Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_teorii_ekonomichnogo_analizu_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
657.92 Кб
Скачать

26. Статистичний методи, які застосовуються в економічному аналізі

Статистичні методи — основний засіб дослідження масових явищ, що повторюються. Вони застосовуються при нагоді представлення зміни аналізованих показників як випадкового процесу. Якщо зв'язок між аналізованими характеристиками недетермінований, а стохастичний, то статистичні і ймовірнісні методи стають практично єдиним інструментом дослідження. В економічному аналізі найбільш відомі методи множинного і парного кореляційного аналізу.

Для вивчення одночасних статистичних сукупностей слугує закон розподілу, варіаційний ряд, вибірковий метод. Для багатомірних статистичних сукупностей застосовуються кореляції, регресії, дисперсійний, спектральний, компонентний, факторний види аналізу.

С. м. — це загальні методи статистичних досліджень, які використовуються в економічному аналізі як для оцінки якісних параметрів зміни тенденцій та закономірностей зміни економічних явищ і процесів, так і для визначення факторних залежностей і факторного впливу.

- Метод середніх величин як технічний спосіб опрацювання інформації використовують в аналізі для виявлення загальної х-ки явищ і процесів, а також для розрахунку кількісного значення якісного фактора впливу (рентабельності, фондовіддачі, виробітку тощо).

- Метод групування (г) передбачає певну класифікацію явищ і процесів, а також причин і факторів, які зумовлюють їх зміну і розвиток. Аналітичні функції г. зводять до виявлення взаємозв'язку між групувальними та результативними ознаками. Найпоширеніший спосіб г. в е. а — побудова групувальних таблиць за однією ознакою (прості групування) і за декількома (комбіновані групування).

- Індексний метод (і. м) грунтується на відносних показниках, які виражають відношення рівня цього явища до рівня його базового значення. Індекси, які виражають співвідношення безпосередньо співвимірних величин, наз. індивідуальними, а співвідношення складних сукупностей, які не підсумовують, — груповими.

- Динамічні ряди - використовують для характеристики зміни аналізованих параметрів у часі, виявлення тенденцій і закономірностей цих змін. Вони бувають моментні (для характеристики аналізованого параметра на цей момент часу) і періодичні (для характеристики аналізованого параметра за певний проміжок часу).

* Табличний метод. Таблиці служать накопиченню, опрацюванню і зберіганню цифрової інформації. Аналітична таблиця відрізняється відносно нескладною будовою, компактністю та наочністю. Вона повинна мати не лише основу, але й додаткову для порівняння інформацію, а також проміжні підсумки, відхилення, відсотки. З метою забезпечення компактності таблиць вихідну інформацію:

1) спрощують чи закруглюють (до тис, мільйонів та ін.) 2) скорочують або частково відкидають другорядні дані 3) комбіновано показують частину показників у деталізованому вигляді, а інші розміщують разом в одному рядку (як інші); 4) об’єднують в групи підсумкові показники, передають через середні показники 5) поділяють на кілька самостійних сукупностей із наступним складанням кількох більш простих таблиць

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]