Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Екзосфера

Вище за термопаузы розташована екзосфера (від грецького «экзо» - зовні, зовні).

Це зовнішня сфера, з якої легкі атмосферні гази (водень, гелій, кисень) можуть витікати в космічний простір.

Шари атмосфери розташовані вище 50 км. проводять електрику і відбивають радіохвилі. Це дозволяє налагоджувати далекий радіозв'язок навколо Землі. Оскільки при складних хімічних реакціях утворюються іони - верхню частину атмосфери (мезосферу і термосферу) називають іоносферою.

Під впливом сонячної радіації у верхніх шарах атмосфери часто виникають світіння. Найефективніше з них полярне сяйво.

Молекули і атоми в екзосфері обертаються навколо Землі по балістичних орбітах під впливом сили тяжіння. Деякі з цих орбіт можуть обертатися навколо Землі і по еліптичних орбітах, як супутники. Деякі молекули, в основному водень і гелій мають розімкнені траєкторії і йдуть в космічний простір.

Питання 4. Гідросфера Землі. Походження, екологічні функції води, обезводнення організму, проблеми водопостачання на Україні і Дніпропетровській області.

Гідросфера утворилася на Землі близько 4 млрд. років назад.

Чи був первинний океан солоним? Які були розміри і глибина первинного океану? Відповісти на ці питання дуже непросто. Учені, розглядаючи проблему складу первинного океану, розділяють, два джерела розчинних з'єднань. З одного боку у воді розчиняються атмосферні гази, а з іншої - солі входять до складу вивержених гірських порід на дні Світового океану і його берегах, а як же те, що приносилося водами з суші.

Не слід забувати, що з атмосфери у воду поступали з'єднання сірки, аміак, хлористий і фтористий водень, а у воді, як відомо, вони утворюють сильні кислоти, що роз'їдають гірські породи на дні і берегах і витягають з них лужні і лужноземельні елементи.

В результаті у воді виникли солі, які і понині містяться у водах Світового океану.

За попередніми даними середня температура морських вод в ранньому періоді складала 900 - 1500С, а атмосферний тиск на земній поверхні складав приблизно 10 - 20 атмосфер.

Виявилось, що в таких умовах вода не лише розчиняється, але і не кипить. Впродовж часу, у зв'язку зі зміною складу атмосфери і її товщини атмосферний тиск став знижуватися. Припускають, що вода у вигляді пари, як і гази атмосфери, виникла в надрах Землі і поступила на поверхню в результаті внутрішнього розігрівання спільно з більше легкоплавкими речовинами первинної мантії в процесі вулканічної діяльності, а так само в результаті бомбардування метеоритами поверхні Землі 4,5 - 4,3 млрд. років назад.

Гідросфера - це водна сфера планети, тісно пов'язана з атмосферою і літосферою, покриває більше 70% поверхні Землі і містить приблизно 1,6 млрд. км3 вільної води. Маса гідросфери приблизно 1,46*1021 кг. Це в 275 разів більше маси атмосфери, але лише 1/4000 від маси Землі. На поверхні Землі 1,39*10 т. а в атмосфері - 1,3х10 т.

У складі гідросфери виділяють три основні типи природних вод, різним складом, що володіє, і фізичними властивостями :

- океаносферу - води морів і океанів - 1,37 млрд. км;

- води суші (континентальні води) - 90 млн. кмз них 60 млн. км води знаходиться під землею;

- льодовики - 27 млн. км запасений в льодовиках Антарктиди, Арктики і високогір'я.

Солона морська вода складає 92,2%, води океанів і морів, які містять в середньому 35 р. солей в 1 літрі. Концентрація солей у водах суші і морях різна, що залежить від багатьох чинників. Прісними водами прийнято вважати води, що містять до 1 р. солей в 1 л. води. Між прісними і солоними виділяються солонуваті води корисний запас прісних вод зосереджених в річках, озерах і під землею до глибини 1 км. обчислюється 3 млн. км. Водні ресурси України складають 50 - 70 млрд. м. На території нашої країни є близько 63000 річок, запаси підземних вод дорівнюють 1 млрд. м.