Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neurology.doc
Скачиваний:
742
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать
  1. Гіпотонічний синдром

  2. церебральний атеросклероз

  3. астено-вегетативний синдром

  4. посттравматична енцефалопатія

  5. хронічна інтоксикація тетраетилсвинцем

24. Хворий 20 років доставлений бригадою ШМД у коматозному стані. Об’єктивно: Ps 60 уд/хв., ЧДД 8-10 в хв., АТ 8060 мм.рт.ст. Зіниці звужені, ціаноз шкірного покриву та слизових оболонок, у ліктьовому згині є свіжий слід від ін’єкції. Із роту запах алкоголю, м’язова атонія. Першочерговим лікувальним засобом для даного хворого є:

  1. Форсірований діурез

  2. промивання шлунку зондом

  3. внутрішньовенне введення неогемодезу

  4. інтубація трахеї та ІВЛ

  5. гемодіаліз

25. Дитина 3 років доставлена до лікарні з дому у сопорозному стані. Батьки підозрюють, що дитина проковтнула таблетовані ліки. Об’єктивно: Ps120 на хв., послаблений. АТ - 8050 мм.рт.ст. Різке зниження тонусу м’язів, пригнічення сухожильних та періостальних рефлексів, міоз, зниження реакції зіниць на світло. Корнеальні рефлекси збережені. Отруєнню якими таблетованими ліками відповідає така клінічна картина:

  1. атропіноподібними препаратами

  2. транквілізаторами

  3. гіпотензивними препаратами

  4. барбітуратами

  5. бета-λ-адреноміметиками

26. Полірувальниця 21 року протягом останніх 2 років працює на наждакових кругах. Під час періодичного медичного огляду скаржиться на побіління нігтьових фаланг пальців рук та ніг. Об’єктивно: колір шкіри дистальних відділів рук і ніг не змінений, кисті і ступні на дотик теплі. Динамометрія справа 25 кГ, зліва – 20 кГ. Алгізиметрія 0,3-0,4 мм. Дані палестизіометрії в межах норми. Холодова проба на кистях і ступнях різко позитивна, час відновлення температури більше 20 хвилин. Зі сторони внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз:

  1. вегетативно-сенсорна поліневропатія

  2. вібраційна хвороба 1 ст.

  3. вібраційна хвороба 2 ст.

  4. нейроциркуляторна дистонія

  5. синдром Рейно

27. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на болі у порожнині рота, порушення слиновиділення, металічний присмак у роті, відчуття оніміння в дистальних відділах кінцівок, млявість, поганий сон, підвищену дратівливість. Хворіє близько трьох місяців. Захворювання розвивалося поступово. Об’єктивно: шкірні покриви звичайного кольору; слизова ясен рота набрякла, гіперемована з ділянками пігментації ясеневого краю; гіперсалівація. Знижена м’язова сила у ступнях. Гіпестезія больової і температурної чутливості в дистальних відділах рук і ніг; порушення м’язово-суглобової чутливості в пальцях ніг. В позі Ромберга хворий нестійкий; спостерігається легке похитування під час ходіння. Вкажіть клінічний діагноз:

  1. гангліоніт Гассерова вузла

  2. токсична полінейропатія

  3. ангіоневротичній набряк Квінке

  4. синдром Гійєна-Барре

  5. гангліоніт крилопіднебінного вузла

28. Хвора, 42 років, випадково випила 100 мл розчину хлорофосу. Через 3 тижні з явилась наростаюча слабкість в кистях рук, утруднення при ходьбі. Хода паретична. Атрофія м’язів гомілок, кистей, стоп. Ахиллові рефлекси викликаються. Знижена больова і температурна чутливість за типом "рукавичок" і "шкарпеток". В пальцях стоп порушена суглобово-м’язова чутливість. Встановіть діагноз:

  1. невропатія малогомілкових нервів

  2. невропатія великогомілкових нервів

  3. невропатія сідничних нервів

  4. поліневропатія

  5. мієліт

29. Чоловік, 48 років, скаржиться на переймисті болі в ділянці сонячного сплетіння. Біля п’яти років працював в друкарні. При огляді: сірозелений колір обличчя, на яснах облямівка синьо-сірого кольору. Симптом “звисаючих кистей”. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний:

  1. синдром Гійена-Баре

  2. гострий живіт

  3. отруєння солями свинцю

  4. отруєння сполуками мишьяку

  5. отруєння марганцем

30. Чоловік, 38 років, звернувся до лікарні зі скаргами на головний біль, сонливість, блювання. Працює водієм бензовозу. При огляді: сонливість змінюється збудженням. Легка сухожилкова гіперрефлексія. Підвищений вміст уробіліну у сечі. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний:

