Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

30. Моделі мислення менеджерів.

Менеджерська діяльність пов'язана з вирішенням найрізноманітніших завдань. Сучасний менеджер постійно наштовхується на проблеми, з якими він раніше не зустрічався. Щоб впоратися з ними, менеджеру буває недостатньо колишніх знань. Кожного разу йому потрібно щось нове. Для цього потрібно мислити. Мислення, як психічний процес завжди спрямована на розкриття глибинних зв'язків і опосередкування, вкорінена у об'єктивної реальності. Мисленням називають процес відображення в свідомості людини суті, закономірних зв'язків і відносин між видами і явищами природи та суспільства.

Спостереження показують, що численні розумові операції по здійсненню основних функцій менеджменту (планування, організація, мотивація і контроль) здійснюються за механізмами двох моделей, які можна проілюструвати прикладами:

Приклад перше. Малолітній син одного із співробітників сказав, що у нього в два рази більше сестер, ніж братів. Сестричка хлопчика пояснила, що в неї стільки ж сестер, скільки й братів. Скільки ж дітей у сім'ї? Скільки хлопчиків і дівчаток?

Приклад друге. Лихвар видав купцеві досить значну позику. До призначеного терміну купець мав погасити її. Проте справи у нього йшли неважливо і він не зміг це зробити. За законом лихвар міг порушити проти купця судову справу, і тоді тому загрожували б великі неприємності.

Лихвар купцеві запропонував угоду: він погашає весь борг, якщо купець видасть за нього свою єдину дочку. Купець відмовляється. Дочка купця полонила лихваря, і той хоче домогтися свого. Для здійснення угоди лихвар запросив купця разом з дочкою в свій сад.

- Ось два каменю - темний і світлий, - сказав лихвар, піднімаючи з садової доріжки два голяком. - Я кидаю їх у сумку і нехай дочка пробуватиме щастя. Якщо вона витягне світлий камінь, я анулюють борг і відмовляюся від її руки. Якщо ж провидіння подасть їй у руку темний камінь, то я також анулюють борг, але вона стає моєю дружиною.

- Добре, -- сказала дочка купця. - Я згодна.

Слід помітити, що вона помітила, як лихвар кинувши в сумку два темних каменю. Заміж за нього вона не збиралася, у неї був свій наречений.

Перемога виявилася на стороні дочки купця. Які дії вона зробила для цього?

Перше завдання вирішується шляхом звичайного логічного міркування. Тут можливі самі різноманітні прийоми - від простих арифметичних операцій до програвання дій методом проб і помилок. Зробивши кілька таких проб, ми прийдемо до єдино правильного висновку: у родині семеро дітей, з них чотири дівчинки і три хлопчики. Дане рішення здійснено аналітичним шляхом. Іноді цю різновид розумової діяльності називають вертикальною.

В основу рішення другого завдання покладена інша модель розумових дій. Це «Креативне» (творче) мислення. Воно відомо ще за призначенням «Латеральне». Суть цього виду мислення полягає в тому, що воно не приводить, як в першому випадку, до єдино правильного висновку, пропонує ряд рівноцінних висновків, з яких один може бути найкращим. У зв'язку з цим тут не дається ключового відповіді, кожен читач має прийти до нього сам.