Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Г) настроювання змісту

ПМ при зборі змісту створює для кожного стилю абзацу, що входить до змісту, парний стиль. Він має ту саму назву, що і вихідний, але перед назвою додається префікс [ТОС] ([О]). Для нового стилю встановлюється позиція табуляції з вирівнюванням по правому краю, поєднана з межею правого поля матеріалу змісту.

Оскільки стилі елементів оформлення абзаців змісту будуються на основі стилів абзаців заголовків, у змісті з’являється все, що там не має бути – лінійки абзаців, капітелі, позиції табуляції та ін. крім того, гарнітура, кегль, інтерліньяж та інші атрибути тексту також можуть не відповідати своєму призначенню. Тому після збору змісту його стилі практично завжди слід перенастроювати. Зокрема, на цьому етапі можна відредагувати вигляд крапок.

Опис стилю змісту можна редагувати довільно. При цьому назва стандартного стилю не має змінюватися. Якщо буде змінено стиль абзацу змісту, ПМ при повторному зборі змісту знову сформує його зі стандартним іменем і будуть втрачені результати настроювання змісту.

Після настроювання змісту слід переглянути його в редакторі матеріалів на предмет прибирання зайвих символів. Частіше за все такими символами виявляються ознаки переходу зі сторінки на сторінку, які були встановлені у заголовки при верстці, досягаючи їх гарного розбивання на рядки. У змісті можуть виявитися символи графічних виділень переліків і навіть вкладені зображення. Для знаходження і видалення небажаних символів можна скористатися контекстним знаком і заміною.

На цьому етапі зміст може суттєво допомогти в плані наявності і правильності розташування всіх матеріалів книги. Перевіряють, чи всі необхідні елементи є у змісті. Якщо якість елементи відсутні, слід зайти у публікацію і перевірити їх наявність там. Якщо у публікації ці елементи є, значить, просто забули встановити для них файл включення у зміст.

Слід видалити зі змісту всі зайві елементи. Така необхідність виникає, коли заголовки включали у зміст до нижніх, то вони можуть виявитися зайвими у збільшеному змісті книги.

Д) перевірка номерів сторінок у готовому змісті

Правильність збору змісту можна легко перевірити за готовим змістом. Кожен рядок змісту являє собою джерело гіперпосилання. E режимі макетування інструмент Hand Tool використовується для перевірки гіперпосилань. Рядок змісту при обраному інструменті Hand Tool (рука) виділена тонкою рамкою, яка свідчить про те, що перед нами не просто список гіперпосилань. Натиснувши курсором (коли його підводять до посилання, він набуває форми вказівного пальця), на рядку, ви віддаєте ПМ команду перейти до даного абзацу в тексті. Таким чином можна перевірити всі елементи змісту. Якщо треба перевірити покажчик книги, слід натиснути на темі, що приводить до відкриття потрібної публікації і перейти на потрібну сторінку. У будь-якому випадку потрібний фрагмент тексту розташується у середній частині головного діалогового вікна програми.

Е) спеціальні змісти

Змістів у книзі може бути кілька. Наприклад, перед кожним розділом може бути його детальний зміст. Команда збору змісту дуже зручна для збору списку ілюстрацій або спеціальних коментарів і зауважень, включених у публікацію.

Почати слід з визначення елементів. Зміст розділу може бути дуже детальним. Якщо зміст книги включає, наприклад, заголовки першого і другого рівнів, то у зміст розділу можна включити і заголовки наступних рівнів, заголовки «ліхтарики» і підписи під рисунками. Потім створіть стільки матеріалів змісту, скільки треба (наприклад, власне зміст, список ілюстрацій і перелік спеціальних приміток), у результаті чого отримаєте кілька ідентичних текстових матеріалів.

Після цього виконується доробка побудованих змістів. Оскільки ПМ не дозволяє включати у зміст лише ті елементи, що потрібні, необхідно видалити зі змісту велику кількість небажаних абзаців. Наприклад, у головному змісті доведеться видалити десятки небажаних підзаголовків та елементів ілюстрацій. З іншого боку, у списку ілюстрацій буде багато моментів, яким тут не місце. Ця проблема розв’язується у кілька рухів. Збір змісту виконується по абзацах, кожному з яких вже призначено стиль оформлення. Для видалення непотрібних абзаців слід виконати операцію контекстного пошуку абзаців із «чужими» стилями, залишивши поле заміни пустим. Це видалить зі змісту всі небажані абзаци. Виконайте ці попередні дії, після чого відкоригуйте стилі змісту.

Наступним етапом буде розташування потрібних матеріалів відповідних місцях. Основний зміст і список ілюстрацій можуть розташовуватися на початку книги, а зміст розділів – перед відповідними розділами. Таким чином нумерація сторінок зміниться. Тепер розбивка тексту сторінки у публікації приведена в остаточний вигляд. Якщо зміст не передбачає нумерації сторінок (зміст розділів, іноді списки ілюстрацій), то його верстка закінчена. Для загальних змістів з нумерацією сторінок доведеться зібрати абзаци заново і в окремому матеріалі ще раз провести їх чищення від небажаних елементів. Виконайте настроювання і замініть попередній зміст у тексті книги на остаточний. Стежте за пагінацією. Зміст, якщо він знаходиться не в кінці книги, має залишатись у межах відведених для нього сторінок. Інакше роботу доведеться переробити через зміщення абзаців.