Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4-5.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
617.98 Кб
Скачать

1.2. Зміна біологічних особливостей людського організму в процесі еволюції.

Направляюче вплив соціального призводить до того, що біологічні якості людини продовжують розвиватися і досягають більшої досконалості, ніж у тварин. У цьому сенсі говорять, що людина - «саме живе з усіх живих істот». Біологія людини - найрозвиненіша і досконала біологія. Це виражається в тому, що людина в біологічному відношенні пристосований до заняття будь-який екологічної ніші, будь-якого середовища проживання - аж до космічного простору. Крім того, людина володіє найбільшою в тваринному світі фізичною активністю. Існують підрахунки, згідно з якими людина протягом життя витрачає на 1 кг живої ваги в 6 разів більше енергії, ніж найбільш активні хижаки. Соціальна активність призводить до підвищення біологічної активності організму (людина рухається більше, ніж тварини). Правий був Гегель: «... Практична культура і якраз у звичці та потреби в занятті».

У ході історичного розвитку змінюється соціальний запит на біологічні особливості людського організму. З моменту виникнення людини сучасного, кроманьонского типу фізична організація і розумові здібності людей змінилися дуже мало. Однак у процесі освіти і виховання на основі одного і того ж біологічного організму можна створити різні типи особистості. При цьому в різні історичні епохи виявляються затребувані абсолютно різні біологічні риси та задатки людини. Так, в епоху примітивного фізичної праці цінується фізична сила, а в епоху комп'ютерів - інтелектуальні, творчі здібності. (Один з найбільш видатних людей сучасності, засновник компанії «Майкрософт» Білл Гейтс жартує з цього приводу, що, живучи в більш древні часи, він навряд чи досяг би в житті помітних успіхів і швидше за все просто став би здобиччю який-небудь звірюки). Всі ці приклади показують, що соціальне начало людини хоч і залежить від нижчого по відношенню до нього біологічного, все ж спрямовує розвиток останнього і визначає зміст історичного процесу. Це означає, що природа людини є цілісною, соціальна, а соціальна форма матерії в діалектично знятому, підпорядкованому вигляді містить у собі свою біологічну, хімічну та фізичну основи.

Механізм взаємодії суспільства і його природної основи найбільш точно описує саме концепція інтегральної соціальної природи людини.

Концепція двоїстої, соціально-біологічної природи людини зазвичай виходить з того, що в історії суспільства йде боротьба між біологічним і соціальним початком. Кажуть, наприклад, що людина все більше і більше «олюднюється», культура витісняє з нього звіра і т. п. Таким чином, у процесі суспільного розвитку роль біологічних процесів зменшується, а роль соціальних пропорційно збільшується. Значення біологічної основи людського організму зменшується і звужується. Людина стає все «більш соціальним» і все «менш біологічним» істотою.

Спираючись на такий підхід, кажуть, наприклад, що школа повинна давати учням більше знань, розвивати інтелект, готувати людину до соціальної адаптації в реальному світі, що починається за порогом школи, і т. п. При цьому біологічне начало в людині або ігнорується, або визнається несуттєвим. Так, вважається, що сексуальний потяг досить просто обмежити, потреба в їжі задовольняється досить легко, а потреба у фізичних навантаженнях людина повинна задовольняти як вміє своїми силами (робити гімнастику і т. п.). Неефективність такого підходу яскраво демонструє навіть офіційна російська статистика. Середня тривалість життя в Росії набагато менше, ніж у країнах «великої сімки», переважна більшість школярів вже з дитинства набувають серйозні порушення здоров'я, поширені наркоманія та алкоголізм. Ці явища мають багато економічних і політичних причин, однак логічно поставити питання: чи не є однією з цих причин те, що діяльність товариства грунтується на неправильному, спрощеному розумінні взаємодії соціального і біологічного?

З точки зору концепції цілісної, інтегральної природи людини, біологічне - основа соціальних процесів, яка в ході розвитку суспільства не слабшає, а, навпаки, посилюється разом із зміцненням власне соціального. Соціальне не «витісняє» з людини якесь «звірине початок», а розвивається тільки разом з цим включених до неї біологічним началом.

Укріплення, а не ослаблення біологічних основ суспільства - необхідна умова успішного розвитку суто соціальних якостей і здібностей людини.

