Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Украинский.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Тема 2.1. Стилі літературної мови. Офіційно-діловий стиль

Вправа 1. Зачитайте уривки з текстів та визначте, до яких стилів мови вони належать.

    1. Наука, яка вивчає будову, хімічний склад, процеси життєдіяльності і розмноження клітин, називається цитологією (гр. цитос – клітина, логос – наука). Клітина – не структурна одиниця живих організмів, що являє собою певним чином диференційовану ділянку цитоплазми, оточену клітинною мембраною. Функціонально клітина є основною одиницею життєдіяльності організмів.

    1. Мовна культура є основною ознакою загальної культури людини і разом з тим її складником. Чим вищий рівень мовної культури людини, тим вищий її творчий потенціал. Мова такої людини стає знаряддям найактивнішого розкриття своєї особистості. Низький рівень, навпаки, – ознака обмеженості вияв невміння виражати свої думки і сприймати чужі, від такої людини не можна очікувати творчості, нешаблонності в мисленні і діяльності. Культура мови – це й уміння сказати в переконливій формі потрібне слово в потрібний час.

    1. Любов нехай буде нелицемірна; ненавидьте зло та туліться до доброго! Любіть один одного братньою любов’ю; випереджайте один одного пошаною! Тіштесь надією, утиски терпіть, перебувайте в молитві, беріть уділ у потребах святих, будьте гостинні до чужинців! Благословляйте тих, хто вас переслідує; благословляйте, а не проклинайте! Тіштесь з тими, хто тішиться, і плачте з отими, хто плаче! Думайте між собою однаково; не величайтеся, але наслідуйте слухняних; "не вважайте за мудрих себе.

    1. Газетник. гасити, обік, фальшивка, хвастун, фугаска, цвіток. гармошка, напослідок, гепнутися, геройствувати, оторопіти (украй розгубитися), геть чисто (цілком), форсити, добувачка, сидір. головиха, кумекати, югігчастий (картатий), дебелий, деколи (іноді), мітингувати, рибина, цидулка, шипучка.

Вправа 2. Прочитайте уривки з тексту, визначте стиль мови та назвіть його особливості.

1. Панас Михайлович поправив радюгу на драбиняку:

– То сідайте, сідайте, коли до нас на вчителювання збираєтесь.

– А звідки ви знаєте, що на вчителювання? – знову дивується Богдан.

– По ваших статках, що вмістилися в один чемодан, – глипнув веселим оком на Богданову ношу.

– Можу навіть сказати, що там маєте.

– А що?

– Ковдру, мамину подушку, дві сорочки, дві пари шкарпеток, бритву, одеколон, а решта – книжки. Вгадав?

– Вгадали! – покрутив головою Богдан, скочив на воза і звісив з полудрабка ноги.

2. Якось раз над містечком стояла тиха місячна, літня ніч. Високо, трохи не серед неба, стояв місяць, ясний, блискучий, повний. Синє небо аж лисніло, а ясний місяць неначе одлип од неба, висів, як блискуча куля, над самісіньким містом, заглядаючи в Рось. Надворі ясно, хоч голки визбирай!

3. Учасники пленуму правління Київської письменницької організації закликають усіх літераторів, незалежно від їхніх політичних поглядів і естетичних переконань, до єдності та взаєморозуміння в ім’я розвитку українського письменства, подальшого поступу національно-культурного відродження

4. Публічне приниження чи зневаження, навмисне спотворення української або інших мов в офіційних документах і текстах, створення перешкод і обмежень у користуванні ними, проповідь ворожнечі на мовному ґрунті тягнуть відповідальність, встановлену законом.

Вправа 3. Чи відповідає уривок вимогам офіційно-ділового стилю?

Квартира № 45 розташована на п’ятому поверсі у восьмому під’їзді будинку. На п’ятий поверх будинку ведуть бетонні східці. Під час огляду східців та їхніх площадок жодних слідів злочину не виявлено. Квартира № 45 розташована праворуч від східців. Біля дверей квартири на лежить гумовий килимок чорного кольору. На килимку та під ним ніяких слідів не виявлено.

Вправа 4. Прочитайте речення та вкажіть, до яких стилів вони належать, обґрунтуйте розподіл.

1. А ранок розгорювався, як золото на сонці. Небо червоніло, як рожі в садку. Пташки щебетали. Надворі пахло холодком та польовим зіллям. І в небі, й на землі було розлите розкішне щастя пишного літнього ранку.

