Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neurology.doc
Скачиваний:
742
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Тести до практичного заняття «Лікарські препарати, які застосовуються у неврології»

Вкажіть одну правильну відповідь:

1. Робітник 25-ти років, виявився у зоні самозаймання вугілля в бункерах з виділенням великих концентрацій чадного газу. Доставлений в несвідомому стані. Контакту недоступний. На укол голкою не реагує. Шкірні покриви рожевого кольору. Пульс - 110/хв., АТ - 110/60 мм рт. ст. Реєструється правобічна пірамідна не­достатність. Яке лікування найбільш доцільне?

А. Гормонотерапія

В. Гіпербарична оксигенація

С. Люмбальна пункція

D. Переливання крові

Е. Гемосорбція

2. Працівник, що приймав участь у ліквідації пожежі в приміщенні, де зберігалось 2 кг металевої ртуті, доставлений у клініку із скаргами на емоційну нестриманість, серцебиття, пітливість, дрижання тіла, плаксивість, болі в області серця. По­гіршення стану протягом доби. Об'єк­тивно: шкіра бліда, волога, у хворого стан депресії, стійкий червоний дер­мографізм, еритизм, нестійкий рівень АТ. Який з препаратів є антидотом у цьому випадку?

А. Тетацин кальцію

В. Атропіну сульфат

С. Унітіол

D . Амілнітрит

Е. Дипіроксам

*3. У хворого 59 років протягом місяця відмічалось неодноразове короткочасне зниження сили у лівих кінцівках. Потім вранці після сну виникла стійка слабкість у цих кінцівках. Об'єктивно: свідомість не втрачена, центральний парез мімічних м'язів та язика зліва. Лівобічний централь­ний геміпарез. Лікар діагностував ішемічний інсульт. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

А. Гемостатики

В. Гіпотензивні

С. Антикоагулянти

D. Діуретики

Е. Кортикостероїди

*4. У 45-літньої жінки, яка протягом 15 років страждає гіпертонічною хворобою, вдень під час емоційної напруги виникли головний біль, нудота, блювання, слабкість лівої руки і ноги, що незабаром змінилася відсутністю довільних рухів у них. АТ-200/110 мм рт. ст. Через 2 години АТ досяг 150/90 мм рт. ст. Лікар діагностував крововилив у мозок. Визначте основний напрямок невідкладної терапії.

А. Кортикостероїди

В. Антикоагулянти

С. Аналептики

D. Серцеві глікозиди

Е. Коагулянти

*5. У хворого 28-ми років кілька годин тому раптово виник різкий головний біль, повторне блювання, втрата свідомості. Об'єктивно: осередкової неврологічної симптоматики не вияв­лено, виявлені різко виражені менінгеальні симптоми. АТ - 120/80 мм рт. ст. За даними клінічного і лікворологічного досліджень діагностовано субарахноїдальний крововилив. Після використання дегідратуючих засобів стан хворого трохи покращився. Який основний напрямок подальшої невідкладної терапії?

А. Антикоагулянти

В. Коагулянти

С. Антиагреганти

D. Фібринолітичні засоби

Е. Кортикостероїди

*6. Чоловіка 34 років доставлено у неврологічне відділення зі скаргами на інтенсивний головний біль, двоїння, світлобоязнь, непереносимість шуму. Захворів гостро, коли з'явився сильний головний біль при піднятті ваги. Об'єктивно: оглушення, помірна розбіжна косоокість, симптом Керніга з обох боків. Парезів кінцівок немає. Ліквор кров'янистий. Який з вказаних препаратів по­трібно призначити в першу чергу?

А. Епсілон-амінокапронову кислоту

В. Ацетилсаліцилову кислоту

С. Гепарин

D. Нікотинову кислоту

Е. Глютамінову кислоту

*. Чоловік 25 років, який 4 роки хворіє на розсіяний склероз, скаржиться на посилення хиткості, наростання слабкості в нижніх кінцівках, затримку сечі. Об'єктивно: центральний тетрапарез. Мозочкова атаксія. Порушення функції тазових органів. Яка найдоцільніша терапія в цьому випадку?

А. Антигістамінні

В. Антибіотики

С. Ноотропні препарати

D. Кортикостероїди

Е. Вітаміни

8. У хворого 38 років на тлі самовільного припинення прийому протиепілептичних препаратів розвинувся стан, коли судомні напади слідували один за одним багато разів протягом короткого проміжку часу. З чого доцільніше почати інтенсивне лікування?

А. Наркоз

В. Гормональні препарати

С. Діуретики

D. Люмбальна пункція

Е. Протисудомні препарати

*9. У терапевтичному відділенні у хворого виникла серія генералізованих епілептичних судомних нападів. Який препарат потрібно ввести хворому?

А. Лазикс

В. Хлоралгідрат

С. Димедрол

D. Діазепам

Е. Магнію сульфат

*10. Хвора 49 років, скаржиться на інтенсивний головний біль, шум в вухах, запаморочення, нудоту, блюван­ня. За останні 6 місяців це уже третій подібний стан. Об'єктивно: гіперстенік, обличчя червоне, пульс - 88/хв., АТ - 200/100 мм рт. ст., психомотор­не збудження, асиметрія носогубної складки зліва, горизонтальний ністагм вліво, анізорефлексія. Патологічних та менінгеальних знаків немає. Яка невідкладна допомога при такому кризі?