Ця недостатньо зрозуміла сучасним суспільством закономірність достовірно підтверджується рядом досліджень, проведених протягом останніх десятиліть. Так, поганий стан здоров'я школярів по всій Російській Федерації явно пов'язано з нестачею фізичної активності. Згідно з дослідженнями, проведеними ще в 70-80-і рр.. XX ст. у декількох республіках СРСР, школярі та студенти витрачають на заняття спортом в середньому 4 години на тиждень. Між тим обгрунтований медиками мінімум, необхідний для підтримки нормального стану здоров'я, - 12 годин для школярів і 10 годин для студентів. «Узагальнюючи дані досліджень, проведених на Україну, а також в інших республіках, включаючи Естонію, можна стверджувати, що мінімальну норму рухової активності отримують не більше 10% трудящих і школярів»: З тим, що відбувається в сучасному суспільстві збільшенням психічних навантажень фізичні навантаження повинні не слабшати, а, навпаки, збільшуватися, щоб компенсувати, врівноважити навантаження на психіку. Тому, наприклад, стару радянську практику, коли школярам, ​​які отримують погані оцінки, не давали відвідувати спортивні секції, слід вважати безграмотною. Характерно, що найбільш високий відсоток людей, у дорослому віці займаються фізкультурою і спортом, у згаданому дослідженні був; виявлений серед вчених Сибірського відділення АН СРСР, тобто.. у тих, хто багато й успішно займається інтелектуальною діяльністю. Посилені фізичні навантаження їм тільки допомагають.

Ще одна важлива риса біології людини - її універсальність. Вона проявляється, зокрема, в тому, що постійне виконання монотонних, одноманітних фізичних рухів несумісне з біологією людини і спотворює його організм. Так, у працівників однооб різного і напруженого конвеєрного виробництва набагато частіше ніж у будь-кого іншого, виникають проблеми з фізичним і психічним здоров'ям. (Тому в західних країнах робляться спроби розробляти технології, альтернативні конвеєрним). Спортсмени, посилено займаються тільки одним видом спорту, досить швидко заходять в глухий кут: їх результати перестають рости. Єдиний вихід, яким користуються в таких випадках, перемикання на інші його види. Тільки одночасне заняття різними спортивними дисциплінами дозволяє домогтися поклади тільних зрушень в тому головному виді спорту, в якому людина виступає на змаганнях. Людський організм, на відміну від організму тварини, не терпить вузької спеціалізації у фізичних навантаженнях. Якщо вона виникає в процесі праці, необхідна компенсація у виді спорту, туризму, фізичної культури. Якщо суспільство не створює умов для такої діяльності, закономірно входять в моду інші, руйнівні для організму види компенсації м'язового та нервового напруження - за допомогою асоціальної (злочинного) поведінки, алкоголю і наркотиків.

Ми живемо в епоху формування постіндустріального суспільства, коли розгортаються кризові процеси в багатьох сферах людської діяльності (екологічна криза, криза довіри,: криза сім'ї і т. п.). Фахівці стверджують, що є підстави говорити і про стан соціально-біологічного кризи, в якому перебуває сучасна цивілізація. У період формування людського суспільства біологічна організація людини поступово пристосувалася до трудової діяльності. Під її впливом змінювалася рука, виникло прямоходіння, розвивався мозок, удосконалювалися нервова система і органи чуття. Формування індустріальної і постіндустріальної цивілізації, особливо виникнення комп'ютерного праці, спричинило за собою якісне зміна фізичних навантажень на організм. Проте біологічні пристосувальні механізми працюють набагато повільніше, ніж розвивається сучасна техніка і змінюється спосіб життя. Технічні нововведення впроваджуються під впливом економічних і політичних інтересів окремих людей і соціальних груп. При цьому ніхто на перших порах не замислюється, наскільки вони відповідають біологічним можливостям організму. Неминуче виникає більш-менш сильний неузгодженість між цими можливостями і новою технікою, технологічними процесами, новим ритмом життя. Напевно, найяскравіший приклад таких неузгодженостей - освоєння атомної енергії. Виявилося, що можливості організму взагалі виключають роботу з радіоактивними матеріалами на основі старих промислових технологій: уранові стрижні, наприклад, неможливо носити в руках, обточувати напилком і т. п. - це несумісно з життям.

Складне, не до кінця вивчене руйнівний вплив на організм надають робота на комп'ютері, потужна звуковідтворювальна апаратура, нові, синтезовані людиною хімічні речовини, нав'язаний сучасним суспільством режим роботи і відпочинку і багато інших чинників навколишнього нас «другої природи». Одним словом, очевидний висновок: необхідні спеціальні зусилля суспільства за погодженням нових реальностей суспільного життя і біологічних можливостей людського організму. Це протиріччя не може вирішитися само собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]