  1. уросепсіс

  2. вірусний енцефаліт

  3. отруєння парами бензину

  4. онейроїд

  5. отруєння нітроетілсвинцем

31. Чоловік, 45 років, звернувся до поліклініки зі скаргами на тремор пальців рук, випадіння волосся, загальну слабкість. Професійно має контакт зі сполуками свинцю, фосфору, ртуті, миш’яку. При огляді: посилене потовиділення, крихткість нігтів, ознаки запалення ясен. Гіперрефлексія. Тремор пальців рук. Який найбільш вірогідний діагноз:

  1. отруєння сполуками ртуті

  2. отруєння сполуками свинцю

  3. отруєння сполуками миш’яка

  4. отруєння сполуками фосфору

  5. отруєння сурогатами алкоголя

32. Чоловік, 35 років, звернувся на прийом до невропатолога зі скаргами на пригнічений настрій, тремор пальців рук, боязкість, невпевненість в собі. Працює на малому підприємстві по виготовленню термометрів. При огляді: депресія при хвилюванні – гіперемія обличчя. Ознаки гінгівіту. Гіперрефлексія. Тремор пальців рук. Який найбільш вірогідний діагноз:

  1. отруєння сполуками ртуті

  2. отруєння сполуками свинцю

  3. токсична енцефаломієлопатія

  4. синдром Паркінсонізма

  5. отруєння марганцем

33. Чоловік, 48 років, працівник коксохімічного підприємства звернувся до невропатолога зі скаргами на почуття холоду і свербіння у кінцівках, відчуття “доторкання чужої руки”. При огляді: збудження чергується з пригніченим станом, періодично спостерігаються судоми м’язів нижніх кінцівок. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний:

  1. отруєння парами сірководню

  2. отруєння чадним газом

  3. отруєння трикрезілфосфатом

  4. отруєння парами аміаку

  5. отруєння сурогатами алкоголю

34. Чоловік, 56 років, доставлений в лікарню швидкої допомоги в стані коми 1 ступеню. Проживає один в домі з пічним опаленням. При огляді: кома першого ступеню, ригідність м’язів тулуба за типом децеребраційої. Періодично спостерігаються генералізовані судоми. Спинномозкова рідина прозора. Комп’ютерна томограма не виявляє вогнищевих уражень мозку. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний:

  1. гостре порушення мозкового кровообігу

  2. інтравентрикулярний крововилив

  3. менінгіт

  4. отруєння чадним газом

  5. отруєння сурогатами алкоголю

35. Жінка, 42 років, після використання засобу по знищенню тарганів, відчула нестачу повітря, посилене слиновиділення, “перебої” в роботі серця. При огляді: обличчя червоного кольору, кінцівки бліді. Над легенями вологі хрипи, пульс – 52 за хвилину. Яку групу препаратів треба застосувати при лікуванні:

  1. холінолітики

  2. холіноміметики

  3. адреноблокатори

  4. блокатори ангіотинзинконвертуючого ферменту

  5. блокатори холінестерази

36. 12 чоловіків і 10 жінок, у віці від 20 до 50 років, доставлені підрозділами цивільної оборони до приймального відділення лікарні після терористичного акту у метро – застосування отруйної речовини. Всі потерпілі в тяжкому стані. Зіниці вузькі, “клекочуще” дихання, над легенями вологі хрипи. Пульс слабкий. У всіх потерпілих брадикардія. Генералізовані судоми. Визначити характер отруйної речовини:

  1. сполуки ціанатів

  2. фосфорорганічна сполука

  3. сполуки хлору

  4. психоміметики

  5. барбітурати

37. Чоловік, 32 років, після використання засобу для боротьби з саранчою, відчув болі переймистого характеру в животі, з’явився пронос, нудота, блювання. При огляді: сонливість, гіперемія обличчя, задишка. Зіниці вузькі, слинотеча, брадикардія. Визначте діагноз:

  1. токсикоінфекція

  2. отруєння сполуками ртуті

  3. отруєння чадним газом

  4. отруєння фосфорорганічними сполуками

  5. солярит

38. Дівчина, 19 років, на протязі 3-х років спостерігається невропатологом в зв’язку з емоціональною нестійкістю, підвищеною збудливістю, порушенням сну. Вранці батьки були стурбовані незвичною поведінкою дочки. Вона не піднялася із постелі. На запитання відповідала нерозбірливо і невлад, очі не відкривала. Був викликаний лікар. При огляді: хвора дещо загальмована, на запитання відповідає односкладно і не відразу. Зіниці розширені. Конвергенція відсутня. Горизонтальний ністагм, атаксія, сухожилкові рефлекси підвищені, рівномірні. Який найбільш вірогідний діагноз:

  1. отруєння атропіновими препаратами

  2. гострий енцефаліт

  3. отруєння метиловим спиртом

  4. отруєння барбітуратами

  5. істеричний припадок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]