Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

12. Обгрунтуйте умови доцільності проведення реінжинірингу на підприємстві.

Реінжинірінг – це не просте удосконалення бізнес-процесів підприємства, а кардинальне підвищення ефективності. Ряд авторів реінжинірінг бізнес-процесів називають реінжинірінгом бізнесу, виходячи з того, що він разом із удосконаленням бізнесу складає інжиніринг бізнесу [2]. Інші використовують термін «інновація процесів», визначаючи його як суттєве зниження вартості процесу чи скорочення часу, або значне покращення якості, гнучкості, рівня обслуговування та інших параметрів бізнесу.

Реінжинірінг припускає не часткове покращення бізнес-процесів, а радикальну їх зміну. А. Аскері визначає реінжинірінг як фундаментальне переусвідомлення і конструювання організаційних процесів для того, щоб зробити певний крок вперед за такими показниками, як ціна, якість, інтенсивність праці. Проведення реінжинірінгу доцільно, коли необхідно досягти швидкого покращення економічних показників діяльності організації як з точки зору самої організації, так і з точки зору споживачів та постачальників.

Таким чином, можна стверджувати, що всю сукупність зусиль організації з перетворення систем виробництва в управління можна визначити терміном «реінжинірінг». Головне його призначення – домогтися конкурентних переваг за різними показниками.

Існують різні підходи до оцінки доцільності й результативності реінжинірінгових програм. Якщо їх об’єднати, то можна виокремити інтегральну модель реінжинірінгу. Сутність її полягає в тому, що для досягнення успіху організації необхідне чітке функціонування усіх її структурних елементів:

− стратегії: орієнтація на споживача у нових конкурентних умовах зміцнить положення організації на ринку і створить її позитивний імідж;

− людські ресурси: ефективна мотивація, стимулювання і організація праці персоналу дозволяє досягти високої продуктивності праці;

− виробничі процеси: модернізація, раціоналізація виробничої діяльності, ефективне використання усіх ресурсів;

− перманентна розробка і впровадження нових виробничих, інформаційних і комунікаційних технологій, які спонукають до підвищення якості продукції, трудової діяльності, а також до розвитку партнерських відносин із постачальниками (виробниками) і споживачами.

Застосування реінжинірінгу необхідне і доцільне для трьох типів підприємств:

1. Підприємства, що знаходяться на межі банкрутства. Це кризовий реінжинірінг, у процесі якого йдеться про вирішення досить складних проблем організації, коли справи пішли зовсім погано і потрібен комплекс заходів, що дозволив би ліквідувати «осередок захворювання». Кризовий реінжинірінг порівнюють із встановленням діагнозу важкохворого і його негайним лікуванням, включаючи найбільш результативні методи.

2. Підприємства, що на сьогодні не перебувають в скруті, але їх керівники передбачають неминучість виникнення важковирішуваних проблем. Для таких підприємств потрібен реінжинірінг оздоровлення і збільшення «м’язів» для наступного потужного ривка вперед. Головний потенціал цього управлінського інструменту – служити основним чинником успішного та стабільного розвитку, що робить його досить важливим в антикризовому управлінні.

3. Підприємства, що не мають проблем ні зараз, ні в найближчому майбутньому. Вони не задоволені поточним станом і за допомогою реінжинірінгу бажають досягти не просто подальшого удосконалення бізнесу, а й докорінних змін їх становища на ринку. Це підприємства-лідери, які бажають проводити агресивну ділову політику.

З огляду на вищезазначене можна зробити висновок, що менеджмент змін в умовах кризи знаходиться у площині антикризового управління. Ефективним інструментом менеджменту змін є реінжинірінг бізнес-процесів.