Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АМ_практ (2).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Скорочення штатів компанії

Олексій Іванович Некрасов в черговий раз прочитав документ, що лежав перед ним взяв авторучку, покрутив її в руці і знову поклав на стіл. Більше години він сидів перед підготовленим зверненням начальника відділу кадрів до співробітникам створеної 7 років тому і беззмінно очолюваної ним компанії і не міг поставити свій підпис. Генерального директора можна було зрозуміти: по закінчення 6 років казкового успіху, які зробили компанію лідером своєї галузі і одним з найбільш престижних роботодавців, Некрасов стикнувся з серйозними проблемами.

В результаті серпневої кризи майже на 30% скоротилася виручка, а витрати залишилися практично незмінними. Після довгих роздумів було прийнято рішення скоротити 20% співробітників. Для компанії, що виросла з очолюваної Некрасовим протягом 25 років лабораторії, подібний крок означав дуже багато. Генеральний директор особисто знав практично всіх з більш ніж тисячі співробітників, з багатьма його пов’язувала особиста дружба. І ось тепер скорочення. Некрасов вирішив провести його справедливо – звернутися до співробітників з листом, який пояснює необхідність скорочення, і запропонував усім, хто звільниться за власним бажанням компенсацію в розмірі п’яти окладів. Текст листа лежав перед генеральним директором, але підписати його не було сил.

«Шановні колеги, друзі!

Разом з вами ми створили компанію, яка стала явищем в українській економіці. Ваші знання, досвід і самовіддану працю перетворили маленький кооператив в сучасне підприємство. Разом з вами ми прожили 7 чудових років небувалого зростання. Ми можемо і повинні пишатися своїми досягненнями. На жаль, вибухнула в серпні економічна криза не обминула і нашу компанію, хоча титанічні зусилля керівництва допомогли пом’якшити її вплив. У той час як багато підприємств збанкрутілі або потрапили в стан, близький до банкрутства, ми зберегли операції практично в незмінному масштабі. Однак платоспроможність наших клієнтів зменшилася, що негативно позначилося на доходах компанії.

Проведена робота по скороченню витрат дозволила заощадити десятки мільйонів рублів, однак цієї економії недостатньо, щоб забезпечити рентабельність. Ми змушені почати скорочення витрат на персонал. Багато компаній пішли по шляху зменшення заробітної плати. Я рішуче відкидаю цей шлях, оскільки переконаний, що одержує жебрацьку зарплату співробітник не може бути продуктивним. Ми платили і будемо платити своїм працівникам гідну винагороду. Щоб продовжувати робити це і забезпечити прибуток акціонерам, ми змушені провести скорочення штатів.

Колеги, друзі! Я звертаюся до вас з упевненістю, що знайду розуміння і підтримку, які я знаходив завжди. Компанія змушена скоротити 211 співробітників. Це величезна втрата для нас, однак іншого шляху немає. Ми зробимо все можливе для того, щоб провести це скорочення гідно. Тим, хто вирішить покинути компанію добровільно, буде виплачена одноразова допомога в розмірі п’яти місячних окладів та надано допомогу у працевлаштуванні. Ця пропозиція діє протягом двох тижнів. Через два тижні в компанії почнеться скорочення, яке пройде в повній відповідності з вимогами трудового законодавства. Однак я сподіваюся на вашу свідомість і готовність підтримати компанію у важку хвилину, яка дасть нам можливість уникнути процедури скорочення.

З повагою, Олексій Некрасов! »

Питання для обговорення ситуації:

1. Які позитивні і негативні моменти ви бачите в рішенні генерального директора звернутися до співробітників з листом? У якій формі слід довести зміст листа до організації: направити кожному співробітнику; розвісити в найбільш відвідуваних місцях; зачитати на зборах відділів і груп?

2. Прокоментуйте зміст листа. У чому його переваги і недоліки? Що слід додати?

3. Прокоментуйте стиль письма. Чи підходить він для даної ситуації? В якому стилі склали б подібне звернення ви?

4. Які принципи адміністративного менеджменту можна використати для зміни ситуації.