Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення у соціальну роботу.pdf
Скачиваний:
567
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.58 Mб
Скачать

ВВЕДЕННЯ У СОЦІАЛЬНУ РОБОТУ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Рекомендовано Міністерством праці та соціальної політики України

Хмельницький національний університет

КИЇВ

«ФЕНІКС»

2001

ББК 65.272я7 В24

УДК 364 (075)

Редакційна колегія:

Бурлака В.В., Вельбовець Н.М., Жмир В.Ф., Овчаренко П.П., Семигіна Т.В., Федько В.Т., Яценко В.Г.

Рецензенти:

Лукашевич М.П., доктор філософських наук, професор Мигович І.І., доктор філософських наук, професор

Введення у соціальну роботу. Навчальний посібник. — К.: Фенікс, 2001. — 288 с.

ISBN 966-651-026-х

Колектив авторів:

Семигіна Т.В. {глави 1, 4, 5, 6, 12); Грига І.М. {глави 1, 3); Шевчук О.С., Шевчук СП. {глави 2, 3); Андріїв В.М., Кубрак В.М. {глава 5); Смерецька В.В. {глави 5, 6); Божнк СМ., Піковий МЛ., Кривоконь Н.І., Яценко В.Г. {глава 6); Стецьков О.В., Кравченко Р.І. {глава7); Полтавець Д.В. {глави 7, 11); Бурлака В.В., Волинець Л.С. {глава 8); Кабаченко Н.В., Дубасенюк О.А., Бойко A.M., Беца О.В. {глава 9); Петрова Т.П. {глава 10); Семенець P.M. {глава 12).

Навчальний посібник має на меті допомогти соціальним працівникам з надомного обслуговування, працівникам установ і закладів соціальної сфери, а також студентам розширити знання про новий в Україні напрям практичної і наукової діяльності — соціальну роботу. Розглянуте коло теоретичних питань, наведені практичні приклади. Практики соціальної сфери одержать корисні знання щодо особливостей роботи з різними групами клієнтів, які потребують соціальної підтримки.

Розрахований на слухачів курсів підвищення кваліфікації, працівників системи соціального захисту, студентів освітнього рівня "молодший спеціаліст" і тих, хто цікавиться соціальною роботою.

Підготовку і видання посібника здійснено за підтримки Агентства міжнародного розвитку і співробітництва Швеції (Sida). Точка зору авторів може не співпадати з офіційною позицією Міністерства праці та соціальної політики України, а також Агентства міжнародного розвитку і співробітництва Швеції.

 

© Колектив авторів

ISBN 966-651-026-х

©РА«ЧАС-ШК»

Шановні колеги!

Перед Вами — посібник, підготовлений до друку в 2001 році. Цей рік для України особливий. Це не тільки рік початку нового тисячоліття. Для українців перш за все він знаменний тим, що 24 серпня виповнюється 10 років існування на карті світу незалежної української держави. Процес економічного оздоровлення, що розпочався, дозволив зробити суттєві кроки в розв'язанні гострих соціальних проблем. В основу соціального захисту громадян покладено "Основні напрями соціальної політики на період до 2004 року". У зв'язку з цим особливо важливо об'єктивно проаналізувати, що в нашій найгуманнішій сфері за цей час вдалося зробити, яких цілей не було досягнуто, ознайомитися зі стратегією та тактикою наших дій у майбутньому, досвідом соціальних служб розвинених країн світу.

Презентований посібник призначений для соціальних працівників, його завданням є допомога їм в набутті нових знань та вмінь, що в кінцевому рахунку сприятиме більш кваліфікованому догляду за людьми похилого віку, самотніми, непрацездатними та іншими, хто цього потребує.

Соціальна робота в Україні має глибоке коріння, але її зміст у наш час зазнає суттєвих змін та доповнень. Впродовж десятиліть існували у нас стаціонарні інтернатні установи, в останні роки створено сотні територіальних центрів соціального обслуговування непрацездатних громадян та інвалідів. Працівники цих закладів сумлінно трудилися й трудяться, щоденно творячи добро для людей. Внутрішня потреба сприймати чиїсь проблеми і біди як свої власні, пропускати їх через своє серце, приходити на допомогу, використовуючи весь фаховий потенціал, досвід, навички, допомагає соціальним працівникам знаходити вихід із будь-якої ситуації, долати труднощі сьогодення.

Проте люди, котрі надають соціальні послуги, як правило, мали й у переважній своїй більшості мають освіту у споріднених галузях, але не спеціальну освіту із соціальної роботи. Отож, питання впровадження соціальної роботи як професії і як навчальної дисципліни є справді новим для нас. Новим і надзвичайно важливим.

Наша щоденна праця проходить у складних і далеко не для всіх звичних умовах. Величезний попит з боку суспільства ми по-справжньому відчули в останні роки, коли почав матеріалізовуватися курс ринкових реформ. Значна частина суспільства, передусім пенсіонери, інваліди, малозабезпечені сім'ї, опинилась у скрутному матеріальному становищі і не може обійтися без допомоги працівників соціальної сфери. Інфляційні процеси боляче б'ють по тих, хто змушений жити на невисокі пенсії, відмовляючи собі у найнеобхіднішому. І подібних прикладів можна навести чимало.

Соціальна політика держави — далеко не абстрактне поняття, а жива, постійно реагуюча на суспільні вимоги матерія. Президент України Леонід

Данилович Кучма, Верховна Рада, Уряд держави найсерйознішим чином налаштовані на досягнення кардинальних змін на краще.

Природно, що від установ і закладів нашого Міністерства люди чекають зрушень в усіх напрямах соціальної політики.