А. 3-4 мл 0,5 % дибазолу + 2 мл 1 % лазиксу

В. 1 мл 0, 01 % клофеліну

С. 2 мл 0,25 % сібазону + 1-2 мл 2,5 % піпольфену

D. 0,05 г натрію нітропрусиду

Е. 1-2 мл 2,5 % бензогексонію

*11. Хвора 43 років скаржиться на періодичні напади болю у верхній щелепі справа. Під час нападу спостерігається спазм мімічної мускулатури з цього ж боку, шкірні покриви на цій стороні обличчя червоні. У період між нападами у неврологічному статусі відмічається болючість при пальпації точки виходу 2-ї гілки правого трійчастого нерва. Аналіз крові без пато­логії. Було діагностовано невралгію правого трійчастого нерва. Який препарат найдоцільніше призначити?

А. Преднізолон

В. Фінлепсин

С. Актовегін

D. Аналгін

Е. Індометацин

12. Хворому 48 років. 10 років страждає на цукровий діабет. Лікування отримує нерегулярно. Останні 2 роки почали терпнути стопи, а нещодавно кисті, з'явився біль у ногах, стало важко ходити. Під час огляду колінні рефлекси низькі, ахіллові відсутні; різко знижені глибокі та поверхневі види чутливості у дистальних відділах ніг; стопи холодні. Які препарати сприяють запобіганню описаних ускладнень діабету?

А. Препарати, що знижують рівень цукру крові

В. Вітаміни групи В

С. Вітамін Е

D. Фолієва кислота

Е. Ліпотропні препарати

13. У хворої 36-ти років спостері­гаються напади з втратою свідомості, прикусом язика, тоніко-клонічними судомами, мимовільним сечовиділенням, потім - сон. На фоні самовільного при­пинення прийому антиконвульсантів у хворої розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували одна за одною багато разів про­тягом короткого часу. З чого доцільніше почати інтенсивне лікування?

А. Протисудомні препарати

В. Протинабрякові препарати

С. Гормональні препарати

D. Наркоз

Е. Люмбальна пункція

14. У хворого 65 років, який переніс інфаркт міокарда та страждає на фібриляцію передсердь, протягом місяця відмічалось короткочасне затерпання та зниження сили у правих кінцівках. Після сну розвинулась стійка слабкість у цих кінцівках. Об'єктивно: свідомість збережена, центральний парез мімічних м'язів обличчя та язика справа, центральний геміпарез і гемі-гіпестезія праворуч. Моторна афазія. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

А. Гемостатики

В. Антикоагулянти

С. Гіпотензивні

D. Кортикостероїди

Е. Діуретики

*15. У хворого після підняття тягаря виникли нестерпні болі в попереку. Дільничний терапевт діагностував гострий попереково-крижовий радикуліт. Що з нижче-перерахованих призначень протипоказано хворому в гострому періоді хвороби?

А. Мануальна терапія

В. Дегідратаційні засоби

С. Анальгетики

D. Вітаміни группи В

Е. Внутрішньовенно еуфілін

*16. Хвора 15 років, рік тому вперше відмітила періодичні напади сильного болю пульсуючого характеру у правій половині голови, яким передує поява райдужних кілець перед очима. Напади тривають біля трьох годин, супроводжуються нудотою. Невролог діагностував мігрень. Який препарат використовують для лікування такої патології?

А. Карбамазепін

В. Ерготамін

С. Аналгін

D. Верапаміл

Е. Пропранолол

17. У хворого 25 років періодично виникають напади тоніко-клонічних судом із втратою свідомості, переривчастим диханням, частим пульсом, розширенням зіниць, прикусом язика. Напад триває 1-5 хвилин, супроводжується мимовільним сечовипусканням, закінчується глибоким сном та повною амнезією. Призначте засоби лікування.

А. Транквілізатори

В. Діуретики

С. Гіпотензивні

D. Протиепілептичні

Е. Нейролептики

18. Через який проміжок часу допустиме повторне внутрішньовенне введення сібазону у разі епілептичного статусу?

А. Можливе лише однократне введення

В. 30 хвилин

С. 45 хвилин

D. 1 година

Е. 10 хвилин

*19. Чоловік 45 років, страждає фібриляцією передсердь протягом останніх 3 років, постійно спостерігається у кардіолога. АТ - 140/90 мм рт. ст. Що необхідно рекомендувати пацієнту для профілактики інсульту?

А. В-адреноблокатори

В. Антиагреганти

С. а-адреноблокатори

D. Препарати раувольфії

Е. Діуретики

20. У пацієнта 30 років після важкої автодорожньої черепно-мозкової травми протягом 5 років 1-2 рази в рік виникали генералізовані епілептичні напади. В останній рік напади почастішали до 1-2 рази на місяць. Що необхідно рекомендувати пацієн­ту для їх профілактики?

А. Ноотропні препарати

В. Антиагреганти

С. Антиоксиданти

D. Блокатори кальцієвих каналів

Е. Антиконвульсанти

Правільні відповіді:

  1. В

  2. С

  3. D

  4. Е

  5. В

  6. А

  7. D

  8. Е

  9. D

  10. В

  11. В

  12. А

  13. А

  14. В

  15. А

  16. В

  17. D

  18. Е

  19. В

  20. Е

3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]