Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ekzamen_po_PVSh.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
226.65 Кб
Скачать

65. Педагог вш як індивід, особистість, суб’єкт діяльності, індивідуальність.

Педагог як носій «педагогічної культури» є відкритою системою. Його ціль як особистості (як суб’єкту соціальних стосунків та свідомої діяльності), та індивідуальності (сукупність психічних, фізіологічних і соціальних особливостей конкретної людини з точки зору її унікальності, своєрідності й неповторності) є постійне наближення до ідеаль­ного «Я», нескінченний процес самовдосконалення неповтор­ної творчої індивідуальності, що передбачає:

  • усвідомлення своєї неповторності, унікальності в порівнянні себе з іншими індивіду­альностями;

  • чіткі цілі й мотиви власного саморозвитку; самоствер­дження й усвідомлення своєї компетентності, яку забезпечує сис­тема знань і умінь, переконань, самореалізащя себе у певних видах діяльності;

  • цілісність і гармонійну єдність індивідуальних влас­тивостей, у тому числі креативних;

  • динамічність і неперервність саморозвитку, постійну роботу над собою з метою зростання рівня власної культури, зокрема, педагогічної;

  • усвідомлення власної значущості в особистому, професійному і соціальному аспектах з метою самоствердження в суспільстві.

Індивідуальність учителя виявляється її його духовності, духовній культурі, гуманістичній спрямованості власної професійно-педагогічної діяльності.

66. Поняття професійної освіти і самоосвіти.

Нова концепція освіти і виховання у вищій школі вимагає удосконалення педагогічної діяльності викладачів вищого навчального закладу і досягнення ними професіоналізму. Поняття професіоналізму в психолого-педагогічній літературі розглядається, як майстерність (Іванова С.І.), ототожнюється з поняттям «самоосвіта» та самовиховання (К.Лівітан).

Н.В.Кузьміна експериментально і теоретично обґрунтувала акмеологічний підхід до педагогічної діяльності. Оскільки в даному випадку йдеться про дослідження особливостей продуктивної діяльності педагога, то основним критерієм стає не вік, а професіоналізм педагога.

Професіоналізм викладача – це інтегрована якість, що передбачає інтенсивну довготривалу педагогічну діяльность, і як результат, передбачає високий рівень продуктивності праці. В структурі професійної педагогічної діяльності можна виділити три складових компонента: професіоналізм знань, професіоналізм спілкування, професіоналізм самовдосконалення.

Професіоналізм знань є основою, підґрунтям формування професіоналізму загалом. Важливими особливостями професіоналізму знань є:

• комплексність, тобто здатність викладача синтезувати інформацію з різних галузей науки у процесі викладання певного закону, тенденції;

• особистісна забарвленість, тобто знання, «пропущені» через власну позицію;

• формування знань одночасно на різних рівнях (теоретичному, методичному, технологічному).

Професіоналізм спілкування - це готовність і уміння використовувати системні знання у взаємодії зі студентами.

Щодо професіоналізму самовдосконалення, то слід згадати слова К.Д.Ушинського про «дитячість душі» як основу продуктивної діяльності. «Вічно нестаріюча дитячість душі, - пише він, -є глибинною основою дійсного самовиховання людини». Цей компо-нент професіоналізму передбачає:

• по-перше, професійне самовдосконалення через самоосвіту (самостійне оволодіння найновішими досягненнями психолого-педагогічної науки, накопичення передового педагогічного досвіду, аналіз власної діяльності та діяльності колег і на цій основі реконструювання навчально-виховної інформації і організації власних пошуків);

• по-друге, через самовихованняособистісне самовдосконалення (перебудова особистісних якостей, установок, цінностей, моральних орієнтацій, потреб, інтересів, мотивів поведінки).

Самоосвіта — фундамент професіонального зростання викладача як спеціаліста, формування у нього соціально цінних і професійно-значущих якостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]