Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать
  1. Організація роботи зі складеною публікацією

При роботі з публікацією, що складається з кількох частин, рекомендується ще до початку верстки стандартизувати прийоми верстки для всіх частин.

Необхідно розробити шаблони розділів книги, що включає розмір і організацію сторінки, систему стилів, єдині елементи оформлення. На основі цього шаблону слід продумати і створити додаткові шаблони для зображень, предметного покажчика та інших частин, що відрізняються за оформленням від основного тексту. Стилі абзаців заголовків першого і другого рівня шаблону мають містити, крім атрибутів тексту, і реєстри входів змісту. У шаблоні документа слід зазначити тип пагінації (якщо він буде різним для різних частин) і префікс колонцифри.

Застосування шаблону прискорює роботу над книгою. Скориставшись шаблоном, ми отримуємо структуру книги і можемо переходити до менш глобальних аспектів верстки. У комплект поставки програми ПМ входить кілька шаблонів великих публікацій.

Після цього починайте імпортування тексту кожного розділу і верстання. Деякі редактори віддають перевагу обробці тексту (чистку і перевірку орфографії) у кожному розділі окремо, а потім роблять обробку тексту у всіх розділах одночасно. На етапі обробки тексту виконують кодування входів предметного покажчика.

Закінчивши верстку розділів книги, рекомендується ще раз імпортувати систему стилів шаблону у кожен з розділів, щоб бути впевненим у незмінності стилів абзаців у всіх файлах книги. Після цього кожен розділ книги перевіряється на правильність верстки.

Закінчивши роботу над частинами, треба зібрати книгу командою Book (книга). У книгу ввійдуть всі розділи основного тексту і додатки. На цьому етапі уточнюється пагінація.

Останнім проводять збирання і обробку змісту книги, предметного покажчика, розставляють побіжні колонтитули і завершують остаточне оформлення книги.

  1. Збирання книги з окремих частин

Збирання книги з окремих частин проводиться командою Book (книга) меню Options (сервіс). Після вибору цієї команди відкриється діалогове вікно для збирання складеної публікації.

А) Укладання структурного списку

Список файлів, що ввійдуть у публікацію (книгу), складається за допомогою двох списків з лінійками прокрутки, розташованими у середній частині діалогового вікна. Файл, що вноситься у складену публікацію, спочатку виділяється у лівому списку файлів, потім подвійним натискуванням миші або за допомогою кнопки Insert (вставити) вноситься у структурний список книги праворуч. Кнопка Remove (видалити) видаляє файли зі списку публікацій книги.

Порядок розташування файлів у правому списку визначає зміст і посилання на номери сторінок у предметному покажчику, з чого витікає необхідність упорядкування послідовності файлів книги у списку публікацій книги. Порядок розташування файлів у структурному списку можна змінювати за допомогою кнопок Move up (вгору) Move down (вниз).

Б) Автонумерація сторінок

У діалоговому вікні Book Publication List (структурний список книги) можна задати наскрізну автоматичну нумерацію сторінок книги. При цьому всі сторінки публікацій, що входять до складу книги, отримують порядкові номери у відповідності до порядку розташування у книзі. Група перемикачів Auto renumbering (автонумерація) регулює порядок нумерації сторінок:

- None (Немає). Вибір даного перемикача вимикає автоматичне коригування номерів сторінок. У публікації номери сторінок залишаються тими самими, що і в файлах, які введені у структурний список книги. Нові сторінки не додаються.

- Next page (Наступна). при виборі цієї позиції виконується складена пагінація всіх файлів зі структурного списку послідовними номерами. Якщо перший розділ закінчується на сторінці 29, то на наступній сторінці другого розділу автоматично буде підставлено колонцифру. Нові сторінки у книгу не додаються.

- Next odd page (Наступна непарна). При виборі даного перемикача програма ПМ вимушено поєднує початок кожного файлу правого боку розвороту, надаючи їй непарнй номер. Якщо розділ закінчується на сторінці 29, то ПМ автоматично додає у перший розділ ще одну сторінку так, щоб другий розділ починався зі сторінки 31. сторінка 30 залишається пустою (на ній наявні лише лементи публікації, розташовані на сторінці-шаблоні, вставка зміщує початок другого розділу на непарну сторінку).

- Next even page (Наступна парна). При виборі даного перемикача програма ПМ діє так само, як і при виборі попереднього, за винятком того, що перша сторінка кожного розділу примусово приводиться на сторінку з парним номером (ліву половину розвороту), з додаванням пустої сторінки у кінець попереднього файлу за необхідності.

Автонумерація впливає лише на сторінки публікації у межах яких є символ колонцифри (розташований там безпосередньо або перенесений зі сторінки-шаблону). Зазвичай символ колонцифри містять у текстовий блок верхнього або нижнього колонтитула на сторінці-шаблоні.

Зазвичай структурний список книги розташовується в одній із публікацій, що входять до його складу. Є сенс скопіювати його у всі публікації книги. Це дозволить отримати доступ до загального предметного покажчика з будь-якого розділу. Крім того, ви зможете надрукувати структурний список книги з будь-якого файлу. Для того, щоб скопіювати структурний список у всі публікації, натисніть клавішу Ctrl у момент вибору команди Book (книга) в публікації, де з самого початку знаходився структурний список. Програма ПМ скопіює структурний список книги у всі фали, що входять у цей список. Це копіювання виконується однин раз. Якщо надалі доведеться вносити зміни у структурний список книги, його доведеться видалити, оскільки у процесі копіювання списку ніяких зв’язків файлів не поновлюється і внесені зміни не переносяться на копії структур списку.