Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

20. Опишіть сутність функціонального аналізу у різних сферах діяльності підприємства.

Існує старий, але дуже повчальний психологічний тест: потрібно з'єднати чотири кута квадрата трьома простими лініями так, щоб олівець, не відриваючись від паперу, повернувся в початкову точку. У більшості випадків перші способи вирішення цієї задачі приводять, здавалося б, до очевидного висновку: завдання не має рішення. Але це не так. Просто традиційність нашого мислення, визначені догми, в рамках яких ми намагаємося вирішити задачу, не дають можливості знайти рішення. Відкинувши все це, прийдемо до дуже простому висновку. Виявляється рішення ми шукали в межах простору, обмеженого цими чотирма точками. Воно може бути знайдено тільки тоді, коли ми вийдемо за межі квадрата (мал. 9.1).

Потрібно сказати, що вплив такого психологічного ефекту дуже часто зустрічається в різних галузях знань. Якщо охопити поглядом історію становлення науки і техніки та загалом становлення цивілізації, то легко помітити, що саме нетрадиційні підходи до вирішення тих чи інших завдань, пояснення різноманітних явищ дали потужні поштовхи розвитку цивілізації. Наприклад, можна згадати закон всесвітнього тяжіння, який виник у результаті якісного ототожнення "яблука" і земної кулі, нелінійні простору Лобачевського і ін.

В економічному аналізі також існували подібні ідеї. Про одну з них надалі піде розмова. Мається на увазі функціонально-вартісний аналіз (ФВА), який спочатку розроблявся як метод пошуку резервів скорочення витрат на виробництво.

Щоб зрозуміти його сутність, спробуємо прочитати скорочена назва ФВА у зворотному порядку: аналіз вартості функцій. Виникає питання: про які функції йде мова? Тут і виявляється інертність нашого мислення. Зазвичай послідовність пошуку резервів скорочення витрат або зниження собівартості для аналітика не викликає сумнівів. Це, по-перше, угрупування сум фактичних витрат за певним статтями та елементами. Потім порівняння цих сум з запланованими або, ще краще, з нормативними. Отримані таким чином позитивні відхилення відповідно звичайною логікою і вважають резервами. Такий підхід на практиці дає певні плоди. В результаті ставиться перешкода марнотратства, вибираються більш дешеві матеріали, зберігаються трудові ресурси. Однак такий підхід серйозно обмежений статичністю самого продукту та технології його виробництва.

ФВА ґрунтується на наступному затвердження: кожен продукт, об'єкт і т.д. виробляється, існує для того, щоб задовольняти певні потреби (виконувати свої функції). Наприклад, годинник - щоб показувати час, телевізор - щоб приймати відеосигнал і перетворювати його в зображення, олівець - щоб писати або малювати. Відомо, що для створення цих функцій в продукті або товар потрібно витрачати певну кількість живого і матеріалізованої праці.

При детальнішому розгляді будь-якого об'єкта можна побачити, що він виконує не одну, а завжди багато функцій. Наприклад, ті ж години, крім поточного часу в годинах і хвилинах, можуть показувати і календарні дані (день тижня, дату, місяць), бути секундоміром, будильником або дитячою іграшкою начебто відомої гри "Електроніка". Нарешті, це прикраса. Таким чином, виявляється наявність в об'єкті численних корисних функцій, створення яких вимагає від виробника певних витрат.

Проаналізуємо ці функції ще раз. Виявляється, що окремі з них можна віднести до основних (заради цього і створювався об'єкт), інші виконують допоміжну роль. Без них неможливо здійснити головні цільові функції. І, нарешті, знайдуться взагалі непотрібні (зайві, а інший раз і шкідливі) функції. Наприклад, ті ж години можуть бути надмірно важкими і громіздкими, телевізор є джерелом шкідливого для людини випромінювання і т.д.

Проте в будь-якому випадку для створення в предметі цих функцій були витрачені якісь кошти. Тоді очевидним стає висновок про те, що якщо функції не потрібні, то й витрати на їх створення також зайві. Тому ФСА всі витрати підрозділяє на функціонально-необхідні для виконання об'єктом його функціонального призначення і на зайві витрати, породжені неправильним вибором або недосконалістю конструкторських рішень. Тепер можна зрозуміти і ще одна назва цього методу (воно більше поширене за межами СНД): аналіз вартості на основі споживчих якостей.

Далі необхідно відзначити і ще одна обставина. Кожна з функцій, характерна для об'єкта, може здійснюватися різними способами. Наприклад, поточний час може відображатися годинами за допомогою стрілок, цифр, які світяться на циферблаті, або будь-яким іншим способом. Очевидно, що різні способи здійснення функції досягаються різними технологічними і технічними шляхами і відповідно вимагають різних обсягів витрат. Це означає, що, вибираючи той чи інший спосіб здійснення певної функції, ми заздалегідь закладаємо і певну мінімальну суму витрат на її створення. Таким чином, замінивши існуючий спосіб виконання функції більш дешевим, ми тим самим зменшимо вартість виробу.

З-за те, що процес ФВА будь-якого об'єкта має дуже великий обсяг і вимагає детальних обґрунтувань в цілях економії місця обмежимося абстрактним прикладом. Нехай нам необхідно провести аналіз якого-то об'єкта А з метою скорочення витрат на його виробництво. В результаті деталізації на функції побудована схема цього об'єкта (мал. 9.2).

На основі функціональної схеми шляхом відповідної угрупування витрат побудована вартісна модель цього об'єкта (мал. 9.3).

Таким чином, ФВА являє собою ефективний спосіб виявлення резервів скорочення витрат, який ґрунтується на пошуку більш дешевих способів виконання головних функцій (шляхом організаційних, технічних, технологічних і ін. змін виробництва) при одночасному виключення зайвих функцій.

Кінцевою метою ФВА є пошук найбільш ефективним з точки зору споживача й виробника варіантів того або іншого практичного рішення. Для досягнення цієї мети за допомогою аналізу повинні вирішуватися наступні завдання:

- загальна характеристика об'єкта дослідження;

- деталізація об'єкта на функції;

- угрупування виділених функцій на головні, допоміжні і непотрібні;

- визначення та групування витрат відповідно виділеним функцій;

- обчислення суми витрат на виготовлення виробу при виключенні зайвих функцій і використання інших технічних і технологічних рішень;

- розробка пропозицій по технологічному та організаційного вдосконаленню виробництва.

Об'єктами ФВА можуть бути як окремі види виробів, так і технологічні процеси.