Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вёрстка книг.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Б) видалення сторінок

Видаляти сторінки у РМ можна за допомогою таких діалогових вікон.

Document setup (Параметри документа), рядок введення Number of pages (кількість сторінок). Якщо ввести у цей рядок число, менше за кількість сторінок у документі, будуть видалені всі сторінки документа, що перевищують нове значення. Зайві сторінки видаляються, починаючи з кінця документа. При цьому РМ не питає підтвердження видалення сторінок, навіть якщо на них є об’єкти. Звісно, з цією можливістю слід працювати обережно, щоб не загубити даних у кінці публікації.

Діалогове вікно Remove pages (видалити сторінки) викликається однойменною командою меню Layout (макет) або контекстного меню піктограми.

Робота з цим діалоговим вікном дуже проста. Досить ввести у поля номери небажаних сторінок. Перед видаленням програма РМ просить підтвердження.

Текстові блоки матеріалів, що розташовувались на видалених сторінках, випадають, але текстові блоки на сторінках, що знаходяться перед і після видалених, залишаються зв’язаними.

В) Переміщення по сторінках публікації

Переміщатися сторінками публікації можна різними способами.

Натисніть мишею у нижній частині вікна публікації на піктограмі з номером потрібної сторінки (якщо рядок піктограми не вмістив потрібної вам сторінки, використайте кнопку-стрілку).

Оберіть з меню Layout (макет) команду Go to page (перейти до сторінки) і введіть номер потрібної сторінки. Аналог цієї команди – комбінація клавіш Alt+Ctrl+G.

  • щоб перейти до попередньої сторінки (або розвороту), натисніть клавішу Page Up; щоб перейти до наступної сторінки (або розвороту), натисніть клавішу Page Down.

  • У текстовому режимі, у межах розвороту переміщатись від рядка до рядка клавішами керування курсором. Дійшовши до останнього (першого) символа на сторінці, курсор не буде пересуватися вище (нижче). Натисніть клавішу Page Up; Page Down і ви перейдете на наступну (попередню) сторінку або розворот. При цьому курсор виявиться першим символом наступного розвороту, якщо блоки на сусідніх сторінках зв’язані (у випадку роботи з книгою так і буде).

  • Натисніть клавішу Shift і, не відпускаючи її, оберіть команду Go to Page (перейти до сторінки) меню Layout (макет). Сторінки прогорнуться, починаючи з першої. Зображення кожної на деякий час затримається на екрані. Щоб зупинити перегортання, натисніть кнопкою миші або натисніть будь-яку клавішу на клавіатурі.

Г) сортування сторінок

За необхідності ви можете перекомпонувати публікацію, перевівши сторінки у режим макету. Діалогове вікно Sort pages (Cортувати сторінки). Воно відкривається однойменною командою меню Layout (макет). Під кожною зі сторінок розташована піктограма, на якій помічено орієнтацію сторінки (парна чи непарна) та її порядковий номер.

Для переміщення сторінки на нове місце досить її виділити і перетягнути мишею. У процесі перетягування курсор миші має форму стопки сторінок, а в діалоговому вікні з’явиться чорна смужка, що показує поточне положення сторінки, що перетягується. Для того, щоб виділити кілька сторінок, виконайте натискування мишею на другій і наступних сторінках при натиснутій клавіші Shift.

Для того щоб виділити одну зі сторінок розвороту у момент натискування мишею на ній утримуйте натиснутою клавішу Ctrl. Якщо ви хочете вставлену виділену сукупність сторінок між двома сторінками розвороту, натисніть клавішу Ctrl до початку її перетягування. Розміри діалогового вікна Sort pages (Сортування сторінок) можна збільшувати або зменшувати перетягуванням будь-якого з кутів або будь-якої зі сторін. Для того, щоб представлення виділених сторінок стало більш інформативним (із зображенням рядків тексту і графіки), натисніть мишею на кнопці зміст. Після перетягування вигляд піктограм сторінок зміниться. Тепер під кожною переміщеною сторінкою знаходиться подвійна піктограма. На ній показано орієнтацію і номер сторінки до перетягування (сторінка обведена пунктиром) і після неї (мініатюра має суцільне обведення).

Options (варіанти) відкривають вкладене діалогове вікно. Режим показу змісту всіх сторінок включається прапорцем Show detailed thumbnails (показати зміст сторінок). Зроблені в діалоговому вікні Options (варіанти) зміни запам’ятовуються як локальне замовчування.

Перед сортуванням сторінок обов’язково збережіть публікацію, щоб у разі необхідності можна було поновити її вихідний стан.

При перекомпонуванні сторінок ланцюжки текстових блоків зберігаються недоторканими. Тому у кінцевій публікації зчепленими можуть виявитися блоки, що знаходяться на віддалених сторінках, а блоки сусідніх сторінок можуть належати до різних матеріалів. Небажані наслідки цієї розстановки об’єктів верстки можуть виражатися у непередбачуваному перетіканні тексту між віддаленими блоками. Сортування сторінок, таким чином, - скоріше заключний етап верстки, коли ніякі зміни в макет вже не вносять.

Як й інші зміни макету, перекомпонування, особливо якщо перекомпоновується лише одна сторінка з розвороту, може призвести до зміни кількості сторінок. Тому таку дію обов’язково слід проводити при ввімкненому прапорці автоматичної настройки макету у діалоговому вікні Document Setup (параметри документа). Інакше зміна парності сторінок може потягти зміщення об’єктів через різницю між внутрішнім і зовнішнім полями сторінки.