги членства в СОТ. Зовнішньоторговельна політика окремих країн після вступу до СОТ. Короткострокові наслідки вступу України до СОТ.

Модуль 3. Міжнародний рух факторів виробництва

Тема 9. Міжнародний рух капіталу

Поняття, причини, форми міжнародного руху капіталу. Прямі та портфельні інвестиції. Мотиви та переваги прямого іноземного інвестування.

Економічні ефекти від прямого інвестування для країн-експортерів та країн-імпортерів капіталу. Міжнародне регулювання руху та державна підтримка прямого інвестування. Інвестиційний клімат та проблеми створення «сприятливого» інвестиційного клімату. Сучасні тенденції міжнародного руху підприємницького капіталу. Міграція капіталу в промислово розвинених країнах. Міжнародні компанії як суб’єкти прямого іноземного інвестування. Наслідки прямого іноземного інвестування для країн та учасників ринку. Практика прямого іноземного інвестування в Україні.

Міжнародне портфельне інвестування. Мотиви інвестування та види портфельних інвестицій. Сучасні особливості портфельних іноземних інвестицій. Оцінка обсягів портфельних інвестицій та тенденції світового ринку портфельних інвестицій.

Міжнародний кредит. Сутність та передумови міжнародного кредитування. Функції та принципи міжнародного кредитування. Провідні тенденції та основні інструменти міжнародного кредитування. Теорія міжчасової торгівлі. Форми міжнародного кредиту. Міжнародні кредити і позики. Міжнародні валютно-кредитні та фінансові організації. Обсяги та практика кредитування міжнародними фінансовими організаціями. Світова боргова криза. Вплив світової глобальної кризи на показники платоспроможності промислово розвинених країн. Функції міжнародних фінансових організацій щодо подолання світової фінансово-економічної кризи.

Україна на міжнародному ринку кредитних ресурсів. Проблеми зовнішньої заборгованості України. Співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями.