Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 2. Міжнародна економічна система

Поняття та структура міжнародної економічної системи (МЕС). Міжнародні економічні відносини (МЕВ) як категорії міжнародної економіки: форми, суб’єкти, рівні та середовище МЕВ.

Світовий ринок та його основні характеристики. Функції та етапи становлення світового ринку.

Світове господарство як сфера функціонування МЕС. Етапи становлення та характерні ознаки світового господарства.

Регулювання світового господарства та МЕВ. Міжнародний маркетинг, національний механізм регулювання зовнішньоекономічних зв’язків країни та міжнародна координація. Значення міжнародних економічних організацій у формуванні пропорцій МЕС.

Тема 3. Національні економіки, їх взаємодія

Національні економіки та класифікації країн у світовому господарстві. Критерії для класифікації країн різними міжнародними організаціями (Світовим банком, МВФ, ПРООН). Підсистеми світового господарства: розвинені країни; країни, що розвиваються та країни з перехідною економікою. Особливості економічного розвитку окремих країн та їх значення у МЕС.

Міжнародний поділ факторів виробництва – основа розвитку міжнародної економіки. Міжнародна спеціалізація та міжнародна кооперація як форми міжнародного поділу факторів виробництва. Міжнародний поділ праці. Види міжнародного поділу факторів виробництва. Показники участі країни в міжнародному поділі праці.

Інтернаціоналізація світового розвитку: сутність, прояви та наслідки.

Тема 4. Міжнародна економічна діяльність

Міжнародна економічна діяльність (МЕД): сутність та форми. Механізми зовнішньоекономічної діяльності країн: правовий, інституційний, економічний. Середовище МЕД. Середовище та культура міжнародного бізнесу.

Міжнародний рейтинг країн за умовами ведення бізнесу (Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації).

Модуль 2. Міжнародна торгівля та торговельна політика

Тема 5. Міжнародна торгівля товарами та послугами

Поняття зовнішньої торгівлі, міжнародної торгівлі та світової торгівлі. Показники міжнародної торгівлі. Експорт, імпорт, зовнішньоторговельне сальдо, торговельний баланс.

Товари, які торгуються та не торгуються, їх класифікація. Поняття, особливості та класифікація послуг у міжнародній торгівлі. Форми та методи міжнародної торгівлі.

Сучасні тенденції міжнародної торгівлі. Обсяги, динаміка та структура світової торгівлі товарами та послугами. Вплив глобальної фінансово-економічної кризи на міжнародну торгівлю.

Тема 6. Пропозиція товарів та послуг на світовому ринку. Теорії міжнародної торгівлі

Пропозиція товарів та послуг на світовому ринку. Крива виробничих можливостей як інструмент аналізу пропозиції товарів у міжнародній торгівлі.

Теорії міжнародної торгівлі. Меркантилізм і неомеркантилізм. Теорія абсолютних переваг А. Сміта. Теорія відносних переваг Д. Рікардо. Теорія співвідношення факторів виробництва Хекшера–Оліна. «Парадокс Леонтьєва». Теорія Хекшера–Оліна–Самуельсона.

Сучасні теорії міжнародної торгівлі. Теорія життєвого циклу товару. Теорія масштабу. Теорія подібності країн. Теорія конкурентних переваг М.Портера. Конкурентні переваги України. Сучасні теорії міжнародної торгівлі П. Кругмана.

Аналіз сучасних тенденцій зовнішньої торгівлі окремих країн з позицій провідних теорій.