Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Метод.разработки для викладачів.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Задача 7

Хвора М. 30 років госпіталізована в лікарню зі скаргами на підвищення температури тіла до 39°С, загальну слабкість, біль у правому підребер'ї, жовтушне забарвлення шкірних покривів. Зі слів хворої, 2 тижня назад вона перенісла операцію із приводу проникаючого поранення черевної порожнини з ушкодженням холедоха. При огляді загальний стан хворої середнього ступеня важкості, шкірні покриви й склери іктеричні. При пальпації відзначається збільшена болісна печінка, болючість в правому підребер'ї. Симптоми подразнення очеревини - негативні.

Задача 8

Хворий С. 40 років госпіталізований у лікарню у важкому стані. Зі слів родички, хворіє близько 2 тижнів, коли з'явилися болі в правому підребер'ї, жовтяниця, лихоманка. Стан хворого останні 2 дні прогресивно погіршувався. При огляді загальний стан хворого важкий, свідомість плутана. Пульс 100 уд/хв, АТ - 80/60 мм рт. ст., температура тіла 40°С. Живіт приймає участь в акті дихання, пальпаторно м'який, болісний у правому підребер'ї, де визначається збільшена до +6 см, болісна печінка. Селезінка також збільшена. Симптоми подразнення очеревини - негативні.

Задача 9

Хвора Б. 60 років госпіталізована в лікарню зі скаргами на жовтушне забарвлення шкірних покривів і склер, сверблячку шкіри, загальну слабкість, зниження апетиту. Зі слів хворої, хворіє близько 3 місяців, коли з'явився світлий кал і потемніла сеча, потім з'явилося іктеричне забарвлення склер і шкіри. У подальшому жовтяниця прогресувала. Маса тіла за 3 місяці знизилася на 9 кг.

При огляді: загальний стан хворому середньому ступеня важкості. Шкірні покриви й склери мають жовтушне забарвлення, відзначаються сліди расчесов на шкірі. При пальпації живіт м'який, помірно болючісний у правім підребер'ї. Печінка +2 див, помірно болючісна при пальпації. Симптоми подразнення очеревини - негативні. При УЗИ виявлені ознаки хронічного запалення жовчного міхура, холедох збільшений до 15 мм, у нижній третині - звуження його просвіту.

Задача 10

Хвора Б. 60 років госпіталізована в лікарню зі скаргами на жовтушне забарвлення шкірних покривів і склер, сверблячку шкіри, загальну слабкість, зниження апетиту. Зі слів хворої, хворіє близько 3 місяців , коли з'явився світлий кал і потемніла сеча, потім з'явилося жовтушне забарвлення склер і шкіри, в подальшому жовтяниця прогресувала. Маса тіла за 3 місяця знизилася на 9 кг.

При огляді: загальний стан хворої середньої важкості. Шкірні покриви і склери мають жовтушне забарвлення, відзначаються сліди розчухувань на шкірі. При пальпації живіт м'який, помірно болючісний у правому підребер'ї. Печінка +2 см, помірно болючісна при пальпації. Симптоми подразнення очеревини - негативні. При УЗД відзначається розширення внутрішнпечіночних проток, в області воріт печінки визначається утворення до 3,5 см у діаметрі з нечіткими краями, холедох 0,8 см.

Задача 11

Хворий Б. 40 років госпіталізований у відділення зі скаргами на жовтушне забарвлення шкірних покривів і склер, болі в правому підребер'ї. Зі слів хворого жовтяниця з'явилася після нападу болю в правому підребер'ї, який був спровокований погрішністю в дієті. Раніше при УЗД були виявлені конкременти в жовчному міхурі діаметром від 0,2 до 0,7 см. При огляді стан хворого середнього ступеня важкості. Шкірні покриви й склери мають жовтушне забарвлення. Живіт звичайної форми, приймає участь в акті дихання. Пальпаторно м'який, болючісний у правому підребер'ї, де пальпується збільшений безболісний жовчний міхур.Симптоми подразнення очеревини - негативні. При ФГДС в області великого дуоденальоного сосочка візуалізується фіксований конкремент.