Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Питання 6. Техносфера

Техносфера- це глобальна сукупність знарядь, об'єктів, матеріальних процесів і продуктів громадського виробництва.

Техносферу можна визначити також як простір геосфер Землі, що перебувають під впливом виробничої діяльності людини і зайняте її продуктами.

XX ст. техногенез розгорнув межі техносфери далеко за межі біосфери в найближчий і далекий Космос, в глибини земної кори, під дно океану, в субмолекулярний мікросвіт, створивши особливу матеріально - енергетичну оболонку планети. Навряд чи залишилися ділянки живої природи, які б не випробували на собі дії техногенезу.

Техносфера - це регіон біосфери у минулому, перебудований людьми за допомогою прямого або непрямого впливу технічних засобів, з метою задоволення своїх матеріальних і соціально - економічних потреб.

Створивши техносферу, людина прагнути до комфорту, до зростання комунікабельності, до забезпечення захисту від природних негативних впливів.

Усе це позитивно впливає на умови життя і в сукупності з іншими чинниками (поліпшення медичного обслуговування і т. д.) на тривалість життя людей.

Так середня тривалість життя людей :

  • неандертальців - 20 років;

  • мідне, бронзове, залізне століття - 30 років;

  • до кінця XIX століття - 35 - 40 років;

  • до кінця XX століття - 60 - 63 роки.

Але створена руками і розумом людини техносфера, покликана максимально задовольняти його потреби в комфорті і безпеці далеко не виправдала надії людей, результати науково, - технічного прогресу і нераціональної господарської діяльності людей привели:

- до ушкодження і вичерпання природних ресурсів;

- до зміни регенераційних механізмів біосфери;

- до деформації створюваного в течії багатьох років природного кругообігу речовин і енергетичних потоків на Планеті.

Щоб жити людина повинна забезпечити своє життя, передусім,матеріально.

Матеріальне виробництво є основою сучасного розвитку, бо воно задовольняє різні людські потреби. Провідну роль в системі матеріального виробництва зіграли

  1. Аграрне виробництво, яке домінувало в Європі практично до початку XVIII століття.

  2. Промислове виробництво, яке почалося з того моменту, коли пара і машина вчинили революцію в промисловості.

  3. Інформаційне виробництво - виробництво знань, які все більше переробляються на визначальну форму роботи. На третьому етапі виробництва ідей, знань, інформація виходить на перший план. Людство вступає в нову еру - інформаційну.

Основним видом економічної діяльності ставати виробництво, збереження і поширення інформації.

Питання 7. Ноосфера

Аналізуючи, процеси у біосфері ЗемліВ. І. Вернадськийвизначив, що еволюція видів переходить в еволюцію біосфери і означає, що спостерігається перехід біосфери в якісно новий стан -ноосферу.

Визначивши виведення, що біосфера еволюціонує, В. І. Вернадський, визначив, що поява людини, зміни внесені у біосферу людською діяльністю є природним етапом цієї еволюції. Внаслідок цього біосфера повинна докорінно змінитися і перейти у свій новий станноосферу- сферу людського розуму, тобто в таку біосферу, в якій свідома людська діяльність стаєвизначальним чинником існування і розвитку.

Він визначив, що на наших очах біосфера різко змінюється, зміна її завдяки організованій людській праці не є випадковим явищем, яке залежить від волі людини, але є стихійним природним процесом, основи, якої лежать глибоко.

З точки зору історичного часу, життя людського індивіда, ми можемо говорити лише про те, що ноосфера є своєрідним «світлим майбутнім»для людства, єдиною альтернативою вимиранню природи внаслідок людської діяльності, по її перебудові, а також смерті самої людини як біологічної істоти, яку буде позбавлено природних умов свого існування.

Тому «переведення» біосфери в її якісно новий характерноосферує одним з найважливіших питань, які стоять перед людством сьогодні.