Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.1, укр.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Чому перед людством виникають питання перевлаштування біосфери?

Проблема полягає в тому, що в силу специфіки свого існування людина, істотою соціальною, що стала, перестає пристосовуватися до зовнішнього природного середовища, як інші живі організми, а пристосовує його для своїх цілей і потреб.

Освоєння природного простору людиною призводить до того, що людина включившись в кругообіг речовин і енергії у біосфері, порушує функціонування механізмів підтримки динамічної рівноваги між її складниками. Якщо на ранніх етапах існування суспільства природа була здатна впоратися з цими порушеннями за допомогою своїх традиційних методів встановлення рівноваги, то накопиченням обсягу знань, а в той же час і продуктивної сукупної сили, їй стає все важче робити це без серйозних наслідків для існування самої біосфери.

Біосфера стала швидко втрачати здатність до оновлення своїх основних функцій вона «не устигає» переробляти результати людської діяльності. Людина створила багато таких речовин, які до нього не існували в природі, і вона не виробила способів і механізмів їх утилізації.

Перед людством стала реальна загроза деструкції механізмів підтримки і оновлення основних функціональних характеристик біосфери, знищення природи як сукупності умов існування біологічного людського організму, самознищення людства. Локальні екологічні катастрофи стають в єдине ціле.

Глобальна екологічна криза, створений людською діяльністю, погрожує перерости в глобальну екологічну катастрофу, коли процеси руйнування природи матимуть безповоротний характер.

Збереження умов біологічного існування людини залежить від того, що і породила її загрозу - від особливостей людського способу життя.

В.И.Вернадський вірив в людський розум, гуманізм творчої діяльності, перемогу добра і краси.

Лекція 4. Семінарське зайняття 1. Небезпечні чинники довкілля. Коротка характеристика природного середовища проживання і життєдіяльності людини. Зміст

1. Походження, еволюція, структура Всесвіту, нашої Галактики, Сонячної системи.

2. Літосфера Землі, походження, етапи формування, будова і склад

3. Атмосфера Землі, походження, хімічний склад, будова.

4. Гідросфера Землі, походження, екологічні функції води, обезводнення організму, проблеми водопостачання на Україні і Дніпропетровській області.

5. Біосфера Землі, межі, склад, живі організми, енергія

6. Техносфера.

5. Ноосфера.

Література (див. лекцію)

Тестові завдання

1. Вкажіть номер правильної відповіді. Існують дві теорії народження Всесвіту. Теорія стаціонарного Всесвіту - вона існувала завжди. Теорія всесвіту що розширюється або теорія Великого вибуху події 13,7 млрд. років назад. На початок «великого вибуху» Всесвіт був зосереджений в дуже малій області - сингулярній точці з виключно високою щільністю 10г/см(земна кора 2,6-2,9г/см) і високою температурою (10 за абсолютної шкали Кельвіна). Вибух перетворив на кварк - плазму, далі розширюючись і конденсуючись, він став матерією. Але було темно, Всесвіт спалахнув і став проникливим через 380 млн. років після вибуху. З передбачуваних 6 млрд. галактик - наша галактика вважається рядовою зоряною системою, яка складається майже з 200 млрд. зверд і має спіралеподібну структуру у формі еліпса. Сонячна система, формування якої почалося 5-7 млрд. років тому розташована на периферії нашої Галактики від центру на відстані 26 тис. світлових років. Наша Сонячна система складається з:

  1. Сонця

  2. Дев'яти планет з супутниками

  3. Астероїдів і їх осколків, метеоритів

  4. Комет

  5. Чумацького шляху

  6. Міжпланетного середовища