2. Мотря сіпнула глиняника до себе; шматок горшка зостався в Карпових руках. Червона глина полилась по землі.

– Геть одчепися од мене, бо мати лаятиме, що я й досі припічка не підвела, – сказала Мотря, але не пішла в хату підводить припічок, а почала мазать призьбу.

3. Матеріали пам’яток дають змогу простежити, як формувалися ці нові синтаксичні зв’язки числівників з іменниками. Спочатку числівники мали один тип граматичного зв’язку з іменниками – керували ними і в називному-знахідному, і в непрямих відмінках.

4. Я, Степаненко Галина Петрівна, доручаю Іванчук Олені Сергіївні одержати у поштовому відділенні зв’язку належну мені пенсію за липень 2007 року.

Вправа 5. За поданими ознаками визначте стиль мови.

  1. Образність, поетичність, використання різноманітних художніх троп, різноманітна лексика (історизми й архаїзми, діалектизми, оказіоналізми);

  2. невимушеність і простота форм, чимало стягнених словосполучень і речень, переважно розмовна лексика, використання нелітературних елементів (жаргонізмів, діалектизмів, неправильних форм слів);

  3. високий рівень стандартизації, використання сталих зворотів, об’єктивність змісту, повнота інформації у стислій формі, логічність і послідовність, обґрунтованість, нейтральний тон;

  4. суспільно-політична лексика, короткі прості речення, часто питального або окличного характеру, звертання, вигуки, гасла, а також багатозначна образна лексика, що здатна привернути увагу слухача (читача) і вплинути на нього;

  5. термінологічність, точність та однозначність вираження думки, використання схем, таблиць, наукової фразеології, цитат, посилань, складних синтаксичних конструкцій, повних речень.

Вправа 6. Ознайомтесь із зразками допоміжних стилів мови, конфесійного та епістолярного, і встановіть мету та призначення, основні ознаки й мовні засоби кожного зі стилів.

  1. Молитва Господня

Отче наш, иже еси на небесех!

Да святится имя Твое,

Да приидет царствие Твое,

Да будет воля Твоя,

Яко на небеси и на земли.

Хлеб наш насущный даждь нам днесь;

И остави нам долги наша,

Якоже мы оставляем должником нашим;

И не введи во искушение,

Но избави нас от лукавого.

2. ,,Люба донечко, я отримав твого листа. Ти питаєш, що найголовніше у нашій (учительській) праці? З чого все починається і навколо чого все обертається?

Важко відповісти на твоє запитання … Сказати, що найголовніше в нашій важкій праці нелегко уже тому, що невичерпно складна, безмежно різноманітна людина… Так, думай, донечко, про кожну дитину, як про людину.”

(З листа В.О. Сухомлинського до доньки)

Вправа 7. Правильно перекладіть українською мовою, запишіть та запам’ятайте:

  1. долевой вклад;

  2. должностной оклад;

  3. должный порядок;

  4. дополнительное соглашение;

  5. дополнительные сведения;

  6. дочернее предприятие;

  7. единогласное решение;

  8. за исключением вопросов;

  9. за наличные деньги;

  10. за неимением.

Говори правильно!

Правильно

Неправильно

  • захід;

  • тим часом, втім, а проте;

  • навантаження;

  • віддати перевагу;

  • цими днями.

    • міроприємство;

    • між тим;

    • нагрузка;

    • надати перевагу;

    • на днях.

Цікаво знати!

Крилатий вислів „Дантове пекло” пов’язаний із творчістю і великого поета Італії Данте Аліґ’єрі. Він зробив безсмертним своє ім’я поемою „Божественна комедія”, написаною на початку ХІV ст. Перша частина її — „Пекло”. Тут Данте змалював жахливі муки, на які приречені після смерті „грішники”. Декому з них автор співчуває. Адже доля самого Данте склалася нещасливо. Останні двадцять років життя він прожив на чужині, після того, як у рідній Флоренції захопили владу його політичні вороги і Данте засудили до спалення. Добре, що поета не було у цей час у рідному місті. До кінця життя він так і не зміг повернутися на батьківщину. Вислів „Дантове пекло” у сучасній мові означає страшне страждання і муки.

УВАГА! Культура мовлення!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]