Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесы к экзамену все вопросы (ответы).doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

41. Поняття про гідравлічний удар.

Гідравлічний удар– це комплекс явищ, що відбуваються в рідині під час різкого зменшення швидкості її течії. В рідині утворюється затухаючий коливальний процес чергування різкого підвищення й зниження тиску.

При гідравлічному ударів рідині відбувається процес почережного різкого підвищення і зниження тиску, який завдяки в’язкості рідини швидко затухає.

Значення стрибка тиску ∆р при повній зупинці рідини в місці виникнення гідравлічного удару визначають за формулою, виведеного російським ученим М. Є. Жуковським:

р = pvc,

де р– густина рідини;v– швидкість руху рідини до встановлення засувки;с– швидкість поширення ударної хвилі, яка звичайно близька до швидкості поширення звуку в цій рідині.

Чим вища стисливість рідини, тим нижча швидкість поширення ударної хвилі в ній, а отже, й ∆рв формулі.

Іноді встановлюють перед засувками повітряні ковпаки або пружинні компенсатори, які сприймають підвищений тиск і локалізують поширення гідравлічного тиску.

42. Основні поняття про насоси.

Насос — гідравлічна машина, призначена для створення потоку рідкого середовища, яка перетворює механічну енергію приводу насоса у кінетичну енергію та енергію тиску рідини. Робота насоса характеризується його подачею, напором, потужністю, коефіцієнтом корисної дії та частотою обертання.

Насоси широко використовують в усіх галузях народного господарства: в машинобудуванні, металургії, хімічній промисловості, гідромеханізації земляних робіт і в багатьох інших галузях техніки.

Робота насоса характеризується його подачею Q, напоромH, висотою всмоктуванняhвс, потужністю двигунаNі коефіцієнтом корисної дії (к. к. д.) η.

43. Характеристика об’ємних насосів та регулювання їх подачі і напору.

Об'ємні насоси— це насоси, в яких рідина переміщається за рахунок періодичної зміни об'єму робочої камери, що поперемінно сполучається з вхідним і вихідним патрубками насоса. До них відносяться поршневі, пластинчасті, мембранні, гвинтові, шестеренчасті, перистальтичні.Напір насоса– різниця повних питомих енергій середовища, яке перекачують, при виході з насоса та на вході в насос (вимірюють у метрах).

Поршневі насосишироко застосовуються в багатьох галузях народного господарства: для перекачування холодних і гарячих нафтопродуктів, їдких рідин (кислот, глини, грязі тощо).

Крім того, ще застосовується дискові поршні.Їх ще називаютьпоршневими насосами.

Недоліками поршневих насосів є: 1) тихохідність насоса, великі габарити і маса машин; 2) неможливість з’єднання поршневого насоса з швидкохідним двигуном; 3) непристосованість для регулювання подачі при певному числі подвійних ходів.

Подача насоса. Подачу поршневого насоса однобічна дія визначається за формулою:

Q = aA1nsi,

де а– коефіцієнт подачі;А1– площа перерізу поршня, м;s– хід поршня, м;n– частота обертання вала, с-1;і– число циліндрів.

Напір насоса.Щоб перекачати рідину з нижнього резервуара 4 по всмоктувальній 3 і нагнітальній 2 трубах до напірного бака 1, двигун має передавати рідині потрібну енергію, тобто створити напір насоса.

Напором насосаназивають прирощення питомих енергій потоку рідини на вході й виході з насоса, виражене в метрах стовпа перекачувальної рідини.