Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Метод.разработки для викладачів.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Література Базова:

1.Хірургія. Том ІІ. Підручник за ред. Я.С. Березницького, М.П. Захараша, В.Г.

Мішалова.- Дніпропетровськ, Дніпро-VAL, 2007.

2. Матеріал лекції.

Додаткова:

1.Методы исследования и манипуляции в клинической медицине. Под ред. Г.В. Дзяка и Я.С. Березницкого.- К.: Здоров`я, 1998.

2.Уніфіковані клініко-статистичні класифікації хвороб органів травлення. Відомча інструкція. Дзяк Г.В., Березницький Я.С., Філіпов Ю.О. з співав.- Київ, Дніпро-VAL, 2004.

3.Методика курації та схема написання навчальної історії хвороби (медичної карти стаціонарного хворого). Симптоми та синдроми при хірургічних захворюваннях. Навчально-методичний посібник. Березницький Я.С., Кабак Г.Г., Сулима В.П.- Дніпропетровськ, Антиколостома, 2004.

4.Непроходимость кишечника. Чухриенко Д.П.- Киев: Медгиз; 1958.

5.Руководство по неотложной хирургии органов брюшной полости. Под ред. В.С. Савельева. – М: Медицина; 1986.

Задачі до «Синдрому гострої кишкової непрохідності» (індивідуальні клінічні завдання): задача 1

Хвора Н., 32 років, поступила в приймальне відділення лікарні зі скаргами на різку біль в череві переймоподібного характеру, не відходження калу і газів, часту блювоту, яка не приносить полегшення.

Із анамнезу відомо, що незадовго після їжі з׳явились указані в скаргах явища і стали поступово зростати. Загальний стан хворої середньої тяжкості, неспокійна, стогне, пульс 86 ударів за хвилину. Язик сухуватий, живіт помірно здутий. В правій здухвинній ділянці старий атрофічний післяопераційний рубець. При пальпації живіт м׳який, помірно болючий, симптом подразнення очеревини сумнівні. Перистальтика кишківника резонуюча, опріляється ″шум плеску″. При оглядовій рентгенографії черевної порожнини відмічається підвищений пневматоз кишківника і горизонтальні рівні рідини в мезогастральній ділянці.

Задача 2

Хворий Р., 52 років, на протязі трьох останніх місяців відмічає помірну біль в правій здухвинній ділянці, здуття живота, сильне бурчання кишківника, слабкість, знижений апетит, субфебрильну температуру. В останій час з׳явились запори, які змінювались рідким стулом з домішками крові. Три доби назад біль в животі значно посилилась і прийняла переймоподібний характер, перестали відходити гази. Стан хворого середньої тяжкості, пульс 94 уд. В 1 хв. , язик сухуватий, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, пальпаторно м׳який, болісливий в правій здухвинній ділянці, де пальпується пухлиноподібне утворення. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Перистальтика кишківника резонуюча. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини визначаються множинні горизонтальні рівні рідини з накопиченням газу над ними.

Задача 3

У хворого В., 46 років за 5 годин до надходження в клініку зненацька з׳явився переймоподібний різкий біль в череві, перестали відходити кал і гази, була багаторазова блювота, яка не приносила полегшення. Стан тяжкий, хворий неспокійний, часто змінює положення в ліжку, стогне, блідий, акроціаноз, пульс 110 уд. В 1 хв. АТ 90/60 мм рт. ст., язик сухий, обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий в верхніх відділах, в ділянці пупка пальпується овальної форми щільно еластичне утворення, перкуторно над яким визначається тимпаніт. Перистальтика кишківника резонуюча, з металевим відтінком. З׳явились сумнівні симптоми подразнення очеревини. При пальцевому дослідженні прямої кишки виявилось, що вона пуста, роздута. При оглядовій рентгенографії виявляється підвищена пневматизація кишківника і горизонтальні рівні рідини в мезогастральній ділянці.