Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Метод.разработки для викладачів.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Задача 4

У хворого 70 років, який страждав запорами, за добу до надходження в клініку з׳явився помірний біль в нижніх відділах черева, який прийняв переймоподібний характер. Перестали відходити гази і кал. Стан середньої тяжкості, пульс 96 уд. За 1 хв., язик обкладений білим нальотом, сухуватий. При огляді – права половина черева здута, ліва – запавши. Живіт м׳який, болісний в правій половині, де пальпується щільно еластичної консистенції утворення 15 х 18 см, над яким яким визначається тупість. Позитивний симптом ″шум плеску″. Симптомів подразнення очеревини немає, перистальтика резонуюча. Сфінктер прямої кишки відкритий, вона пуста, роздута. При оглядовій рентгенограмі черева виявлений пневматоз тонкої і товстої кишки, чаші Клойбера в товстій кишці.

Задача 5

Хворий П., 62 років, на протязі останніх 6 місяців відмічає забруднення при акті дефекації, періодично з׳являється слиз і сліди темної крові в калі. За добу до надходження в клініку з׳явився переймоподібний біль в череві, перестали відходити гази, не було стільця. Загальний стан хворого середньої тяжкості, язик сухуватий, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, видна через передню стінку черева перистальтика кишківника. Пальпаторно живіт м׳який, помірно болісний нижче рівня пупка. Вислуховуються посилені кишкові шуми. Симптомів подразнення очеревини немає. При пальцевому дослідженні прямої кишки патології не виявлено. При оглядовій рентгенографії черева визначаються множинні горизонтальні рівні рідини з накопиченням газу над ними.

Задача 6

Хворий Р., 48 років, звернувся на приймальне відділення скаргами на переймоподібний біль в череві, який з׳явився п׳ять годин після прийняття значної кількості їжі. Часто буває блювота, нудота. Кал та гази не відходять. Виражене здуття черева. Із анамнезу відомо, що раніше хворий переніс три оперативних втручань на органах черевної порожнини з послідуючим дренуванням порожнини черева. Загальний стан хворого тяжкий: шкіра бліда. Язик сухуватий в центрі, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, асиметричний: зправа на рівні пупка широке, плоске випинання щільно – еластичної консистенції. В його проекції визначається симптом ″шум плеску″, а перкуторно над ними – тимпаніт, зліва живіт запавший, м׳який. Симптомів подразнення очеревини не визначається. При пальцевому дослідженні прямої кишки виявлено, що ампула її пуста, роздута. При оглядовій рентгенографії черева виявляються чаші Клойбера.

Задача 7

Хворий З, 36 років, знаходиться в хірургічному відділенні, де 6 діб тому назад він був прооперований з приводу прободно виразки шлунку. Було виконано ушивання перфоративного отвору. На 6-у добу після цієї операції з׳явився переймоподібний біль в череві, нудота, багаторазова блювота. Після антипаретичного лікування з гіпертонічною клізмою гази відійшли, біль зник, але невдовзі знову з׳явилась блювота з домішками жовчі. Стан хворого середньої тяжкості. Пульс 100 ударів за 1 хв., АТ 100/70 мм рт. ст.; Язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, м׳який в усіх відділах. Перистальтика рідка, посилена. Позитивний симптом ″шума плеску″. При повторній оглядовій рентгенографії черева відмічається багато чаш Клойбера.