Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Земне ядро

Ядро займає центральну область земного геоїда, складає 68% маси Землі і розділяється на дві частини:

- зовнішнє;

- внутрішнє.

Зовнішнє ядро розташовується в інтервалі 2900 - 5100 км. Між зовнішнім і внутрішнім ядром немає чіткої межі. Припускають, що зовнішнє ядро складається із заліза (52%) і рідкої суміші твердих речовин, що утворюється залізом і сіркою (48%). Температура плавлення такої суміші оцінюється приблизно рівною 32000С. Речовина зовнішнього ядра знаходиться «очевидно» в рідкому стані, проте щільність його досягає 9,9 - 12,2 г/см3. Тиск у нижньої межі зовнішнього ядра досягає понад 300 млн. кПа або 3 млн. атм.

З рідким станом зовнішнього ядра зв'язують уявлення про природу, земного магнетизму, вважаючи, що магнітне поле Землі зароджується в глибинах планети. Магнітне поле мінливе. З року в рік міняється положення магнітних полюсів. Переконливі експерименти показали, що упродовж останніх 80 мільйонів років мало місце не лише зміна напруги поля, але і багатократне систематичне перемагнічування, в результаті якого північний і південний магнітні полюси Землі мінялися місцями.

Уявляють, що причиною цього явища є маса рідкого ядра, що переміщається при обертанні Землі навколо своєї осі.

Внутрішнє ядро розташовується в інтервалі 5100-6371 км. і знаходиться імовірно в твердому стані, причому щільність його досягає 13,6 г/см3, а тиск в центрі Землі досягає 350 млн. кПа або 3,5 млн. атм.

Припускають, що ядро складається із заліза (80%) і нікелю (20%), що ідентично складу залізних метеоритів. Цей сплав при тиску земних надр повинен мати температуру в інтервалі 22500 - 50000С.

Питання 3. Атмосфера Землі. Походження, хімічний склад, будова.

Атмосфера (від грецького «атмос» - пара, «сфера» - куля) - це повітряна зовнішня газова оболонка планети, яка оточує Земну кулю, обертається разом з нею, захищає усе живе на Землі від згубного впливу радіації.

З приводу виникнення атмосфери учені виділяють дві гіпотези.

Згідно з першою гіпотезою - атмосфера газоподібна виплавка первинного матеріалу, що колись покривала розжарену Землю. Більшість учених дотримуються другої гіпотези, яка стверджує, що атмосфера є вторинною освітою, що виникла при утворенні газових хімічних елементів і з'єднань з розплавленої речовини.

Перша атмосфера утворилася навколо Землі під час згущування пилу і газу, вона перевершувала нашу нинішню в 100 разів. Джерелами газоподібних речовин, з яких складалася первинна атмосфера, були розплавлені гірські породи Земної кори, мантії і ядра. Це говорить про те, що атмосфера виникла вже після того, як Земля розділилася на оболонки.

Видатні учені припускають, що рання атмосфера складалася з суміші водяної пари, водню, вуглекислого газу, чадного газу і сірки. Отже, первинна атмосфера складалася з легких газів, які утримувалися у Земної поверхні силами тяжіння. Якщо порівняти прадавню атмосферу з сучасною, то в ній були відсутні азот і кисень. Ці гази, разом з парами води знаходилися тоді в глибоких надрах Землі. Мало у той час було води: вона у вигляді гідроксилів входила до складу мантійного речовини. Тільки після того, як з порід верхньої мантії стали інтенсивно вивільнятися водяна пара і різні гази, виникла гідросфера, а товщина атмосфери і її склад змінився.

До речі, ці процеси тривають досі.

Наприклад, при виверженні вулканів гавайського типу, при температурі 10000 -12000С в газових викидах міститься до 80% пари води і менше 6% вуглекислого газу. Крім того, в сучасну атмосферу викидається велика кількість хлору, метану, аміаку, фтору, брому, сірководню. Можна собі уявити, яка величезна кількість газів викидалася в глибокій старовині під час грандіозних вивержень.

Первинна атмосфера була дуже агресивним середовищем і діяла на гірські породи як сильна кислота. Та і температура її була дуже високою. Але як тільки температура знизилася, сталася конденсація пари. Первинна атмосфера Землі сильно відрізнялася від сучасної. Вона була значно щільнішою і складалася в основному з вуглекислого газу. Різка зміна складу атмосфери сталася 2 - 2,5 млрд. років назад і пов'язані із зародженням життя.

Рослини кам'яновугільного періоду в історії Землі поглинули велику частину вуглекислого газу і наситили атмосферу киснем. З появою первинного життя з'являються ціанобактерії, які почали переробляти компоненти атмосфери, виділяючи кисень. При створенні атмосфери, виділення кисню сталося із-за масштабнішого процесу, пов'язаного з «переміщенням» численних океанічних вулканів з-під води на поверхню Землі. Підводний вулкан викидає магму, яка піддається охолодженню водою. При цьому виділяється сірководень, і формуються мінерали, до хімічного складу яких входить кисень.

Земні вулкани викидають продукти, які не реагують з атмосферним киснем, а тільки поповнюють його зміст у воді. Останні 200 млн. років склад земної атмосфери практично залишається незмінним.