Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Питання 5. Біосфера Землі. Основні відомості, межі, речовини становлять біосферу, енергія. Основні відомості про біосферу

Термін «біосфера»введений уперше австрійським вченим Едуардом Зюссом в 1875 р., російський учений В.І. Вернадський (1863-1945) використав цей термін і створив вчення про біосферу.

По Э.Зюссу з поняттям «біосфера» зв'язувалася тільки наявність живих організмів в трьох сферах земної оболонки (атмосфера, гідросфера, літосфера.).

За вченням В. И. Вернадського біосфера охоплює той простір, в якому живі організми діють як геологічна сила, що формує вигляд Землі, при цьому в поняття «біосфера» включається формувальна діяльність організмів не лише у межах поширення живих організмів нині, але і у минулому.

Людина в життєвому просторі постійно взаємодіє з місцем існування для передачі потоків речовини, енергії і інформації. Ці потоки потрібні людині для задоволення його потреб в їжі, воді, повітрі, сонячній енергії, інформації про довкілля і так далі

Відомо, що Земля складається з декількох оболонок - сфер :

- повітряною - атмосфери;

- водною - гідросфери;

- твердою - літосфери.

Крім того, на Землі виділяють щебіосферу,заселену живими організмами. Усі земні сфери між собою взаємодіють, стикаються; їх компоненти проникають один в одного.

Біосфера - це частина оболонок земної кулі, заселена живими організмами.

Живий організм- це будь-яка форма життєдіяльності. Вона включає з певною мірою умовності три групи: - рослини; - тварини; - деструкції – мікроорганізми (від бактерій до грибів).

Вважається, що у біосфері представлені більше 2 мільйонів видів живих організмів, кожен з яких включає мільйони і мільярди особин, дисперсно розподілених в просторі.

В. І. Вернадський у своїх роботах дав декілька визначень біосфери, підкреслював завжди її відмітні ознаки:

«Біосфера є оболонкою життя - областю існування живої речовини»

«Біосфера може розглядатися як область земної кори, зайнята трансформаторами, що переводять космічні випромінювання в дієву земну енергію - електричну, хімічну, механічну, теплову».

«Біосфера здійснює зв'язок планети Земля з Космосом»

У сучасному уявленні «біосфера- це оболонка Землі, де існує або коли-небудь існувало життя, тобто де зустрічаються живі організми або продукти їх життєдіяльності».

Життя - це найбільше досягнення природи на планеті Земля.

У сучасному уявленні початок життя на землі визначається як процес освіти під впливом ультрафіолетового і проникаючого випромінювання Сонця, за участю електричних грозових розрядів в первісному Світовому океані перших органічних сполук. Потім в цьому розчині стали з'являтися молекули, здатні до збільшення свого розміру і далі до самовідтворення.

Головна функція біосфери полягаєв забезпеченні кругообігу хімічних елементів і потоків енергії. Вона здійснюється за участю усіх організмів, що населяють планету.

Хімічний склад речовини і потоків енергії циркулюють між ґрунтом, атмосферою, гідросферою і живими організмами.

Використовуючинеорганічні речовини,зелені рослини за рахунок енергіїсонцястворюютьорганічні речовини, які іншими живими істотами руйнуються з тим, щоб продукти цього руйнування були використані для нових органічних синтезів.

До складу біосфери входять:

  • нижня частина атмосфери (газоподібна речовина);

  • гідросфера (рідка речовина)

  • верхній шар літосфери (тверда речовина).