Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

6. Складання предметного покажчика книги а) два типи покажчиків

Укладання предметного покажчика – це надзвичайно клопітка робота. Однак для більшості спеціальних видань просто необхідний, адже такими книгами користуються як підручниками і довідниками. Предметний покажчик книги не може бути складений автоматично, адже для його складання обов’язково потрібне логічне осмислення матеріалу. Однак ПМ надає потужний комплекс засобів автоматизації процесу. Завдання верстальника полягатиме у визначенні загальної структури алфавітного покажчика, найважчу роботу – відстеження та оновлення посилань при зміні номерів сторінок – програма бере на себе. За допомогою ПМ можна створити не лише найпростіший покажчик для пошуку за ключовими словами, але і розвинений довідник за інформацією, яка міститься у книзі.

Книзі можна надати покажчики двох типів – простий алфавітний та предметний.

Алфавітний покажчик (Concordance) являє собою список основних ключових слів, назв, що тут зустрічаються з наведенням номерів сторінок, на яких їх згадано.

Предметний покажчик (Index) – це впорядкований за алфавітом список тем, що розглянуті у книзі, назв та імен, які тут згадані,із зазначенням номерів сторінок, де вони згадані або обговорені. У такому покажчику теми організовано в ієрархічну структуру, між ними за необхідності встановлені перехресні посилання. Звісно, у предметному покажчику представлено всі важливі теми, розглянуті у книзі, незалежно від того, позначено предмет одним словом чи ні (теми можуть бути позначені одним словом або описуватися цілим реченням).

З точки зору читача, предметний покажчик являє собою набагато зручніший спосіб пошуку інформації у книзі. В ідеалі укладач предметного покажчика намагається керуватися у роботі логікою читача, який прагне знайти у книзі певні відомості. Наявність повного логічно обґрунтованого списку тем в перехресних посилань дозволить читачеві знайти потрібні відомості, що знаходяться у великому тексті, відштовхуючись від рідних посилань. Якщо є час, книзі слід надати предметний покажчик, що значно підвищить її цінність для читача.

7.Порядок побудови предметного покажчика

Принцип роботи. Елемент предметного покажчика складається з двох частин – теми та входів посилання. Тема – це власне пункт покажчика. Вхід посилання – це місце у тексті книги, де згадано чи обговорено певну тему. Це місце у тексті помічене спеціальним маркером, який видно лише у режимі текстового редактора (ця дія називається кодуванням коду посилання). Маркер є вкладеним спец символом и призначений для зберігання інформації у конкретному вході покажчика. На основі розташування маркерів у текст ПМ встановлюють точні адресні посилання. У процесі генерації алфавітного покажчика ПМ обирає з публікації входи покажчика і сортує їх у алфавітному порядку.

Теми покажчика зібрано в бази даних і можуть мати три рівні підпорядкованості. Вводячи маркер входу, ви зазначаєте, на яку тему буде дане посилання. Список тем можна оновлювати і перебудовувати.

Завдання верстальника полягає у складанні списку тем і кодуванні посилань на них за допомогою маркерів. Предметний покажчик можна складати як до готового рукопису, так і в процесі його написання, кодуючи коди покажчика у процесі набору тексту. Перший варіант передбачає попереднє складання списку тем, а потім – кодування входів. Другий спосіб ґрунтується на поступовому поповненні списку тем та одночасному кодуванні їх входів. Перший варіант простіший для початківців, оскільки на руках є готовий рукопис, а значить, список тем буде повніший та адекватніший.

Список тем. Краще, якщо список тем покажчика буде укладений заздалегідь. Це дозволить підійти до роботи з кодування більш методично. Наявність списку дозволить звірятися з ним у процесі кодування. Можна також одразу організовувати теми кількох рівнів, збираючи їх у гнізда.

Під час безпосереднього кодування утворений покажчик потребує значного редагування входів. Частіше за все причиною непослідовності у кодуванні тем виступає еволюція поглядів письменника на предмет у процесі роботи над книгою (у випадку організації покажчика у процесі створення книги). Список тем, заготовлений заздалегідь, забезпечує хоча б мінімальну послідовність у кодуванні входів. За необхідності у подальшому змінити тему це можна зробити з мінімальними зусиллями, оскільки посилання, що її стосуються, були закодовані відповідно до списку тем, що забезпечує зручність їх пошуку і заміни.

Якщо було вирішено складати предметний покажчик засобами ПМ, укладіть список тем за допомогою будь-якого текстового процесора, а потім імпортуйте його у ПМ. Теми будуть внесені у список предметного покажчика публікації ПМ, що надалі дасть можливість кодувати нові входи покажчика вибором назв тем зі списку.

Якщо предметний покажчик укладається за готовим рукописом, є можливість частково автоматизувати укладання списку тем. ФірмаVirtual Systems розробила додаток Sonar Bookends, який автоматично складає алфавітні покажчики слів, використаних у тексті, на основі частоти їх вживання. Потім цей список можна відредагувати, доповнити і використати як список тем предметного покажчика. Крім того, у додатку Sonar Bookends є засоби для визначення номерів сторінок і заміни слів, так що ним цілком можна користуватися для складання алфавітного покажчика.

Кодування входів. Безпосереднє кодування входів покажчика – найпростіша і найбільш втомлива частина роботи зі складання предметного покажчика. При її виконанні засобами ПМ слід виділити розташування теми у тексті і скористатися комбінацією клавіш для того, щоб внести топографічне посилання на неї у даних предметного покажчика. Можна створювати прості теми, вкладені теми, топографічні посилання на окремі сторінки, а також кілька типів перехресних посилань.

Розташування і доробка предметного покажчика. Після того як усі теми закодовано, збирання покажчика не буде складним. Команда Create Index (створити покажчик) переглядає текст публікації, з нього беруться всі входи, які потім організуються у предметний покажчик належної структури. Після збору програма показує піктограму розташування тексту. Натисніть на сторінці і зібраний покажчик «матеріалізується». Текстовий матеріал предметного покажчика розташовується у відповідному місці публікації. На цьому етапі побудова предметного покажчика нічим не відрізняється від збирання змісту.

Тепер можна розпочати коректуру предметного покажчика, для чого його краще надрукувати на папері. Приберіть дублювання входів, помилки при друкові та інші помилки, налаштуйте стилі предметного покажчика, генеровані у ПМ.