В умовах соціально-економічних змін потрібні висококваліфіковані фахівці, які зуміють реалізувати гуманістичний потенціал соціальної роботи, допоможуть іншим не втрачати почуття власної гідності та поваги оточуючих. Вчасне й належне надання соціальних послуг далеко не завжди визначається фінансовими можливостями, але й тим, наскільки послуги відповідають запитам конкретної людини, наскільки професійно соціальний працівник поставиться до неї, як він зможе зрозуміти, чого саме вона потребує найбільше — моральної підтримки, допомоги в налагодженні стосунків із оточуючими, фізичної або ж трудової реабілітації, теплого слова, а, може, інколи — чогось такого, що дозволить поіншому поглянути на себе, на власне становище й знайти вихід зі здавалося б зачарованого кола особистісних проблем. Саме тому соціальним працівникам потрібні знання щодо особливостей людської психіки, різних форм соціальної роботи, специфіки роботи з тою чи іншою групою населення (особами похилого віку, тими хто має функціональні обмеження тощо), розуміння можливостей та обмежень соціального захисту, практики застосування соціального законодавства, а також розвиток навичок професійного спілкування. Особливого значення в роботі соціального працівника набувають морально-етичні засади стосунків "соціальний працівник — клієнт". Таким чином ми можемо говорити про важливість знання теорії та практики соціальної роботи.

Це видання розраховане на соціальних працівників, яких — десятки тисяч працює в соціальній сфері. Його підготував авторський колектив спеціалістів Міністерства, викладачів вищих навчальних закладів, науковців. Можливо, в деяких випадках офіційна позиція Міністерства не завжди співпадає з твердженням авторів. Але нині кожен має право на власні погляди. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам, зокрема Шведському агентству міжнародного розвитку (SIDA) за підтримку у здійсненні спільного проекту "Навчання соціальних працівників", за сприяння Міністерству праці та соціальної політики України в організації підвищення кваліфікації кадрів працівників підвідомчих органів та фінансове забезпечення цього видання.

Сподіваємося, що цей посібник допоможе соціальним працівникам у їхній щоденній благородній роботі, надасть можливість впроваджувати передові підходи в роботі, в тому числі й досвід європейських країн.

Петро ОВЧАРЕНКО, перший заступник Міністра праці та соціальної політики України

Вступ

Цим навчальним посібником ми завершуємо чотирирічну роботу проекту українсько-шведського співробітництва, спрямованого на допомогу регіонам у проведенні навчання соціальних працівників. З українського боку проект здійснювало Міністерство праці та соціальної політики України, зі шведського — консорціум компаній "Lunconsult AB" (м. Стокгольм) та "Zenit International" (м. Естерсунд).

Проект розпочався 1997 року в Житомирській області, яку визначили пілотною для напрацювання моделі підготовки соціальних працівників базового рівня. Це був перший етап роботи. На другому і третьому етапах до проекту приєдналися ще п'ять областей України — Харківська, Миколаївська, Чернігівська, Чернівецька, Хмельницька. Міністерство праці та соціальної політики України координувало реалізацію проектних завдань. Працівники міністерства спільно з колегами з областей брали участь у навчальних візитах до Швеції, а також писали глави цього навчального посібника.

Створення посібника ініціювали представники областей — викладачі навчальних закладів, працівники установ та закладів соціального захисту, згадуючи про нагальну потребу у навчальних матеріалах цього напряму. Тому видання є кроком на підтримку навчального процесу, насамперед спрямованого на працюючих працівників з надомного обслуговування, а також їхніх керівників, тобто базової ланки працівників соціального захисту.

Розробка навчально-методичних матеріалів була одним із головних пріоритетів проекту від самого його початку. Перший набір навчальних матеріалів і перший варіант навчального плану підготовки соціальних працівників побачили світ наприкінці шлотного етапу проекту в Житомирі у 1997 році. На другому етапі центральний офіс проекту видав "Посібник для слухачів 10-тижневих курсів підготовки соціальних працівників базового рівня", що крім теоретичної бази містив модульний навчальний план.

Видання, яке Ви тримаєте в руках, є продовженням тієї копіткої роботи. Воно відображає те, що напрацьовано в українському суспільстві, зміни у підходах, які використовують практики, та зміни у законодавчому полі соціальної політики України.

Навчання соціальної роботи в Україні розвивається. Особливо це сто-

8

сується вищої освіти. Російськомовні видання та перші україномовні книги з соціальної роботи відкрили нові горизонти освіти в цій галузі. Цей посібник розрахований на те, щоб закрити прогалину, яка існує на базовому рівні. Він може допомогти у підвищенні кваліфікації практичних працівників соціальної сфери, їхніх керівників. Крім того, посібник у комплексі з іншими навчальними матеріалами можна використовувати для навчання студентів освітнього рівня "молодший спеціаліст". Матеріали також будуть корисні для всіх, хто цікавиться соціальною роботою.

Над створенням посібника впродовж року працював великий колектив авторів з двадцяти двох осіб. Це люди, які мають різне відношення до соціальної роботи як фаху. Майже всі вони прийшли до неї з різних сфер, мають різний освітньо-професійний рівень, працюють у різних установах. Мабуть, це певною мірою підкреслює специфіку соціальної роботи.

Ми хотіли б подякувати керівництву Міністерства праці та соціальної політики України, його працівникам за зацікавленість і постійну підтримку, без якої створення посібника було б неможливим. Сподіваємося, що посібник зробить вагомий внесок у розвиток професійних навичок з соціальної роботи.

Віктор БУРЛАКА, консультант проекту "Навчання соціальних працівників"