Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Космологічна сингулярність

Цей стан Всесвіту в початковий момент Великого Вибуху, що характеризується нескінченною щільністю і температурою речовини.

Після великого вибуху простір розгорнувся менш ніж за одну секунду. Це називають розширенням Всесвіту. Виникло електромагнітне випромінювання і через 15 хвилин існували перші атомні ядра. Через 300 млн. років утворилися атоми, і Всесвіт остигнув до 3000С. Приблизно через 500 млн. років виникли перші зірки.

У 1950 році виникло поняття «уфологія», тобто збір інформації про непізнані літальні об'єкти і контакти з незвичайними істотами.

Супутники зуміли досліджувати космічне фонове випромінювання - це електромагнітне випромінювання, яке виникло після Великого вибуху. Із-за всесвіту, що розширюється, випромінювання також подовжується. Т. е. за допомогою мікрохвильового приймача для зв'язку з супутником можна слухати шум приблизно як радіоприймач з поганим прийомом.

Всесвіт в сучасному розумінні, це адже існуючий матеріальний світ безмежний за часом і простору, різноманітний по формах, які приймає матерія в процесі свого розвитку.

Всесвіт нестандартний, із-за наявності сил тяжіння в космічних масштабах, космічні об'єкти віддаляються один від одного, відбувається їх розширення. Частина Всесвіту, охоплена астрономічними спостереженнями, називається Метагалактикою, або Нашим Всесвітом. До складу Метагалактики входять наша Галактика, яку ми бачимо у вигляді Чумацького Шляху, і інші Галактики, наприклад, найближчі до нас Туманність Андромеди і Хмари Магеллана, тобто. Метагалактика - це більш висока структурна організація, ніж Галактика. Розміри Метагалактики дуже великі: - радіус космічного горизонту складає 15-20 мільярдів світлових років (світловий рік - ця відстань, яка проходить світло у вакуумі за один земний рік; 365 днів, 5 годин, 48 хвилин, 46 секунд із швидкістю 300000 км/сек). У космічному просторі світло відстань 9 млрд. кілометрів пройде в середньому за один земний рік. Сама видалена зірка у Всесвіті (можливо, це розміри Всесвіту) складає 13 млрд. світлових років.

Всесвіт

Це весь навколишній світ, на практиці частина матеріального світу, доступна вивченню природно, - науковим методом.

Весь навколишній світ можна розділити на дві суті:

- умозримую (філософську) - Вселена, небесна сфера, Світ, космос;

- матеріальну, доступну спостереженням нині і в досяжному майбутньому. Астрономічний всесвіт або Метагалактика - частина всесвіту, спостережувана із Землі. Теоретично, межа спостережуваного Всесвіту, доступною для вивчення сучасними астрономічними методами. За межами Метагалактики розташовуються позагалактичні об'єкти (вони є всесвітами і входять до складу великих структур Всесвіту або Мультивсесвіту, іноді їх називають «альтернативні Всесвіти», «альтернативні реальності», «паралельні Всесвіти» або «паралельні світи»).

Розмір спостережуваного Всесвіту із-за нестандартності її простору і часу, Всесвіту, що розширюється, - залежить від того, яку відстань приймати.

Супутня відстань від самого видаленого спостережуваного об'єкту, поверхні останньої відстані реліктового випромінювання, складає 14 млрд. парсек (середній радіус земної орбіти - рівний 1 астрономічну одиницю - відстань від Сонця до Землі 150 млн. км, перпендикулярний променю зору, видно під кутом в одну кутову секунду).

Метагалактика є кулею, діаметром 93 млрд. світлових років.