Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Б) збір елементів змісту

Після закінчення верстки публікації, коли розбивка тексту на сторінки є остаточною, рекомендується зібрати публікації у книгу, якщо це необхідно,і наладити пагінацію, після чого можна починати збирати зміст. Після переверстки він сам не оновлюється, тому його збирання слід виконувати після остаточного верстання.

У діалоговому вікні Сreate Table of Contents (створити зміст) можна обрати різні режими збору змісту.

  1. Назва змісту. З цього заголовка буде починатися текстовий матеріал змісту. Заголовок може бути будь-яким. Абзацу заголовка буде призначено стиль TOC Title (назва змісту).

  2. Оновлення змісту. Якщо зміст уже збирали раніше, його можна оновити, встановивши відповідний прапорець Replace existing table of contents (замінити існуючий зміст). Якщо цей прапорець знятий, то буде створено новий зміст на додачу до старого.

  3. Єдиний зміст книги. Прапорець Include book publications (спільне для всіх публікацій книги) керує режимом збору змісту у всіх файлах книги. Якщо він ввімкнений, спільний зміст збирають для всіх файлів книги. Може бути відкритий лише один файл книги. При створенні змісту ПМ сам відкриє потрібні файли по порядку, проаналізує їх зміст і закриє, створивши спільний заголовок для всі включених у публікацію файлів. При зборі змісту розділу область збору обмежена окремим файлом, для чого слід скинути прапорець Include book publications (спільне для всіх публікацій книги) у діалоговому вікні збору змісту.

Якщо один з файлів при збиранні книги був перенесений в інший каталог, перейменований чи знищений під час спроби працювати з цілою книгою (у даному випадку при зборі змісту), ПМ, не знайшовши файла на попередньому місці, відкриє діалогове вікно Find Pub (Знайти публікацію). Тут можна задати місцезнаходження пошукуваного файла (його повна назва записана у заголовку діалогового вікна), вибрати той файл, що буде включений у публікацію замість втраченого, або пропустити цей і перейти до наступного файла книги, натиснувши на кнопку Skip (пропустити)/

  1. Формат змісту. За допомогою перемикача Format (Формат) можна задати подавлення номерів сторінок у змісті, розташування номерів сторінок перед елементами змісту і після них.

  2. Розділювач елемента і номера сторінки. Розташоване у нижній частині діалогового вікна поле Between entry and page number (між входом та номером сторінки) керує форматуванням елементів змісту. За умовчанням між темою змісту і номером сторінки вставляється символ табуляції, але це умовчання можна змінити дозволяється у поле вставляти до 7 звичайних або спеціальних символів. Наприклад, перед символом табуляції можна вставити вузький пробіл для наступного форматування крапок.

В) розташування змісту та його настроювання

Після того, як буде натиснуто мишкою на кнопці ОК діалогового вінка Сreate Table of Contents (створити зміст), ПМ почне роботу і виведе на екран індикатор-смужку, під яким висвітяться номери сторінок, що переглядаються і назви публікацій. Після завершення збору змісту курсор миші перетвориться на піктограму розміщення тексту. Тепер можна розмістити матеріал зі змістом у публікації.

Є два варіанти розміщення змісту – його можна включити у книгу як окрему публікацію або у склад наявної публікації.

Зміст можна ввести у книгу як окрему публікацію, яка увійде у структурний список книги (див. розд. «Складання структурного списку»). Цей спосіб дозволяє призначити сторінкам змісту будь-який тип пагінації – як суцільний, так і особливий, наприклад, римськими цифрами. Зміст як окрема публікація являє собою дуже малий файл. Обсяг пам’яті, що він займає, набагато менший, ніж для багатосторінкового розділу. За необхідності його можна тримати відкритим і звертатися з будь-якого матеріалу книги.

З іншого боку, зміст можна ввести у склад однієї з публікацій книги. Це можливо, коли йде робота з публікаціями, що не мають формального поділу на розділи. При розташуванні змісту на початку книги з наскрізною нумерацією слід скласти зміст, потім помістити його у публікацію. Сторінки змісту, вставлені на початку, змістять нумерацію. Після остаточного розташування змісту зберіть його ще раз у режимі оновлення. Номери сторінок у новому змісті відповідатимуть реальним.