Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 4. Міжнародна економічна діяльність

План семінарського заняття

  1. МЕД: сутність та форми.

  2. Середовище МЕД. Середовище та культура міжнародного бізнесу.

  3. Міжнародний рейтинг країн за умовами ведення бізнесу (Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації).

Контрольні запитання та завдання

  1. Яку роль відіграє МЕД у МЕС?

  2. На вашу думку, чи існує зв’язок між формами МЕВ та МЕД? Поясність власну позицію.

  3. Які форми МЕД вам відомі? Охарактеризуйте їх.

  4. Що являє собою середовище МЕД?

  5. Як класифікують фактори середовища МЕД?

  6. Які з факторів середовища найбільше впливають на МЕД.

  7. Як ви розумієте інфраструктурне середовище? Наведіть приклади, коли розвиток інфраструктури вплинув на ділову активність підприємств.

  8. Як співвідносяться середовище МЕД та культура міжнародного бізнесу?

Проблеми, задачі, ситуації

  1. Проаналізуйте наведений нижче приклад і встановіть у яких формах провадить зовнішньоекономічну діяльність підприємство.

Ситуація 1.«…Компанія «Ferrexpо» (основний актив – Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат) – поки що єдина українська компанія, яка з початком кризи, у грудні 2009 року, отримала у західних банків кредит розміром 230 млн дол. Жоден аналітик не сподівався, що саме українське підприємство у гірничорудній галузі буде першим серед країн СНД, яке без гарантій держави, технічних дефолтів залучить значні фінансові кошти. Завдяки ефективній антикризовій стратегії, диверсифікованому портфелю клієнтів з Європи, Азії, Південно-Східної Азії, довгостроковим контрактам підприємство забезпечило повне завантаження робочих місць. На думку власника компанії К. Жеваго, не останню роль у залученні ресурсів відіграв факт публічності компанії, оскільки акції котируються на Лондонській фондовій біржі….».

Наведіть власні приклади зовнішньоекономічної діяльності підприємств України та вкажіть, у яких формах її реалізують.

  1. Чи можуть форми МЕД існувати ізольовано одна від одної? Наведіть відповідні приклади.

  2. Які з факторів середовища МЕД найбільше впливають на зовнішньоекономічну діяльність українських підприємств? Аргументуйте свою думку.

  3. За даними ситуації 2 визначте місце в рейтингу та проблеми України у питаннях умов ведення бізнесу. Використовуючи світовий досвід країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) та колишнього СРСР, наведіть приклади заходів покращення бізнес-середовища в Україні.

Ситуація 2. «…За даними досліджень Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації “Doing business 2010: Reforming in Difficult Times” (з червня 2008 року по травень 2009 року) за міжнародним рейтингом умов ведення бізнесу Україна посіла 142-гу позицію серед 182 країн світу. Країна опинилась на 145-му місці за умовами ліквідації підприємств; на 181-му – з питань надання дозволів на будівництво та з питань оподаткування; на 141-му – з питань реєстрації прав власності; на 139-му – з питань зовнішньоторговельних операцій; на 134-му – з питань відкриття компаній. Прийняття закону про акціонерні товариства дозволило переміститися на 109-ту сходинку (на 34 позиції за рік) з питань захисту інтересів інвесторів. В Україні найкращими визнані умови отримання кредитів (30-та позиція), забезпечення виконання контрактів (43-тя позиція) та найму робочої сили (83-тя позиція). Автори звіту вказують, що реформи з покращення умов ведення підприємницької діяльності були проведені у 70 % країн, причому кількість реформ зросла на 20 %. Позитивні зміни зафіксовані в країнах Центральної Азії та ЦСЄ, серед яких: Киргизстан, Білорусь, Молдова, Македонія й Таджикистан.

В умовах фінансової кризи уряди країн задекларували захист середнього та малого бізнесу як провідний напрям антикризових програм. Серед заходів особливе значення мають умови відкриття бізнесу, захист прав інвесторів, оскільки вони спрямовані на створення робочих місць та надання додаткових гарантій інвесторам у разі обмеження кредитних ресурсів. Показовими були, наприклад, реформи Азербайджану, де за півроку створили систему реєстрації нових фірм за принципом єдиного вікна та Білорусі, де створили комп’ютеризований реєстр прав власності на землю та майно, провели митну реформу з питань системи оцінки ризиків, що дозволило інспектувати 10 % товарів на митниці. Більшість країн спростила правила отримання дозволів на будівництво, наприклад, в Азербайджані, Арменії, Латвії, Македонії, Сербії, Таджикистані, Туреччині набула розвитку система кредитних історій та надання кредитної інформації про клієнтів під час надання кредитів. Уряди Албанії, Естонії, Литви, Польщі, Росії, Таджикистану спростили процедуру визнання підприємства банкрутом. Окрім стандартних процедур спрощення реєстрації бізнесу через єдине вікно, в Албанії, Болгарії, Польщі, Таджикистані скоротили, а в Арменії, Білорусі, Киргизстані – скасували вимоги щодо мінімального розміру статутного внеску на момент реєстрації фірми. З метою стимулювати малий бізнес у Молдові, Польщі, Чорногорії скоротили ставки податків на соцзабезпечення, у той час як у Росії скоротили ставки податку на прибуток корпорацій з 24 до 20 %, у Чорногорії – з 18 % до 9 %, Косово – з 20 % до 10 %. Білорусь запропонувала скоротити ставку екологічного податку, податку з обороту та кількість платежів з податку на майно але, наприклад, у Румунії та Литві податкове навантаження, навпаки, зросло...».

  1. На думку експертів, у перші 15 місяців роботи нового уряду здійснюються 85% реформ, у другій половині строку починають передвиборну боротьбу й довгострокові радикальні реформи стають неефективними. Чи згодні ви з такою думкою? Аргументуйте власну відповідь. Яким чином політичні чинники впливають на ведення бізнесу в Україні?

  2. Яку роль, на вашу думку, відіграватимуть культурні чинники в умовах економічної глобалізації?

  3. За результатами рейтингу конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму економіки найвищу сходинку у 2006 році посіла Швеція, яка, за словами головного економіста і директора всесвітньої мережі конкурентоспроможності Августо Лопеса-Клароса, «поєднує спроможність до інновацій та наявну високорозвинену бізнес-культуру». Чи погоджуєтесь ви з такою думкою? Аргументуйте свою відповідь.

Список рекомендованої літератури

Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» [Текст]: вiд 16.04.1991 № 959-XII // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 199. – № 29. –ст. 377. (зі змінами)

Міжнародна економіка [Текст]: навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / А.М.Поручник [та ін.]; за ред. д-р екон. наук, проф. А. М. Поручника. – К.: КНЕУ, 2005. – С.9–23.