Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Б) форматування предметного покажчика

Вкладка Format (Формат) діалогового вікна Create Index (Створити покажчик) дає доступ до режимів форматування покажчика. Це форматування задається у вкладеному діалоговому вікні Index Format (Формат покажчика).

У верхній частині діалогового вікна знаходяться два прапорці.

Include index section headings (Включити заголовки розділів). За умовчанням цей прапорець увімкнений. Заголовками розділів предметного покажчика є букви алфавіту, виділені накресленням і спусками з обох боків. Одиниці покажчика, чиї теми починаються з цифри, розділового знака або спеціальних символів, зводяться у розділ Characters (Символи). Іноземні терміни також об’єднуються у відповідний розділ. Якщо теми мають іти без вказівки на розділи, прапорець треба вимкнути.

Include empty index sections (Включити пусті розділи) якщо у розділі предметного покажчика немає жодного елемента предметного покажчика, ПМ не включає заголовок цього розділу в текст. Режим подавлення заголовків пустих розділів можна вимкнути, включивши цей прапорець.

Два перемикачі Format (Формат) визначають стиль форматування покажчика – Nested (Ступінчастий) або Run-in (Суцільний). Стиль Nested (Ступінчастий) передбачає виділення рівнів тем відступами, кожній темі відповідає окремий абзац. Стиль Run-in (Суцільний) також передбачає ви ділення рівнів публікації відступами, але всі теми одного рівня об’єднуються в абзац. У нижній частині діалогового вікна наводиться приклад фрагмента предметного покажчика, форматованого відповідно до обраного стилю.

Поля введення у середній частині діалогового вікна дозволяють налаштовувати зовнішній вигляд покажчика, визначаючи форматування його основних частин. У рядки вводяться символи (у тому числі й спеціальні, що вводяться за допомогою таблиці метасимволів), які автоматично вставляються у текст покажчика.

  • Following topic (Після теми). Символи, що вставляються між темою та першим посиланням на всіх рівнях тем.

  • Page range (Діапазон сторінок). Розподілювач номерів сторінок у посиланнях на діапазон. У виданнях друкарської якості для цього використовують довгий дефіс шириною у напівкруглу шпацію, що відповідає металевому символу ^=.

  • Between pages #s (Між номерами сторінок). Розподілювач посилань на сторінки всередині теми. Розподілювачем у списку посилань на сторінку є кома, двокрапка або крапка з комою. Після коми можна ставити не звичайний, а вузький нерозривний пробіл шириною у півкруглу шпацію, тоді колонка покажчика стане набагато вужчою. Як розподільники можна використовувати перехід на новий рядок. У такому випадку всі посилання будуть організовані у стовпчик.

  • Before x-ref (Перед х-посиланням). Розподільник перед перехресним посиланням. Зазвичай перехресні посилання розташовують з нового рядка, щоб не переплутати їх з прямими. За умовчанням у цьому рядку стоїть метасимвол переходу на новий рядок, що переносить залишок тексту абзацу на новий рядок.

  • Between entries (Між входами). Розподільник входів другого і третього рівнів тем у суцільному покажчику. Entry end (Кінець введення). Вхід складається з теми, за якою йде пряме або перехресне посилання. За умовчанням це поле залишається пустим, оскільки ПМ автоматично вставляє ознаку кінця абзацу після кожного входу.

Таким чином, вікно форматування має досить складну структуру. Водночас, стани за умовчанням та значення його елементів управління підходять для більшості ситуацій, і необхідності їх змінювати немає.