Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

12. Примітки і виноски

Можна спробувати частково автоматизувати у ПМ роботу з примітками. Якщо йде робота з поза текстовими примітками, на які є безпосередні посилання в основному тексті, скористайтесь попереднім алгоритмом. У художніх виданнях часто зустрічається спосіб оформлення позатекстових приміток, при якому в основному тексті взагалі немає посилання, а в кінці книги є коментарі такого типу «лечь би на дно как подводная лодка» - стихотворение В. Висоцкого. Для верстки таких приміток можна скористатись таким прийомом:

  1. Роздрукуйте текст поза текстових приміток. Зазвичай коментарі виступають у готовому вигляді без зазначення номерів сторінок.

  2. Введіть кожну тему посилання (фрагмент тексту в лапках), як зразок пошуку в основному тексту. Якщо посилання довге, то можна ввести лише характерні слова.

  3. Знайшовши потрібне місце у тексті, звірте основний текст з темою у примітці. Внесіть правку у роз друк коментарів.

  4. Після цього виділіть тему коментаря в основному тексті і поставте текст покажчика. Як тему першого рівня поставте слово Reference (Посилання), темою другого рівня стане номер посилання, а сам текст ремарки буде темою третього рівня. Ця дія аналогічна кодуванню посилань.

  5. Зберіть і роздрукуйте список посилань. У текст приміток внесіть потрібні зміни і номери сторінок зі списку посилань.

Якщо замість поза текстових потрібні підрядкові посилання, то завдання значно ускладнюється, оскільки наявність і розмір посилання впливає на розбивку тексту по сторінках. Часто трапляється, що при розташуванні примітки тексту посилання йде на попередню сторінку. Однак посилання і відповідна примітка обов’язково мають знаходитись на одній сторінці. Якщо перенести примітку на наступну сторінку, услід за посиланням, то вона «уповзе» назад, оскільки на попередній сторінці звільнилось місце. Такі ситуації можна розв’язати лише вручну. Розмістіть текст посилань на монтажному столі і від форматуйте його спеціальним стилем. Зазвичай такий стиль включає кегля на 2 пт менше основного, розміщення з вирівнюванням по лівому краю, висячий відступ для номера посилання або «зірочки». Переглядаючи сторінки основного тексту, знайдіть посилання, скоротіть розміри текстового блока цієї сторінки знизу, щоб утворилося місце для тексту посилання. Виріжте примітку і помістіть на сторінку. Для стандартизації вигляду сторінок проведіть напрямні. Якщо посилання все ж «поїхало» відносно своєї примітки, скористайтесь прийомами вигонки і вгонки рядків. Якщо примітка велика, можна розташовувати її у підвалах кількох сторінок.