Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Тема 15. Платіжний баланс та макроекономічна рівновага

Визначення, структура, принципи та методологія побудови платіжного балансу. Торговельний баланс, поточний баланс, баланс капіталу та фінансових операцій. Офіційні валютні резерви країни.

Макроекономічне значення платіжного балансу. Взаємозв’язок рахунків платіжного балансу. Тотожність платіжного балансу за умов фіксованого та гнучкого валютних курсів. Політика вирівнювання платіжного балансу відповідно до позицій класичної та кейнсіанської школи. Позитивні та негативні наслідки політики автоматичної адаптації та акомодації за умов фіксованого та ринкового режимів валютного курсу. Ціновий та абсорбційний підходи вирівнювання платіжного балансу.

Взаємозв’язок між валютним курсом та станом платіжного балансу. Валютний курс та торговельний баланс. Джей-крива. Зв’язок між реальним валютним курсом та станом поточного балансу (балансу капіталів).

Стан платіжного балансу України.

Платіжний баланс і економічна політика. Вплив стимулювальних (інвестиційних, податкових, митно-тарифних та ін.) заходів економічної політики на баланс капіталів (поточний баланс) малої та великої країни.

Тема 16. Моделі відкритої економіки

Основні взаємозв’язки у відкритій економіці. Система національних рахунків та статті платіжного балансу, рахунки грошової системи.

Базова кейнсіанська модель відкритої економіки. Діаграма Т. Свона та «правило розподілу ролей». Модель Салтера–Свона. Модель Р. Манделла. Розширена модель ІSLM для відкритої економіки. Основні ознаки кривих ІS, LM та BP.

Сучасні макроекономічні моделі: модель Дорнбуша, монетарна модель, динамічна модель відкритої економіки, модель балансу портфеля, модель «залежної» економіки.

Тема 17. Макроекономічна політика у відкритій економіці

та її ефективність

Макроекономічна політика за умов фіксованого валютного курсу на основі моделі Манделла–Флемінга. Бюджетна, грошово-кредитна та зовнішньоторговельна політика за умов низької та високої мобільності капіталу.

Макроекономічна політика за умов гнучкого валютного курсу та різного ступеня мобільності капіталу. Ефективність макроекономічної політики у відкритій економіці.

Фактори, які впливають на проведення макроекономічної політики.

Модуль 6. Розвиток міжнародної економічної системи та пріоритетні сфери інтеграції України у міжнародну економічну систему

Тема 18. Міжнародні компанії та їх значення у розвитку міжнародної економічної системи

Значення міжнародних компаній у світовому господарстві. Транснаціоналізація як детермінанта розвитку світового господарства. Показники транснаціоналізації. Етапи становлення міжнародних компаній. Види та форми організації міжнародних компаній. Механізм трансфертних цін. Наслідки діяльності міжнародних компаній. Механізми взаємодії корпорації та держави. Сучасні стратегії діяльності міжнародних компаній.

Тема 19. Міжнародна економічна інтеграція

Поняття та риси міжнародної економічної інтеграції. Теорії інтеграції. Цілі, передумови, фактори інтеграції. Форми економічної інтеграції: зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок, єдиний економічний простір, економічний та валютний союз, політичний союз. Показники розвитку інтеграційних процесів.

Інтеграційні процеси в Європі, Америці, Азії, Африці. Інтеграційні об’єднання світу.

Європейська економічна інтеграція. Еволюція західноєвропейської інтеграції та наслідки формування спільного ринку та валютного союзу. Європейський Союз (ЄС) та Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ). Правові та інституційні засади ЄС. Спільні європейські політики. Сучасні проблеми ЄС. Механізми співробітництва ЄС з третіми країнами.

НАФТА, МЕРКОСУР, АСЕАН та інші угруповання світу. Інтеграційні процеси в країнах з перехідною економікою. Вплив інтеграційних процесів на економіку країн.