Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Метод.разработки для викладачів.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Задача 8

Хворий Г., 26 років, надійшов в приймальне відділення лікарні зі скаргами на значну, різку біль в череві переймоподібного характеру, не відродження калу і газів, часту блювоту, здуття черева. Із анамнезу відомо, що вказані в скаргах явища з׳явились незадовго після значного вживання їжі і стали поступово наростати. П׳ять років тому хворий переніс оперативне втручання в зв’язку з гострим апендицитом. Подальше почуття після операції було добре. Зараз загальний стан хворого середньої тяжкості, неспокійний, стогне, пульс 90 уд. за 1 хв. Язик сухуватий. Живіт помірно здутий. В правій здухвинній ділянці – старий атрофічний післяопераційний рубець. При пальпації живіт м׳який, помірно болючий на рівні пупка зправа. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Перистальтика кишківника резонуюча, визначається симптом ″шума плескоту″. При оглядовій рентгенографії черева відмічається підвищений пневматоз кишківника і горизонтальні рівні рідини з наявністю газу над ними.

Задача 9

Хворий Д., 58 років, поступив в приймальне відділення зі скаргами на переймоподібний біль в нижніх відділах черева, не відходження калу і газів, здуття черева. Із анамнезу відомо, що на протязі трьох останніх місяців у хворого відмічався помірний біль в правій здухвинній ділянці, здуття черева, сильне бурчання кишківника, наростаюча слабкість, знижений апетит, субфебрільна температура. Згодом з׳явились запори, які змінювались рідким калом з домішками сзизу і темної крові. Три доби тому назад біль в животі значно посилились, прийняла переймоподібний характер, перестали відходити гази. Загальний стан хворого середньої тяжкості, пульс 96 уд. в 1 хв.; Язик сухуватий, обложений білим нальотом. Живіт здутий, м׳який, помірно болісний в правій здухвинній ділянці, де пальпується пухлиноподібне утворення. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Перистальтика кишківника резонуюча. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини визначаються декілька горизонтальних рівнів рідини з накопиченням газу над ними.

Задача 10

Хворий Ж., 42 років, надійшов в приймальне відділення зі скаргами на переймоподібну біль в череві, блювоту, здуття черева, не відродження калу і газів, сухість в роті.

Із анамнезу відомо, що у хворого за 5 годин до надходженні його в клініку зненецька з׳явився переймоподібний різкий біль в череві, перестали відходити кал і гази, була багаторазова блювота. Загальний стан хворого тяжкий, він неспокійний, часто змінює положення в ліжку, стогне, блідий, визначається акроцианоз. Пульс 110 уд. за 1 хв., АТ 90/60 мм. рт. ст. Язик сухий, обложений білим нальотом, живіт помірно здутий. На рівні пупка справа пальпується овальної форми щільно – еластичне утворення, перкуторно над яким визначається тимпаніт. Перистальтика кишківника резонуюча з металевим відтінком. Симптоми подразнення очеревини сумнівні. При пальцьовому дослідженні прямої кишки виявилось, що вона пуста, роздута. При оглядовій рентгенографії – підвищена пневматизація кишківника і горизонтальні рівні рідини в мезогастральній ділянці.