Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АМ_практ (2).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Тема 8. Організація процесів праці по управлінню, лідерство і влада

Мета заняття: з’ясувати зміст та специфіку управлінської праці керівника, визначати види повноважень, навчитися застосовувати на практиці функції управлінської діяльності, форми впливу і влади.

План заняття:

1. Поняття, зміст та специфіка управлінської праці.

2. Поняття, зміст і види повноважень.

3. Формування складу та зміст повноважень.

4. Реалізація повноважень менеджменту.

5. Ефективність управлінської праці. Делегування повноважень.

6. Вплив і влада. Баланс влади. Форми влади та впливу в адміністративному менеджменті.

7. Основні поняття та підходи теорій лідерства.

8. Сучасні моделі лідерства. Стилі керівництва.

Ключові слова:адміністративна праця, владні повноваження, делегування,

штабні повноваження, праця менеджера, підзвітність, підпорядкованість.

Джерела: 5, 8, 9, 10, 18, 20, 21, 24, 28, 30-32, 35, 38, 40, 43, 47, 49.

Тести:

  1. Можливість менеджера (або групи менеджерів) розпоряджатися ресурсами, впливати на дії і поведінку людей, за допомогою певних засобів волі, авторитету, права, насильства – це:

  1. авторитет

  2. влада

  3. лідерство

  4. повноваження

  1. Процес передачі менеджерами владних повноважень і відповідальності співробітникам, які займають позиції на нижчих рівнях ієрархії – це:

  1. делегування

  2. доручення

  3. наказ

  4. поділ праці

  1. Планомірна діяльність працівників адміністративно-управлінського персоналу, спрямована на організацію, регулювання, мотивацію і контроль за роботою співробітників організації – це:

  1. самовдосконалення

  2. управлінська праця

  3. виконання обов’язків

  4. розвиток організації

  1. Що не включається до посадових повноважень?

  1. права, необхідні для виконання наказаних робіт; 

  2. відповідальність за використання цих прав (відповідальність не може бути делегована в принципі, тому керівник у будь-якому випадку відповідальний перед вищестоящим керівництвом за все, що відбувається в його колективі); 

  3. перелік обов`язкових координаційних комунікаційних зв`язків. 

  4. умови кар’єрного росту

  1. Не є групою штабних повноважень:

  1. рекомендаційні повноваження

  2. обов`язкові узгодження

  3. керуючі повноваження

  4. паралельні повноваження

  1. Не делегується:

  1. управлінська відповідальність

  2. управлінські права

  3. управлінські повноваження

  4. управлінські можливості

  1. Делегування недоцільно використовувати, якщо:

  1. менеджер бачить і розуміє, що підлеглий може виконати певну роботу краще;

  2. зайнятість не дає змоги менеджеру самому вирішити проблеми;

  3. менеджер намагається сприяти зростанню професійної майстерності підлеглих;

  4. менеджер в повній мірі і якісно виконує свої обов’язки.

  1. До джерел влади в організації не відносять:

  1. посада або повноваження;

  2. успішність в інституті

  3. особа або авторитет;

  4. культура або менталітет.

  1. До видів впливу не відноситься:

  1. похвала;

  2. переконання;

  3. прохання;

  4. погроза.

  1. До типів управлінської поведінки не відносять:

  1. диктатор;

  2. демократ;

  3. оратор

  4. маніпулятор;

Ситуація

Стратегія лідерства Олександра Македонського

Коли місцеві провідники заблудилися, то в багатьох зникла остання надія вижити. Одні, охоплені апатією, напівмертві, упавши на дорозі, просто не могли піднятися. Інші, довідавшись про те, що заблудилися, починали тремтіти всім тілом, а м’язи їхніх рук і ніг судорожно стискувалися, після чого наставала смерть. Треті, всупереч строгому наказові, залишали свої підрозділи, валилися з ніг і втрачали підтримку товаришів. Наодинці в них не було шансів вижити.

Але найбільше їх мучила спрага. Бажання напитися води було таким великим, що межувало з божевіллям, і табір доводилося розбивати на відстані не менш двох з половиною кілометрів від джерела. Люди вели себе необережно, кидалися до води в обмундируванні, зі зброєю, найчастіше тонули, а потім з роздутими животами спливали на поверхню і заражали дорогоцінну вологу.

У цій, майже безнадійній ситуації Олександр виявив такі особливості лідера, що зробили його знаменитим: здатність особисто бути прикладом і сценічний талант, точніше сказати, те, що дозволяє простим жестом створити міф величезної мотивуючої сили.

Як природжений вождь Олександр розумів, що для воїнів вирішальним є не тільки те, що робить командир, але більше те, як він це робить! Героїчне діяння – одна справа, але драматичний жест героя – інше, ще більш важливе. Саме про це свідчить такий приклад.

Коли військо ледве рухалося під пекучим сонцем (не завжди можна було пересуватися вночі), раптом з’явився солдат з повним шоломом свіжої води для Олександра. Незрівнянна цінність у цій жорстокій пустелі! І величним жестом примирення (після заколоту!) цей простий солдат простягнув шолом своєму цареві. Що робить Олександр?

Він чекав, щоб навколишні звернули увагу на те, що відбувається, і вони з цікавістю оточили його, збираючи все більше глядачів. Тільки тоді, коли всі змогли ясно побачити, що він зробить, прийняв шолом і повільно вилив воду на землю на очах розгублених глядачів. При цьому вимовив: “Для одного занадто багато, для всіх – мало!”

Легко уявити собі, як швидко чутки про цей випадок рознеслися по всьому табору. Олександр добровільно відмовився від води. Він страждав точнісінько так само, як всі! Він взяв на себе таке саме навантаження! І цілком можна зрозуміти, що ця думка хоча б на якийсь час повернула зневіреним людям мужність і стійкість.

Звичайно, цей епізод в жодному разі не міг бути імпровізацією, це була свідома інсценівка з метою зміцнити дух війська. Адже недаремно цей доброчесний вчинок став легендарним і, зрештою, міфом. А хіба можна досягти цього без “випадкової” юрби, що зібралася на місці події, без глядачів і без послужливого літописця?

Олександр свідомо інсценував цей жест доброї волі, оскільки хотів продемонструвати кожному членові своєї команди, що ні від кого не вимагає більше того, що готовий перенести сам. Він зробив це привселюдно, тому що знав: зразкова поведінка, що виражає уявлення про цінності та спрямована на мотивацію, повинна бути очевидною.

Завдання: 1. Визначте моделі лідерства, які використовував Олександр Македонський. 2. До якого типу лідерів ви відносите Олександра Македонського? 3. Які лідерські якості Олександра Македонського зображені в ситуаційній вправі? 4. Чи можна методи Олександра Македонського використовувати сучасним лідерам?