Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 3. Національні економіки, їх взаємодія

План семінарського заняття

  1. Національні економіки та класифікації країн у світовому господарстві.

  2. Міжнародний поділ факторів виробництва – основа розвитку міжнародної економіки.

  3. Інтернаціоналізація світового розвитку: сутність, прояви та наслідки.

Контрольні запитання та завдання

  1. Яку роль відіграють національні економіки в МЕС?

  2. Назвіть підсистеми світового господарства. Які критерії застосовують для виділення цих підсистем?

  3. Як ви розумієте поняття «міжнародний поділ факторів виробництва»? Які фактори виробництва найбільш мобільні?

  4. Які форми міжнародного поділу праці вам відомі?

  5. Назвіть та охарактеризуйте форми міжнародного розподілу факторів виробництва.

  6. Які фактори впливають на поглиблення міжнародного поділу праці?

  7. Назвіть показники, які відображають участь країни в міжнародному поділі факторів виробництва. Як їх розраховують?

  8. Дайте визначення інтернаціоналізації.

  9. Назвіть прояви інтернаціоналізації світового розвитку.

  10. Назвіть щонайменше по три аргументи позитивних та негативних наслідків інтернаціоналізації. Поясніть власну позицію.

Проблеми, задачі, ситуації

  1. Охарактеризуйте місце окремих країн у міжнародній економічній системі. У чому особливості їх розвитку?

  2. Які критерії для класифікації країн застосовують Світовий банк, МВФ, ПРООН? Прокласифікуйте країни за цими критеріями. Наведіть приклади віднесення країни до різних груп за різними показниками.

  3. Які ще класифікації країн вам відомі? Чому в процесі виділення підсистем світового господарства застосовують декілька критеріїв?

  4. Чи поділяєте ви думку, що світове господарство має центропериферійну та поліцентричну структуру? На чому вона заснована?

  5. Якщо Україна експортує до США сталь, а закуповує обладнання, чи можна це вважати міжнародним поділом факторів виробництва, міжнародною спеціалізацією, кооперацією, міжнародним поділом праці?

  6. Як ви розумієте міжнародний поділ такого фактора виробництва, як технологія? Чи має економічний сенс кооперація на такому факторі виробництва, як земля? Відповідь поясніть.

  7. Якими факторами виробництва Україна забезпечена в достатній мірі? Чи можуть вони бути основою для довгострокових переваг українських експортерів на світовому ринку? Які товари повинні переважати в експорті України?

  8. Чи можна за показником структури експорту товарів та послуг визначити спеціалізацію країни?

  9. Які види міжнародної спеціалізації праці вам відомі і які з них наявні у наведених ситуаціях? У чому полягає виграш від спеціалізації та кооперації для компаній?

Ситуація 1. «.. Автоконцерн «Volkswagen» до 2018 року має наміри стати провідним автовиробником з економічного, екологічного та технічного погляду. Уже в поточному році на престижному конкурсі «Auto Trophy» концерн виграв у 12 з 18 категорій, на конкурсі «Золотий руль» здобув 4 з 7 нагород. Протягом 2009 року концерн придбав половину акцій «Porsche», «Suzuki» (19,9%), частину акцій «Karmann» та має наміри об’єднати 12 брендів. Виробляючи електронні частини авто, «Volkswagen» у партнерстві з «Suzuki» розглядає можливості співробітництва у питаннях дизельних двигунів, автоприводів, планує використовувати вузли двигунів, передатні механізми та осі. У сегменті малолітражних машин серії up! концерн розраховує продавати півмільйона авто щорічно…».

Ситуація 2. «… Провідна російська металургійна компанія «Северсталь» сконцентрувала у своїх руках 50,17% акцій компанії «Crew Gold», яка видобуває золото на великій та перспективній ділянці у Гвінеї…»

Ситуація 3. «…Бразильська гірничовидобувна компанія «Vale» сподівається купити активи американської агропромислової компанії «Bunge Ltd». За виробничі потужності з виробництва мінеральних добрив вона готова заплатити 3,8 млрд дол. Також «Vale» планує придбати 42,3% акцій провідної бразильської компанії з виробництва добрив «Fosfertil». Бразилія є четвертим споживачем добрив у світі та значною мірою залежить від їх імпорту...».

Наведіть власні приклади горизонтальної та вертикальної спеціалізації та кооперації компаній та поясніть їх мотиви.

  1. На вашу думку, які види міжнародної спеціалізації превалюють у міжнародному бізнесі? Аргументуйте відповідь.

Теми доповідей

  1. Особливості розвитку та місце США (Німеччини, Японії) у світовому господарстві.

  2. Прояви та наслідки інтернаціоналізації світового розвитку.

Список рекомендованої літератури

Авдокушин, Е. Международные экономические отношения [Текст]: учеб. пособие / Е. Авдокушин. – М.: Юристъ, 1999. – С.13–46.

Киреев, А. Международная экономика [Текст]: учеб. пособие для вузов: в 2 ч. / А. Киреев. – М.: Международ. отношения, 1997. – Ч.1: Международная микроэкономика: движение товаров и факторов производства. – С.15–76.

Козик, В. Міжнародні економічні відносини [Текст]: навч. посіб. для студ. екон. спец. / В. Козик, Л. Панкова, Н. Даниленко. – Л.: Вид-во Держ. ун-ту «Львів. політех.», 2001. – С.19–27.

Міжнародна економіка [Текст]: навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / А.М.Поручник [та ін.]; за ред. д-р екон. наук, проф. А. М. Поручника. – К.: КНЕУ, 2005. – С.9–23.

Савельєв, Є. В. Міжнародна економіка [Текст]: підручник / Є. В. Савельєв. – Вид. 3-тє, перероб. і доп. — К.: Знання, 2008. – С.29–63.

Світова економіка [Текст]: підручник / А. С. Філіпенко [та ін.]. – К.: Либідь, 2007. – С.94–115.

Солонінко, К. С. Міжнародна економіка [Текст]: навч. посіб. / К.С.Солонінко. – К.: Кондор, 2008. – С.9–26, 151–172.

Эльянов, А. Экономическая модернизация развивающихся стран в региональном разрезе [Текст] / А. Эльянов // МЭиМО. – 2008. – №6. – С.19–29.